Editura Evenimentul si Capital

CCR: OUG care permite organizarea referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale, neconstituţională

Curtea Constitutionala
Autor: | | 0 Comentarii | 335 Vizualizari

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis joi sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care permite organizarea şi desfăşurarea referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscripţie şi ştampile.

CCR a discutat joi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la dispoziţiile OUG 15/2016 pentru modificarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

OUG a ajuns la CCR ca urmare a unei sesizări venite de la Avocatul Poporului, care la rândul său a fost sesizat de PSD şi de mai mulţi cetăţeni.

„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 15/2016, în integralitatea ei, contravine, pe de-o parte, dispoziţiilor constituţionale ale art. 115 alin. (4) privind regimul ordonanţelor de urgenţă, iar, pe de altă parte, prevederilor art. 147 alin. (4) din Constituţie privind obligativitatea deciziilor Curţii Constituţionale. Avocatul Poporului a reţinut faptul că reglementarea precitată este de natură să aducă atingere prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”, se arăta în sesizarea formulată de Avocatul Poporului.

Potrivit Ordonanței, era permisă organizarea şi desfăşurarea referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscriptie şi ştampile electorale.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate