Editura Evenimentul si Capital

Cazul Vladimir Plahotniuc scoate la iveală sistemul corupt din instituțiile statului. Niciun cetățean nu are dreptul să aibă două identități în mai multe țări. În România, se poate!

Vladimir Plahotniuc nu avea dreptul să voteze, să candideze și să se prezinte cu acest nume în fața instituțiilor statului moldovean
Autor: | | 2 Comentarii | 4532 Vizualizari

Atât timp cât și-a schimbat numele în Vlad Ulinici și este cetățean român, legea îl obliga pe controversatul afacerist de peste Prut să aibă aceeași identitate și în țara sa de origine.

Cu toate acestea, în perioada anilor 2009 - 2011, el s-a folosit de numele Plahotniuc, la care renunțase legal, a candidat la alegeri și a fost numit în funcții importate din stat. ÎCCJ a hotărât, în 2007, că un cetățean român poate fi condamnat la 3 ani de închisoare dacă se prezintă în străinătate cu o identitate falsă. Procurorii din România au primit o sesizare, în anul 2013, dar dosarul penal s-a plimbat de la un parchet la altul, până ce a intrat în vigoare Noul Cod Penal, pe 1 februarie 2014. Acum, Parchetul General susține că fapta nu mai poate fi pedepsită deoarece nu este incriminată și în Republica Moldova

Într-un răspuns transmis „Evenimentului zilei”, Parchetul General susține că a clasat, pe 9 mai 2014, dosarul care îl viza pe Vladimir Plahotniuc, deoarece acesta nu s-a prezentat cu o identitate falsă pe teritoriul României, iar falsul privind identitatea, fapta de care era acuzat oligarhul, nu este incriminată și pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum prevede Noul Cod Penal. Răspunsul nu face, însă, referire la dubla identitate a acestuia, în același timp, în două state: România și Republica Moldova. Avocații consultați de „Evenimentul zilei” au precizat că nicio persoană din țara noastră nu are dreptul să aibă două identități, în același timp, în mai multe state.

Misterul dublei identități a oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc continuă să nască controverse. Așa cum am arătat, în edițiile anterioare ale cotidianului nostru, în peroada anilor 2009 și 2011, Vladimir Plahotniuc, vicepreședinte al Partidului Democrat Moldovenesc, a purtat, ca și cetățean moldovean, numele de Vladimir Plahotniuc, cu care era înregistrat chiar ca vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, și Vlad Ulinici, ca și cetețean român, cu domiciliul în orașul Voluntari, județul Ilfov.

Și-a schimbat de trei ori numele

De această dată, „Evenimentul zilei” a intrat în posesia unor documente care arată că Vladimir Plahotniuc și-a schimbat de trei ori numele, în acea perioadă. Mai exact, în septembrie 2009 a devenit Vladimir Ulinici, în iunie 2010 a devenit Vlad Ulinici, iar în anul 2011 a redevenit Vladimir Plahotniuc.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate