Editura Evenimentul si Capital

Ce bucate pun românii pe masa de Paște

Autor: | | 1 Comentarii | 865 Vizualizari

Învierea Domnului e singura mare sărbătoare la care românii nu se grăbesc să facă sarmale. Frig, însă, miel, fac drob din măruntaiele animalului, pregătesc pască și cozonaci. Vopsesc ouăle. Pe lângă acestea, bucate, toate, tradiționale, nu de puține ori gospodinele adaugă multe alte aperitive și deserturi

În mod tradițional nu există masă de Paște fără miel, ouă, brânză și cozonac. Pentru că fiecare regiune are preparatele specifice, am încercat să conturăm o masă îmbelșugată cu gusturi aparte de peste tot.

Oăle roșii, simbol al Învierii

Istoria spune că, atunci când a fost răstignit fiul ei, Maria a vrut să le dea paznicilor un coş cu ouă, dar aceştia au refuzat-o, batjocorindu- l şi mai mult pe Isus. Dezamăgită de atitudinea lor, și întristată, Maria a lăsat coșul cu ouă la baza crucii pe care era răstignit fiul ei. Sângele acestuia s-a prelins peste ouă, colorându-le în roșu. Se spune că atunci Hristos a şoptit că din acea zi toţi creştinii vor vopsi ouă roşii.

Sacrificarea mielului simbolizează jertfa Mânturitorului

În tradiţia creştin-ortodoxă, tăierea mielului de Paşte are conotație ritualică, simbolizând jertfa Mântuitorului care s-a lăsat răstignit pe cruce. Din carnea de miel se prepară friptură, ciorbă cu ierburi de primăvară și drob.

Pasca este prăjitura tradițională de Paște, care ne apără de rele

Pasca este o pâine rotundă și dulce, cu margini de aluat împletit, care este adusă de Paște la biserică pentru a fi sfințită. Se crede că va proteja familia de răutăți, pericole și boli. Inspirată din pasca evreiască (aluat nedospit fără umplutură), pasca ortodoxă este dulce și gustoasă. Se face din aluat de cozonac și se umple cu brânză și stafide, ciocolată sau diferite mirodenii și condimente. Alături de cozonac, ea e desertul tradițional pe masa de Paște.

Drob de miel

Ingrediente: măruntaiele (ficat, plămâni, splină și rinichi) unui miel de aproximativ 7-8 kilograme, 14 ouă, 3 legături de ceapă verde, 1 legătură de pătrunjel, 3 legături de mărar, 1 lingură de unt, lingură de unt, 10 linguri de făină, 50 ml ulei, câte 1 lingură de sare și piper.

Preparare: măruntaiele fierte și răcite se toacă mărunt, apoi se adaugă verdeața tocată, ceapa călită în ulei, 7 ouă bătute. Toate se amestecă împreună cu sarea, piperul și 2 linguri de făină. Se unge o tavă cu ulei sau cu unt și se tapetează cu restul de făină. Apoi se pune jumătate din amestecul de drob, iar deasupra restul ouălor, fierte și decojite, completând cu restul de drob. Totul se coace la cuptor, la foc potrivit, 45 de minute. Se poate mânca atât cald, cât și rece, tăiat felii. Drobul se poate coace în prapurul mielului.

În Moldova se prepară Chigir, un drob fără ouă fierte în interior, învelit rotund, în prapure, de mărimea unor chiftele, care se prăjesc în ulei încins.

În Dobrogea, la finalul fierberii măruntaielor se pune usturoi zdrobit în oală și frunze proaspete de busuioc, pentru a da drobului o aromă aparte.

Ciorbă de miel bănățeană

Ingrediente: 1 kg carne miel, 1 legătură zarzavaturi, 1 ceapă, 10 boabe de piper, boia dulce, 2 linguri de orez, 2 gălbenușuri, 2 linguri smântână, zeamă de lămâie, sare, pătrunjel verde tocat mărunt.



Preparare: carnea se lasă să dea un clocot în 2 litri de apă, apoi se spumează, se adaugă zarzavaturile, pătrunjelul, piperul și sarea, apoi orezul. Se face separat un rântaș dintr-o lingură de grăsime și o lingură de făină – când acestea s-au rumenit se adaugă ceapa tocată și, la final, după ce ceapa a devenit sticloasă, boiaua și puțină apă. Rântașul se toarnă peste ciorbă și se lasă la fiert până ce carnea se desprinde de pe oase. Se lasă la răcit 10 – 15 minute, apoi se „drege” cu gălbenușurile amestecate cu zeamă de lămâie și smântână. Deasupra se pune pătrunjel tocat și se servește fierbinte.

Miel umplut, din Maramureș

Ingediente: jumătate de miel, 1 kg măruntaie (de miel ), 300 g slănină, 15 căței de usturoi, o franzelă înmuiată în lapte, 2 cepe uscate, 2 legături de mărar, câte 4 legături de ceapă verde și usturoi verde, 2 linguri untură, 14 ouă crude, 6 ouă fierte tari, sare și piper.



Preparare: Carnea spălată se lasă la zvântat o oră, timp în care se fierb măruntaiele, și, odată răcite, se dau prin mașina de tocat. Se adaugă ceapa și usturoiul verzi, pătrunjelul, mărarul tocat fin, pâinea înmuiată și stoarsă, sare și piper, plus cele 14 ouă crude. După ce s-a omogenizat compoziția se adaugă ouăle fierte tăiate cubulețe. Pielea de pe coastele jumătății de miel se separă ușor cu mâna printr-un orificiu. Acest „buzunar” se umple cu compoziția de mai sus. Spata și pulpa se împănează cu slănină și usturoi. Înainte de a se da la cuptor, se unge totul cu untură, apoi se coace o oră, la foc potrivit. Din când în când, se stropește peste tot cu zeama ce se scurge în tavă.

Acest fel de mâncare se servește, rece sau cald, cu hrean ras amestecat cu smântână alături. O friptură delicioasă de miel se face cu carnea lăsată la marinat într-un baiț preparat din vin alb, ulei de măsline, usturoi verde, mentă, cimbru, toate tocate, puțin busuioc, foi de dafin, piper, sare și boia dulce. Amestecate toate acestea acoperă carnea de fript și se lasă la frigider câteva ore, înainte de prepararea propriu-zisă.

Meniul de „a doua zi”

Ponturi de la bucătari ca să devii masterchef preparând feluri ingenioase din resturile mesei de Paște

Bucătarii sunt de acord, la unison, că românii, în general, risipesc mâncarea. Nu au deprins arta de a transforma resturile unei mese copioase, de sărbătoare, într-un meniu la fel de fastuos la mesele de după Paște.



Ne-am propus să vă arătăm că, după consumarea mesei Pascale, familia se poate reuni în fața unor feluri care au la bază preparatele din ajun, reinventate și care sunt cel puțin la fel de apetisante.

Marea problemă a pregătirilor de Paște e că întodeauna se vopsesc prea multe ouă. Fierte și încondeiate, se consumă ca atare. Mai întotdeauna rămân destule pentru a pregăti din ele altceva. Cel mai la îndemână, ne sfătuiește Hestian Augustin Scorțan, chef-ul restaurantului Enoteca Amphora din Timișoara, e să preparăm ouă umplute. Ouăle se taie în jumătăți, gălbenușul zdrobit se amestecă cu maioneză și muștar (dar și cu pateu de ficat, ierburi aromate și mirodenii, după gust), iar cu această compoziție se umplu albușurile. O altă idee e ca ouăle să fie servite în salate de verdețuri, alături de ceapă verde și parmezan.


FOTO: Ouăle care au rămas de la Înviere pot fi făcute salată cu verdețuri



„Noi aruncăm 60% din mâncare pentru că nu gătim resturile”

„Problema zilelor noastre e aruncarea resturilor de mâncare. Peste 60% din mâncare o aruncăm, apoi mergem și cumpărăm fastfood. În mod normal ar trebui să fim creativi și să gătim resturile care ne rămân de la o masă festivă. Rețetele sunt la îndemână, iar rezultatul e fabulous”, mai spune Hestian Augustin Scorțan.

Pentru meniul din zilele următoare Paștelui, am căutat câteva rețete simple, pe care le poate realiza cu succes și un neinițiat.

Tocană de miel

Ingrediente: 2 legături de zarzavaturi (morcovi, pătrunjel, ceapă verde), 500 gr resturi de friptură de miel.



Preparare: zarzavaturile tocate se sotează într-o lingură de untură sau puțin ulei. Când sunt gata, se adaugă carnea de miel, ruptă bucăți mici, sare și piper după gust. Tocana se servește caldă, cu ceapă verde tocată mărunt deasupra.

Lasagna cu carne de miel

Ingrediente: 12 foi de paste lasagna, 1 lingură ulei, 800 gr carne de miel, rămasă din friptură, tăiată felii subțiri, 1 ceapă tăiată mărunt, 1 cățel de usturoi mărunțit, 600 ml passata (roșii la conservă în sos), 2 linguri unt, câte 1 jumătate linguriță cimbru uscat și oregano, 275 gr brânză grasă de vaci, 75 gr parmesan ras, 225 gr mozzarella tăiată felii subțiri, sare și piper.



Preparare: Cuptorul se încălzește la 180 de grade și se unge o tavă mare și puțin adâncă cu unt. Încălziți uleiul și untul într-o tigaie și prăjiți carnea de miel până se rumenește, apoi o scoateți într-o farfurie. În aceeași tigaie puneți ceapă și usturoi și prăjiți până devin sticloase și moi, apoi turnați deasupra pasta de roșii și mirodeniile. La final, condimentați cu sare și piper. Lăsați la foc mediu aproximativ jumătate de oră, amestecând de multe ori, până când sosul s-a închegat ușor. Scurgeți jumătate din sosul de roșii în tavă pregătită. Adăugați patru foi lasagna (care trebuie să acopere fundul tăvii), apoi, jumătate din carnea de miel. Acoperiți cu jumătate din cantitatea de brânză și din cea de parmesan. Repetați straturile și acoperiți, la final, cu foile de lasagna rămase, turnați restul de sos, apoi aranjați feliile de mozzarella deasupra și presărați cu parmesan.

Dați la cuptor timp de 35 minute, până când se rumenește deasupra.

Tagliatele cu carne de miel

Ingrediente: 200 gr tagliatele, resturi de carne de miel din friptura de Paște, 1 borcan roșii în bulion

Preparare: pastele se fierb 2 -3 minute în apă cu puțină sare și o lingură de ulei, apoi se scurg. Separat, se prepară sosul, amestecând, la foc potrivit, roșiile, cu cimbru și bucățile de carne din friptură, până sosul scade la consistența dorită. Preparatul se servește cald, cu sosul de carne cu roșii deasupra pastelor, și câteva frunze de busuioc tocate mărunt.




Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. A fost arestat primul suspect. 22 de oameni au murit. Sunt zeci de răniţi - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate