Ce a făcut la Poștă directoarea care voia 60.000 de euro salarii compensatorii

Ce a făcut la Poștă directoarea care voia 60.000 de euro salarii compensatorii

Factorii plătiți cu 900 de lei pe lună au fost obligați să suporte din buzunar plata abonamentelor din cauza încurcăturilor făcute de directorul jurdic, Rosita Alexe.

Rosita Alexe, directoarea care și-a luat săptămâna trecută adio de la Poșta Română cu compensații de 60.000 de euro, este unul dintre membrii echipei de conducere din cauza căruia angajații au ieșit în stradă. Directorul juridic s-a „evidențiat” în acest an prin faptul că a întârziat plata deconturilor pentru abonamentele poștașilor din Cluj, care nu și-au mai văzut banii timp de șase luni. „Este vorba de abonamentele pentru mijloacele de transport care îi duceau pe aceștia în și din traseu, adică o cheltuială lunară de circa 50 de lei”, ne-a explicat liderul sindical Ionel Oțelea, secretarul general al Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România. Salariul factorilor este cuprins între 900 și 1.200 de lei. Aceștia au declanșat la Cluj un amplu miting, lunile trecute.

Prima sesizare a salariaților că abonamentele nu mai sunt decontate a fost făcută în toamna anului trecut. Problema nu a fost rezolvată de către regională, sesizarea a fost trimistă la centru și, în cele din urmă, a fost făcută o sesizare „către Comisia Paritală condusă de Rosita Alexe, în care s-a decis în cele din urmă acordarea deconturilor, dar redactarea procesului verbal a mai întârziat câteva săptămâni”, ne-a declarat Ioan Oțelea. Dan Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Poștei, ne-a comunicat că în acest interval de șase luni conducerea a dezbătut dacă angajaților trebuie să li se deconteze abonamentele sau biletele de transport, în funcție de varianta care reflectă cel mai bine activitatea. Pe de altă parte, Rosita Alexe ar fi și directorul care se ocupa de negocierile cu salariații, ne-a spus Dumitrescu. Or sindicaliștii se plâng că dialogul merge foarte prost.

Contract de mandat secret

Ne puteți urmări și pe Google News

De la venirea lui Ion Smeeianu la conducerea Poștei, echipa de directori din unitatea centrală a crescut substanțial, spun sindicaliștii. În schimb, reprezentanții managementului susțin că evoluția este doar o compensare a desființării posturilor de directori din direcțiile regionale.

Unii dintre directori, cum ar fi Marian Zamfir, responsabilul de comunicații și IT, ar fi fost adus personal în companie de Ion Smeeianu. În plus, deși contractul de mandat, care include obiectivele pe care managerii trebuie să le îndeplinească, ar trebui făcut public, acesta nu a fost prezentat nici măcar sindicatelor. Rosita Alexe și-a întrerupt contractul cu Poșta Română, primind în schimb 30 de venituri nete lunare, a câte 2.000 de euro. La încheierea anului fiscal, dacă Ion Smeeianu va îndeplini obiectivele prevăzute în contractul de mandat, va încasa o primă de peste 50.000 de euro.

„Mă aștept ca în contractul de mandat să fie condiții foarte ușor de îndeplinit, cum ar fi scăderea costurilor. Or, disponibilizările de anul trecut, decise la nivel guvernamental, și care au generat scăderi de costuri, nu sunt vreun merit al conducerii”, mai spune Ioan Oțelea. În prezent, compania are are circa 27.000 de angajați, față de 33.000, în 2012.

Ministrul promite sprijin

Sindicaliștii reproșează echipei de conducere că nu a îndeplinit niciuna din promisiunile făcute acum doi ani. Una dintre acestea prevedea intrarea Poștei pe piața de brokeraj financiar. În urma declanșării, acum două săptămâni, a acțiunilor de protest ale sindicaliștilor de la Poșta Română, aceștia s-au întâlnit în mai multe rânduri la Guvern cu ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, și cu Aurelia Cristea, ministrul pentru Dialog Social. „Opinia juriștilor și a acționarilor Poștei Române este că doamna care a plecat (Rosita Alexe - n.r.) trebuia demisă și nu trebuia încheiat cu acordul părților contractul individual de munca (CIM). CIM avea această clauză (plata a 30 de salarii compensatorii - n.r.) de care nimeni din Guvern nu știa. Ion Smeeianu, directorul general, știa”, a declarat ieri Cotovelea, citat de Hotnews. Acesta a mai precizat că în prezent juriștii încearcă să găsească soluții pentru îndepărtarea lui Ion Smeeianu din funcție.