Editura Evenimentul si Capital

Ce a făcut Evenimentul zilei în ultimii șase ani | Campanie EVZ

Autor: | | 0 Comentarii | 387 Vizualizari

Instalarea democrației și apărarea statului de drept, sprijinirea reformelor în justiție, economie, educație, sănătate, reformarea clasei politice, apărarea Direcției Naționale Anticorupție și a Agenției Naționale de Integritate, a Curții Constituționale a României, în fața atacurilor presei mogulilor, dar nu numai au fost și rămân principalele lupte purtate de jurnaliștii de la „Evenimentul zilei” în benefi ciul cetățeanului, în toți anii scurși de la apariția primului număr. Pentru cei care nu ne-au cunoscut sau pentru cei care nu-și amintesc ori nu vor să-și amintească, aducem în atenție ceea ce a făcut EVZ din 2009 încoace.

Afacerile lui Șova cu Oprescu (3 martie 2009)

„Bulina roșie” a publicat, încă din primăvara lui 2009, o anchetă referitoare la afacerile senatorului PSD Dan Șova cu primăria lui Sorin Oprescu. În speță, era vorba de un contract de consultanță juridică, pe patru ani, cu Administrația Parcurilor din București. Explicația funcționarilor primăriei generale a fost că juriștii lor nu mai fac față proceselor. Totodată, autoarea articolului, Dollores Benezic, dezvăluia că firma „Șova și Asociații” presta servicii similare și pentru Administrația Străzilor și cea a Cimitirelor. S-a demonstrat, recent, că Oprescu avea o sensibilitate aparte pentru banii care nu-i veneau din salariu și că Șova ar fi ușor impresionabil când vine vorba de a da mită.
Schwartzenberg și Felix „donatori” pentru PSD (4 aprilie 2009)

În aprilie 2009, Evenimentul Zilei publica, în pagina 3, cu trimitere de pe prima pagină, o anchetă a lui Florin Ciornei care dezvăluia cum afaceristul Elan Schwartzenberg – fostul soț al Mihaelei Rădulescu, împreună cu Dan Voiculescu contribuiau financiar la bunăstarea „familiei social-democrate”. Astfel, se arăta cum Elan, printr-o firmă de-a sa, a contribuit la finanțarea campaniei electorale a PSD, din 2008, cu 230.000 de lei, în condițiile în care aceeași firmă beneficiase cu un an în urmă de un contract cu Ministerul Sănătății, în valoare de 800.000 de lei. Mirosea limpede a „parandărăt”! În ceea ce privește trustul de presă al lui Dan Voiculescu, acesta „prestase gratuit” pentru candidații PC și PSD. Ba, mai mult, Antena 1 și Antena 3 contribuiseră cu 64.000 de lei la campania din 2008.Când o linşăm pe judecătoarea lui Becali? | EDITORIAL de Mircea Marian, 8 aprilie 2009

În toată tragicomedia care s-a jucat în aceste zile la televizor există, cred, şi un personaj eroic. O obscură judecătoare de sector, Nicoleta Cristuş, cu un salariu modest, a îndrăznit să-l trimită în arest pe miliardarul Becali. O femeie singură, divorţată, cu copii de crescut. Un nimeni în faţa armatei care s-a mobilizat pentru a-l apăra pe „latifundiarul din Pipera”. Câţi dintre noi ar fi gândit: de ce să-ţi ridici în cap un tip bogat şi puternic, precum finanţatorul Stelei? De ce să te temi că vreunul dintre amărâţii miluiţi de Becali cu un teanc de euroi poate veni oricând să-ţi dea în cap?

Majoritatea dintre noi şi-ar fi spus: azi îl fac scăpat pe Becali, mâine omul o să fie liber şi o să aibă grijă şi de mine. Ar fi fost o consolare dacă publicul ar fi ţinut, aşa cum se întâmplă de obicei, cu cel slab. Presa din România joacă însă în echipa mogulilor. Judecătoarea Cristuş a ajuns bătaia de joc a ziariştilor, în timp ce Becali a fost înălţat la rangul de eroumartir. „Să mori de râs în chinuri”, scrie Cristian Tudor Popescu despre motivaţia dată în decizia de arestare a finanţatorului Stelei.

Printre altele, Popescu îi reproşează judecătoarei că emite „judecăţi eticologice”. Dar nu era de greu să te uiţi, măcar 30 de minute, pe deciziile Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite şi să observi că şi acestea sunt pline de ceea ce editorialistul de la „Gândul” numeşte „judecăţi eticologice”. „Valorile pe care le învăţăm în şcoală le păstrăm întreaga viaţă”, scrie, poetic, unul dintre judecătorii americani care s-au opus dreptului profesorilor de a percheziţiona genţile elevilor. De ce să-i luăm atunci unui magistrat român libertatea de a scrie – foarte prudent, de altfel – că „Becali este o persoană recunoscută în unele medii ca formator de opinie”?

Pentru că ne-a enervat pe toţi – „formatori de opinie”, moguli, avocaţi, politicieni anti-Băsescu, plus întregul clan Becali - să-i dăm deci, judecătoarei Cristuş ceea ce merită: un linşaj mediatic, aşa cum numai noi, ziariştii din România, ştim să organizăm. Pregătiţi sala de judecată la barul din Pipera şi chemaţi televiziunile! Dar numai după ce-l eliberăm pe domnul Gigi, ca să se bucure şi el de spectacol.

Paszkany și alți sponsori de „rahat” ai PDL la alegerile din 2008 (4 aprilie 2009)

PDL-ul n-a fost nici el scutit de anchetele EVZ. Anca Simina explica, în același număr din aprilie 2009, cum conturile PDL-ului au fost alimentate direct de Arpad Paszkany – fostul finanțator al echipei de fotbal CFR Cluj, și de alți afaceriști care făceau bani din WC-uri ecologice. De unde și adeverirea vorbei că banii n-au miros! Evident, firmelor respective le-au fost reînnoite contractele cu Primăria Capitalei. Astfel, COMEX ROM donase 100.000 de lei, în condițiile în care avea venituri de 12 milioane de lei, lunar, numai din întreținerea WC-urilor ecologice. Dar cea mai mare donație a avut-o un alt operator cu „rahat” și anume „Grup Salubrizare Urbană” SA, cu 360.000 de lei! Paradoxal, întregul profit declarat al firmei, pe 2007, fusese mai mic, de numai 374.146 de lei! Printre sponsorii individuali se numărau și fostul arbitru de fotbal Ion Crăciunescu cu 167.000 de lei, afaceristul Dorin Cocoș (130.000 de lei), Ionel Manțog cu 9.000 de lei și Costel Iancu cu aceeași sumă.


Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate