CCR a decis că femeile se pot pensiona la aceeași vârstă cu bărbații

CCR a decis că femeile se pot pensiona la aceeași vârstă cu bărbații

La nouă ani după ce o profesoară din Tîrgu Mureș a câștigat în instanță dreptul de a lucra până la 65 de ani, Curtea Constituţională a României (CCR) a statutat că femeile au dreptul să lucreze până la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru bărbați.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că prelungirea perioadei active și amânarea vârstei de pensionare pentru ambele sexe este o practică regăsită în toate țările europene, nu o „invenție românească”. Tăriceanu susține că atât presiunile care se pun pe sistemul public de pensii, dar și creșterea speranței de viață sunt motive sufieciente pentru ca vârsta de pensionare să fie chiar și 70 de ani, așa cum se întâmplă în Danemarca.

 „În toată Europa şi în toate ţările prospere durata medie de viaţă este în creştere. Din acest motiv apar presiuni demografice deosebite pe sistemele de pensii publice şi una dintre măsurile care a fost adoptată în toate ţările din Europa a fost creşterea vârstei de pensionare atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. În Danemarca vârsta de pensionare pentru bărbaţi este 70 de ani pentru că numărul cetăţenilor de vârstă înaintată care ies la pensie şi care trebuie să beneficieze de pensiile de asigurări sociale de stat a crescut foarte mult”, a declarat ieri președintele Senatului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

O profesoară din Tîrgu Mureș a luat-o înaintea

CCR Există un precedent în acest sens. O profesoară din Tîrgu Mureș a câștigat în instanță dreptul de a se pensiona la 65 de ani. Angela Cotoara, profesoară engleză la Colegiul National „Al. Papiu Ilarian” a deschis acțiune în instanță în 2007 și a invocat și legislația europeană în domeniu.

După doi ani a câștigat definitiv în ciuda faptului că i-au fost puse piedici chiar de conducerea colegiului. În schimb, a avut parte de susținerea elevilor, care au sărbătorit cu fast victoria profesoarei chiar în sălile de clasă. Ea a lucrat foarte mult cu elevii pe proiecte europene și așa a și aflat că are dreptul să amâne ziua pensionării.

Conducerea de la acea vreme a Colegiului a criticat decizia instanței pe motiv că „profesorii tineri nu au loc de cei care nu vor să se pensioneze.” Mai mult, Consiliul de Administrație al Colegiului a refuzat să mai aloce fonduri pentru plata avocatului angajat în cauza.

 

Impactul psihic al pensionării

Psihologii susțin că momentul pensionării poate fi o bucurie mult așteptată. Însă, există și multe situații în care cel pensionat trăiește sentimente de inutilitate şi chiar depresie. El începe să se izoleze, nu mai are încredere în sine, nu îl mai preocupă felul în care arată, nu îl mai interesează ce se întîmplă cu viaţa de cuplu.