Ce ar putea fi o binefacere pentru fermierii. Vine de unde nu te aștepți

Ce ar putea fi o binefacere pentru fermierii. Vine de unde nu te aștepți

Intenția Scoției, și posibil și a Germaniei, de a interzice culturile de organisme modificate genetic (OMG) ar putea fi o binefacere pentru fermierii care au culturi tradiționale în aceste țări însă în același timp ar putea pune în pericol viitoarele cercetări, susțin analiștii intervievați de CNBC.

La începutul lunii august, Scoția a anunțat că va profita de posibilitatea de a interzice cultivarea OMG-urilor, iar săptămâna trecută Reuters a informat că Germania are de gând să adopte o decizie similară.

Ca urmare a interzicerii organismelor modificate genetic, producătorii de culturi care nu sunt modificate genetic din Scoția ar putea asista la o creștere a prețurilor, dacă cererea rămâne una puternică iar alte țări fac trecerea la culturile de OMG-uri, a declarat Hamish Smith, analist la Capital Economics. 'Dacă cererea pentru culturile de organisme care nu sunt modificate genetic rămâne puternică, atunci producătorii din țări precum Germania și Scoția ar putea asista la o creștere a prețurilor dacă oferta de astfel de culturi scade în urma faptului că alte țări au făcut tranziția spre culturile de organisme modificate genetic', susține Hamish Smith.

Cu toate acestea, interzicerea culturilor de organisme modificate genetic prezintă unele riscuri, a declarat un purtător de cuvânt de la Consiliul Național pentru Știință din Marea Britanie. 'Interzicerea acestei tehnologii este un factor descurajator pentru efectuarea de cercetări, atât cercetătorii cât și investitorii/finanțatorii preferând să lucreze într-un mediu unde tehnologia are șanse mai mari să fie adoptată decât interzisă și astfel că este posibil ca interdicția să afecteze cercetările din Scoția', a declarat purtătorul de cuvânt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suprafețele de teren alocate la nivel mondial pentru culturile de organisme modificate genetic au crescut cu 6,3 milioane de hectare, până la 181,5 milioane de hectare în 2014, un avans de 3,6% comparativ cu 2013, potrivit International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, o organizație non-profit care promovează culturile de organisme modificate genetic.

Cu toate acestea există unele îngrijorări că organismele modificate genetic ar putea afecta biodiversitatea. Greenpeace consideră OMG-urile drept 'poluare genetică' și este îngrijorată că acestea ar putea contamina mediul înconjurător.

În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, țările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic /OMG/ pe teritoriul lor. Anterior, Parlamentul European a aprobat și el compromisul convenit în luna decembrie cu guvernele statelor membre pentru a pune capăt acestui dosar blocat de patru ani.

Statele europene au păreri împărțite față de organisme modificate genetic chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America și Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre UE, inclusiv Franța și Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto.