Editura Evenimentul si Capital

Ce au observat judecătorii în cazul George Copos: “Spre deosebire de marii scriitori, manuscrisele acestuia nu deţin ştersături, rectificări, reformulări”

George Copos
Autor: | | 9 Comentarii | 2881 Vizualizari

Gheorghe Copos a fost eliberat condiţionat din penitenciar pentru că a executat fracţia de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, a fost disciplinat, stăruitor în muncă şi a dat "dovezi temeinice de îndreptare", arată Tribunalul Bucureşti, în motivarea deciziei de punere în libertate.

„Într-adevăr în ceea ce privește zilele câștigate ca urmare a muncii prestate, respectiv 52 de zile ca urmare a muncii prestate şi 150 zile ca urmare a lucrărilor ştiinţifice realizate: 1. Tăşnadul Medieval (11.08.2014), 2. Alianţe Matrimoniale în politica Principilor Români (06.10.2014), 3. Franciza vs. Managment în Industria Hoteliera (17.11.2014), 4. Turismul ca vector de Interculturalitate (02.12.2014), 5. Turismul European Valabil şi Provocările lui (12.01.2015) instanța de control judiciar constată faptul că prima instanță, deși a exprimat rețineri cu privire la efortul intelectual real depus (”instanţa a constatat că spre deosebire de manuscrisele marilor scriitori expuse in muzee, manuscrisele depuse la dosarul cauzei în original de către apărătorii condamnatului nu deţin ştersături, rectificări, reformulării”) și la impulsul ce a guvernat intimatul condamnat în realizarea lucrărilor anterior menționate, le-a avut în vedere în stabilirea numărului de zile executate (efectiv sau câștigate ca urmare a muncii prestate) reținând că intimatul condamnat a executat la data pronunțării soluției 561 de zile. În aceste condiții, acestea reprezintă, în acest moment procesual, un drept câștigat al contestatorului intimat, sigurul ce a promovat prezenta cale de atac în urma căreia nu i se poate agrava situația reținută de prima instanță.”

"În ceea ce privește celelalte criterii stabilite de lege în analiza oportunității acordării liberării condiţionate, tribunalul constată că potrivit caracterizării ataşate la dosar, contestatorul condamnat a participat în mod constant la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul unității de deţinere. Totodată, urmare a participării la activităţile de educaţie a fost recompensat de patru ori, fără ca pe întreaga perioadă de detenţie să fi fost sancţionat disciplinar. Toate aceste aspecte formează instanţei de control judiciar opinia că pe parcursul detenţiei comportamentul contestatorului condamnat a fost unul exemplar, aşa cum şi unitatea de penitenciar a apreciat în caracterizarea înaintată la dosar."

Instanţa de control judiciar apreciază, faţă de cele arătate anterior, că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite, astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional.

George Copos a fost eliberat condiţionat în 7 aprilie, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărţi.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate