Ce au în comun cea mai veche copie completă a celor Zece Porunci şi Teoria Relativităţii lui Einstein?

Ce au în comun cea mai veche copie completă a celor Zece Porunci şi Teoria Relativităţii lui Einstein?

Cea mai veche copie completă a celor Zece Porunci este expusă în premieră, pentru o perioadă limitată de timp, la Muzeul Israel din Ierusalim, în cadrul unei expoziţii care îşi propune să prezinte acele momente care au reprezentat adevărate schimbări de paradigmă în istorie.

Manuscrisul vechi de 2.000 de ani, ce provine de la Marea Moartă, face parte dintr-o colecţie de scrieri biblice şi nu a fost niciodată expus în Israel, conform unui reprezentant al Autorităţii israeliene pentru Antichităţi.

Manuscrisul este foarte fragil, urmând să fie prezentat publicului timp de doar două săptămâni, după care va fi plasat într-o incintă specială din cadrul muzeului, în condiţii de temperatură şi umiditate controlate şi în întuneric complet, pentru a nu se degrada, scrie Agerpres.

Această copie a celor Zece Porunci este unul dintre cele 14 obiecte cu semnificaţie istorică deosebită alese de curatorii muzeului pentru a fi prezentate în cadrul expoziţiei "A Brief History of Humankind" (O scurtă istorie a omenirii).

Ne puteți urmări și pe Google News

"Atunci când te gândeşti la legi universale, la principii etice universale, imediat îţi vin în minte cele Zece Porunci", a susţinut curatorul expoziţiei, Tania Coen-Uzzielli.

Expoziţia cuprinde şi arme şi unelte folosite la vânătoare în urmă cu 1,4 milioane de ani, descoperite în Valea Iordanului, cea mai veche vatră a unui foc (datând de aproximativ 800.000 de ani), cele mai vechi rămăşiţe omeneşti descoperite într-un mormânt de familie, reprezentând trecerea la practicarea cultului morţilor dar şi cea mai veche seceră completă, o unealtă cu vechime de nouă milenii, ce marchează trecerea societăţii umane de la grupuri de vânători-culegători la forme sedentare de organizare bazate pe practicarea agriculturii.

De asemenea, în cadrul expoziţiei mai sunt prezentate şi o tăbliţă conţinând o scriere din Mesopotamia, veche de cinci milenii, monede vechi de 2.700 de ani, descoperite în Turcia, precum şi un manuscris al Teoriei Relativităţii al lui Albert Einstein.