Editura Evenimentul si Capital

Ce-au fost și ce-au ajuns...

Sever Voinescu
Autor: | | 7 Comentarii | 2187 Vizualizari

Regii sînt singurii oameni care se identifică total cu o idee. Noi, ceilalți, ne însușim ori respingem ideile lumii pe măsură ce le cunoaștem și ne convin ori ba - cochetăm cu ele, cum se zice.

 Ba cu una, ba cu alta.  Regii, însă, sînt o singură idee, pe care o încarnează din prima zi a vieții lor pînă cînd închid ochii. Ei sînt singurii muritori care, de la naștere, au locul asigurat în istorie indiferent de ceea ce fac. Regalitatea este mai mult decît un statut constituțional și simbolic -  este un statut ontologic. De aceea, poate, divorțul dintre persoana unui Rege și marea idee pe care o încarnează este nu doar un simplu act de trădare a unei vocații, așa cum oricare dintre noi își trădează, cel puțin o dată în viață, vocația, ci o veritabilă prăbușire în țăndări. De aceea, poate, un asemenea divorț doare atît de tare.

Anul 2016 este special pentru istoria României și pentru Casa ei Regală. În mai, se vor împlini fix 150 de ani de cînd Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit Domnitor al României. Se împlinesc, de asemenea, 150 de ani de cînd țara a devenit, oficial, România. În 1866, țara și Carol au renăscut împreună: țara numită Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești devenea România, începînd să fie complicata țară în care trăim astăzi, iar Carol de Hohenzollern-Sigmaringen  începea să fie Carol I de România, legendarul Rege fondator pe care îl respectăm astăzi. Ei bine, 2016, acest an atît de special, începe cu un scandal penibil în anturajul Casei Regale. Și nu pot să nu mă gîndesc, amar, că sensul jubileului este cel mai bine exprimat de vorba românească ”ce-au fost și ce-au ajuns...”

În ceea ce mă privește, puține sînt evenimentele românești pe care le privesc cu mai mare detașare decît aceste ultimele tulburări din paharul cu apă chioară numit Casa Regală a României. Am mai spus-o, am fost monarhist din tot sufletul pînă cînd Regele însuși a mers la Galele VIP  să-l premieze pe Adrian Năstase care ieșise, cred, omul anotimpului în clasamentele tabloidului. Era în 2003, cînd Regele însuși se tabloidiza de braț cu inventatorul corupției naționale, care avea nevoie de sprijin electoral în apropierea alegerilor prezidențiale din 2004 și Regele a acceptat să i-l dea, urmare a tîrgului imobiliar încheiat între regimul Iliescu - Năstase și Casa Regală, cu ocazia reașezării familiei regale în țară. M-a durut atunci. Rău. L-am simțit, atunci, pe Rege departe de țară și nepăsător față de marile ei încercări.

Am fost un partizan al revenirii definitive a Regelui în țară încă din 1990. Voi povesti, la un moment dat, cum eu însumi am ajuns să fiu implicat în negocierile discrete pe care România le-a purtat cu Casa Regală în 1997, în scopul revenirii Regelui în țară - o stranie întîmplare a vieții mele. Aceste negocieri s-au oprit brusc, la un moment dat, din cauza spaimei pe care Emil Constantinescu o avea față de PDSR-ul (tatăl PSD-ului de azi) foarte puternic în acel Parlament, ca și în actualul. Am vrut, așadar, mereu ca Regele să se restabilească în România și să recapete tot ce i-a fost luat de comuniști.

În 2003, însă, am căzut pe gînduri cînd l-am văzut pe Rege (nu pe fiica lui, nu pe ginere, pe Rege în persoană!) urcînd pe o scenă alături de Adrian Năstase, despre care toată lumea știa bine cine este, de dragul siguranței materiale a familiei sale. Pe de o parte, îl înțelegeam pe Rege în calitatea lui de cap de familie, pe de altă parte nu-l înțelegeam în calitatea lui de exponent al unei dinastii care nu mai era demult Hohenzollern, ci era ”de România”.  De atunci, menuetul tandru al Regelui ori al membrilor familiei sale cu alde Șerban Mihăilescu, Ioan Talpeș, Sorin Oprescu sau Dan Voiculescu nu a făcut decît să confirme tristețea mea. Durerea îmi trecuse, deja. Îmi repetam, doar, amar: ”ce-au fost și ce-au ajuns...”

La sfîrșit de an 2015, am putut citi, ici-colo, protestele unor monarhiști supărați că nu știu ce avocat face nu știu ce cu Regele prea bătrîn, că Băsescu subminează cu interlopii Casa Regală, că securiștii s-au infiltrat în anturajul imediat al Regelui și-l manipulează. M-aș uita chiorîș la ei acum, cînd denunță securiștii, dar n-au zis nici ”pîs”  cînd un securist achita cine regale, cînd Antena 3 era acceptată ca un fel de televiziune oficială a Casei Regale sau cînd Sorin Oprescu era decorat. Dar, cum ziceam, mi-a trecut deja durerea de pe cînd eram monarhist. În plus, am învățat în ultimii ani să nu mă mai uit chiorîș la nimeni. Acuma mă amuz, doar, și-mi spun, amar, ”ce-au fost și ce-au ajuns...” Altfel, micile grupuri monarhiste care strigă ca din gură de șarpe ”Securiștii, securiștii!” cînd dau cu ochii unii de alții prin coridoarele Palatului Elisabeta, au dreptate: în Casa Regală au pătruns demult serviciile de toate felurile - și alea de ieri și astea de azi și alea care mîine vor rîde la soare.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate