Editura Evenimentul si Capital

Dosarele Oprescu, Vanghelie, Chiliman sau Hrebenciuc, aruncate în aer de decizia CCR

CCR dă o lovitură dură marilor dosare de corupție
Autor: | | 11 Comentarii | 3032 Vizualizari

Curtea Constituțională desființează toate probele adunate de SRI în dosarele bazate pe interceptări. Cazuri de mare corupție riscă să fie compromise, prin anularea ascultărilor efectuate cu echipamentele și personalul acestui serviciu secret.

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care serviciile secrete nu mai pot asculta telefoanele decât în chestiuni de siguranță națională, anunțând că această decizie poate servi ca „temei de revizuire” în unele cazuri. Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a criticat dur CCR, spunând că România va deveni „pentru o bună bucată de vreme, raiul infractorilor”. „Cei care au aflat de pronunțarea deciziei, cunoscând opinia CCR de neconstituționalitate, și până astăzi, când a fost publicată, au putut ridica excepții de neconstituționalitate, ca să scape de condamnare”, a susținut Macovei. Potrivit unor surse din comunitatea de informații, toate înregistrările făcute de SRI, utilizate în dosare care nu privesc siguranța națională, vor fi inutilizabile. În noul Cod Penal, infracțiunile privind securitatea națională sunt în număr de 16, printre acestea fiind: trădarea, spionajul sau propaganda pentru război.

„Nu se va aplica în cauzele soluționate”

CCR a precizat că decizia privind supravegherea tehnică se va aplica dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată, nu cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale. „Decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-se, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată. În ceea ce priveşte hotărârile definitive, această decizie poate servi ca temei de revizuire (...) în această cauză, precum şi în cauzele în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate similare, înaintea datei publicării prezentei decizii în Monitorul Oficial”, se arată în motivare. În motivare, CCR critică faptul că supravegherea tehnică poate fi făcută de „alte organe specializate ale statului”, noțiune ambiguă, care include în afara SRI „o multitudine de organe cu atribuții în varii domenii”. „Norma criticată nu prevede nici domeniul de activitate specific acestora, în condiţiile în care, în România, activează, potrivit unor reglementări speciale, numeroase organe specializate în diverse domenii.”, a explicat CCR. Curtea a apreciat că supravegherea tehnică poate fi realizată de către procurori, de către „organele judiciare”, precum și de către „lucrători specializați din cadrul poliției, în condițiile în care aceștia pot deține avizul de ofițeri de poliție judiciară”.

Prună: Infrastructura SRI, un miliard de euro

Ministrul Justiției părea pregătit de decizia CCR și a anunțat că va fi emisă o ordonanță de urgență.„Plecăm de la premisa că infrastructura SRI poate fi utilizată. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu şefii de Parchete (...) dar şi cu SRI (...) ne-am pregătit în anticipare cu o ordonanţă de urgenţă care să facă posibilă respectarea deciziei CCR şi eliminarea SRI ca intervenţie umană”, a spus Prună, într-un interviu pentru Timpolis. Ea a sugerat că discuția va fi ce se va întâmpla cu tehnica SRI, care ar fi costat circa un miliard de euro. „Publicul trebuie să ştie cât costă o asemenea infrastructură – noi credem că în jur de un miliard de euro –, de ce personal este nevoie pentru a întreţine o asemenea infrastructură şi de cât timp este nevoie pentru a dubla această infrastructură. (...) Apoi, să se decidă dacă vrea să dublăm infrastructura – lucru care, fără să anticipez, ar fi unic într-un stat – sau să folosim infrastructură existentă la acest moment, acordând toate garanţiile necesare pentru cei care uzitează de ea şi care sunt organele de cercetare penală: procurorii şi poliţiştii judiciari”, a afirmat ministrul.

Băsescu: Decizie corectă

„Cred că este o decizie corectă a CCR să încerce să clarifice articolul 141 din Codul de procedură penală, pentru că spune: poliţia şi alte organizaţii’. Pot fi şi organizaţii private sau organisme ale statului care nu au în atribuţiuni unele activităţi şi să facă interceptări. Ori, Curtea Constituţională pune în regulă”, a declarat președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu.

Macovei critică CCR

„Într-o țară în care criminalitatea este ridicată, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin”, a declarat Monica Macovei. Ea a explicat că vor fi afectate: dosarele aflate în anchetă – fie pe corupție, spălare de bani, evaziune fiscală, fie pe crimă organizată, trafic de droguri, de ființe umane, de armament - dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată, precum și anchetele pe infracțiuni de omor și alte infracțiuni grave (...) unde suportul tehnic este asigurat de SRI. Macovei a criticat și faptul că CCR a permis revizuirea în cauzele în care au fost ridicate excepții de neconstituționalitate similare înaintea publicării deciziei în Monitorul Oficial.

DNA și DIICOT cer bani

Modificarea reglementărilor privind realizarea activităţilor de supraveghere tehnică va impune detaşarea, în cadrul DNA, a unui număr de 130 de lucrători de poliţie şi pregătirea specifică a acestora, precum şi achiziţia de autovehicule şi echipamente tehnice suplimentare, fapt ce presupune un efort bugetar de aproximativ 10,4 milioane euro, se arată într-un comunicat al DNA. Pe de altă parte, DIICOT precizează că are nevoie de achiziţia de echipamente tehnice specifice şi detaşarea iniţială a unui număr de 200 de lucrători de poliţie, precum şi asigurarea trainingului acestora. Aceste măsuri, solicitate de DIICOT, presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate