Ce facem cu copiii care au studiat în înstrăinătate și se întorc acasă?

Ce facem cu copiii care au studiat în înstrăinătate și se întorc acasă?

Fenomenul remigrației copiilor români a luat o amploare care a depășit predicțiile specialiștilor. În anul 2014, aproximativ 7.500 de copii români au solicitat echivalarea studiilor preuniversitare efectuate în străinătate. Studiul Remigrația copiilor români, realizat de Alternative Sociale, a demonstrat că 30 % dintre copii remigranți care se întorc anual prezintă probleme de readaptare și reintegrare școlară și socială. Funcționarii din domeniul protecției copilului, criticați

Tristețe, rușine, furie, teamă de abandon -  sentimente pe care unii copii remigranți le trăiesc în procesul de readaptare, susțin specialiștii Alternative Sociale, cei care au realizat un studiul ce poate ajuta la asistarea copiilor români cu studii în străinătate care se întorc acasă.

"Acești copii manifestă un risc semnificativ de a dezvolta o tulburare specifică din sfera prosocială: dificultăți emoționale, comportamentale, de atenție sau relaționale. Readaptarea este asociată de 17% dintre ei cu stări afective negative – rușine, tristețe, teamă, sentimente de abandon și furie", se arată în comunicatul trimis redacției EVZ de Alternative Sociale.

Au nevoie de asistență psihosocială

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dezvoltarea lor ulterioară poate fi în mare măsură compromisă în lipsa unei intervenții specializate. Aceşti copii necesită sprijin din partea asistenților sociali din cadrul serviciilor publice de asistență socială și consilierilor școlari de la centrele județene de resurse și asistență educațională, care au obligația să dezvolte servicii de consiliere specializată destinate copilului care a revenit în țară după o perioadă de ședere în străinătate, alături de părinți, mai mare de un an (Art. 975 din Legea 272/2004 actualizată prin Legea 257/2013).

În acest context, Alternative Sociale a realizat prima metodologie de asistență psihosocială  pentru reducerea traumei copilului provocată de remigrație. Această lucrare care prezintă tehnici și metode concrete de asistență poate fi accesată gratuit de specialiștii cu atribuții în consilierea specializată a copiilor reîntorși în țară", se arată în comunicat..

Funcționarii din domeniul protecției copilului, criticați

"Din păcate, specialiștii din domeniul protecției copilului nu au obiceiul de a utiliza resursele gratuite care le sunt puse la dispoziție. Este mai ușor să te plângi că nu ai cu ce să lucrezi, că nu sunt bani pentru formări și achiziții a unor lucrări de specialitate decât să îți asumi responsabilitatea specifică profesiei și postului pe care îl ocupi. În contextul creșterii alarmante a numărului de copii remigranți se impune ca specialiștii să aibă pregătirea și disponibilitatea de a-i asista în procesul de reintegrare socială și școlară, a declarat dr. Cătălin Luca, director executiv al Asociației Alternative Sociale", susțin cei de la Alternative Sociale.

Metodologia de asistență psihosocială a copiilor remigranți a fost distribuită în 3000 de exemplare specialiștilor din sistemul de protecție a copilului din România și poate fi descărcată gratuit la adresa www.alternativesociale.ro.