Ce faci când îți dai seama că o să fi i păcălit la pensie

Ce faci când îți dai seama că o să fi i păcălit la pensie

O bănățeancă a aflat pe propria piele care sunt hățișurile ieșirii la pensiei. Femeia și-a câștigat dreptul în instanță. Dacă nu o făcea, ar fi primit o pensie mult mai mică

Cazul pe care vi-l aducem în atenție este exemplul perfect pentru ce trebuie să faci atunci când te pregătești să ieși la pensie și găsești nereguli în documentele de la angajatori. Bănățeanca în cauză a început să-și adune documentele pentru dosarul de pensionare. Doar că a avut surpriza neplăcută ca ultimul angajator să nu vrea să-i dea adeverință pentru grupa de muncă I, deși lucrase ca lăcătuș la o secție de cocserie timp de 12 ani și, legal, așa trebuia încadrată, scriu jurnaliștii de la Renașterea Bănățeană.

Nu respectă legea, îi dai în judecată!

În adeverința de la angajator, doar primii patru ani de muncă îi avea la grupa I, în timp ce pentru următorii 8, fără s-o anunțe cineva, era trecută la grupa normală de lucru. Dacă depunea actele așa la Casa de Pensii, femeia ar fi avut o pensie mult mai mică decât cea la care are dreptul!

Ne puteți urmări și pe Google News

Bănățeanca a cerut societății să-i dea adeverința corectă, dar angajatorul a refuzat (e de preferat s-o faci în scris, ca să ai dovada la mână, n.r.). Atunci femeia s-a adresat Tribunalului. În proces, a intervenit Casa Județeană de Pensii Caraș-Severin, încercând să limiteze dreptul ei de a primi o pensie mai mare, raportată la grupa de muncă I, notează publicația citată.

Numai că, în instanță nu le-a mers. Tribunalul Caraș-Severin a admis acţiunea reclamantei, obligând angajatorul pârât să-i elibereze femeii o adeverinţă corectă, care să ateste faptul că toți cei 12 ani se încadrează tot în grupa I de muncă și a respins cererea de intervenție voluntară accesorie a Casei de Pensii.

Obligați să-i recunoască dreptul

Practic, tribunalul a certificat că, din moment ce femeia a muncit în aceeaşi secţie și în exact aceleaşi condiţii, nu avea de ce să fie încadrată primii 4 ani într-o grupă, iar următorii 8 ani în alta.

Culmea, Casa de pensii a făcut apel la decizia magistraților, argumentând că femeia ar păgubi bugetul asigurărilor sociale, prin încălcarea principiului contributivităţii, inducând în eroare, cu rea-credinţă, instanţa de judecată. Numai că, analizând cererea, Curtea de Apel Timișoara a invocat din oficiu excepţia inadmisibilităţii apelului, apreciind că se impune respingerea ei, potrivit dispozițiilor Codului de procedură civilă. Dreptul urmare, femeia își va primi pensia meritată!

Decizia de pensionare greșită se contestă imediat!

Separat de cazul prezentat, cei care primesc decizia de pensionare și constată că au o pensie mai mică decât se așteptau, pot să conteste decizia, dar în cel mult 30 de zile de la data comunicării ei (Regulamentul Comisiei de contestații a CNPP, art.9), obligând prin asta casa de pensii respectivă să recalculeze datele.

Atenție, contestația trebuie înregistrată la registratura generală şi în registrul special de evidenţă a contestaţiilor depuse împotriva deciziilor de pensie. Dacă nici răspunsul la contestație nu-i mulțumește, se pot adresa ulterior instanței.