Editura Evenimentul si Capital

CCR poate fi DECISIV în conflictul Dragnea-Grindeanu | Exclusiv

Autor: | | 3 Comentarii | 2124 Vizualizari

Războiul dintre social-democrați și propriul premier ar putea fi tranșat în ultimă instanță de judecătorii Curții Constituționale, a spus, pentru EVZ, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean. În cazul în care moțiunea trece la votul Parlamentului, atunci Sorin Grindeanu poate contesta faptul că nu a fost respectată procedura, ea nefiind trimisă Guvernului în momentul când a fost depusă.

"Teoretic nu este inadmisibil pentru că procedurile trebuie respectate. În principiul, orice hotărâre a Parlamentului poate fi atacată la CCR. Nimic nu împiedică. Această posibilitate a fost introdusă tot de ei, de PSD în noiembrie 2010, când a fost modificat regulamentul de funcționare al Curții Constituționale. Astfel, s-a modificat legea Curții Constituționale și s-a adăugat o nouă atribuție - verifică constituționalitatea hotărârilor Parlamentului. Moțiunea este o hotărâre care este publicată în Monitorul Oficial. Constituția spune că Parlamentul adoptă legi, hotărâri și moțiuni. Dar până la urmă ea este tot o hotărâre, că asta publică. Ei dau o hotărâre prin care spun se aprobă moțiunea de cenzură. Nu publică moțiunea în Monitorul Oficial. Publică o hotărârea Parlamentului de aprobare a moțiunii. Chiar dacă moțiunea are textul ei în Constituției, pânâ la urmă este tot o hotărâre a Parlamentului", a afirmat Zegrean, pentru EVZ. 

Conform articolului 92 din Rgulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului spune că "moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii".

Astfel, potrivit procedurii, textul moțiunii ar trebui trimis și către Executiv, dar Registratura a fost închisă în week-end. Prin urmare, dacă va fi adoptată de Parlament, Sorin Grindeanu are posibilitatea să sesizeze Curtea Constituționalăca fiind neconstituțională, pe motive procedurale. 

Gheorghe Iancu: "Moțiunea e un al patrulea act al Parlamentului care nu poate fi atacat la CCR"

Pe de altă parte constituționalistul Gheorghe Iancu a explicat pentru EVZ motivele pentru care nu poate fi atacată la Curtea Constituțională moțiunea de cenzură. 
 
"Potrivit atribuțiilor CCR nu poate fi atacată moțiunea la Curtea Constituțională. Văd că (Sorin Grindeanu – n.r.) trece peste niște limite, împreună cu Ponta. Moțiunea este alt act al Parlamentului față de hotărâre. Parlamentul emite legi, regulamente, hotărâri și moțiuni. Moțiunea nu se aprobă prin ceva. Este ea în sine un act. Moțiunea de cenzură este un al patrulea act la Parlamentului. Îmi aduc aminte în 2012 (moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. Link AICI - n.r.), m-am răsculat împotriva lor și le-am zis «domnule, dar de ce aprobați moțiunea de cenzură prin hotărâre, pentru că așa aprobăm și legea prin hotărâre?». Regulamente prin hotărâri. Moțiunea în general, de cenzură sau cea simplă se aprobă singură. Este un alt act, un al patrulea act. Se publică ca atare în Monitorul Oficial. Dovadă că de atunci încoace se publică moțiunile în Monitor. Nu se mai publică hotărârea de aprobare sau de respingere a moțiunii. Ci se publică direct moțiunea cu o mențiune jos că s-a admis sau s-a respins" a spus Iancu, pentru EVZ.
 
Moțiunea de cenzură intitulată "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost depusă duminică la Birourile permanente reunite, după care a fost citită în plenul Parlamentului. Ea va fi dezbătută şi votată, miercuri, la ora 11.00.
 
Partidele din Opoziție, PNL, PMP și USR au spus că nu se vor amesteca în disputa internă a PSD și nu vor vota moțiunea.  

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate