Editura Evenimentul si Capital

Cazul Udrea: premieră în Parlament. Deputații au dat bile albe pentru reținere, nu și pentru arestare

Elena Udrea le-a transmis colegilor parlamentari că le va veni și lor rândul și vor „exploda” acuzații la adresa lor, indiferent cât „de parteneri cu sistemul” se consideră FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | -3 Comentarii | 1247 Vizualizari

Deputații au aprobat ieri două cereri din trei trimise pe numele Elenei Udrea de procurorii DNA. Parlamentarii au decis ca aceasta să poată fi urmărită penal și reținută pentru 24 de ore, dar și nu arestată preventiv

Pentru cererea de încuviințare a urmăririi penale și-au exprimat votul 325 de parlamentari dintre care 193 au votat „pentru”, 106 „împotrivă”, iar șase voturi au fost anulate. Imediat după vot aproximativ 100 de deputați au preferat să plece acasă, astfel că la votul pentru cererile de reținere și arestare doar 242 de deputați au votat. Pentru prima dată în Camera De putaților două cereri ale DNA care sunt votate secret, cu bile, au avut loc simultan, lucru stabilit în Biroul Permanent al Camerei. Astfel, la prezidiu au fost patru urne: două pentru cererea de reținere – una albă și una neagră - și două pentru cea de arestare – una albă și una neagră. Fiecare deputat era chemat nominal în față și primea patru bile: două – una albă și una neagră – pentru a vota o cerere - și două bile – una albă și una neagră – pentru cel de-al doilea vot. În aproximativ 30 de minute parlamentarii prezenți au votat.

Prea multe bile pentru deputați

Problemele și confuziile au început la numărătoare. Deputații din Comisia de numărare au ieșit și le-au spus jurnaliștilor că cererea de reținere a fost respinsă. După ce jurnaliștii au preluat informația și au dat-o „pe surse”, Ludovic Orban a explicat că s-a reluat numărarea bilelor pentru că în urnele pentru cererea de reținere erau mai multe bile decât voturi exprimate. „Au fost niște confuzii datorită faptului că unele dintre bile pentru arestare au fost trecute în urna pentru reținere și invers. Cred că au fost încurcături cu bună știință”, a spus liderul deputaților PSD, Marian Neacșu.

Timp de aproximativ două ore membrii Comisiei de numărare au numărat și renumărat bilele pentru a ajunge la un rezultat. Între timp, pentru presă, nicio vorbă. În final, rezultatul a fost explicat de Neacșu care a spus că „din punct de vedere aritmetic nu a fost nicio problemă”. Astfel, pentru cererea de reținere și-au exprimat 242 de deputați votul din care 123 „pentru” și 119 „împotrivă”, în condițiile în care minimum necesar ca cererea să fie aprobată era de 122 „pentru”. În schimb, pentru cererea de arestare preventivă au fost doar 220 de voturi exprimate dintre care 115 „pentru” și 105 „împotrivă”. „Greșeala a plecat din faptul că nu au reușit să interpreteze corect că au fost două bile în plus față de numărul de parlamentari prezenți, ele au fost considerate nule, nu au afectat aritmetica”, a declarat Neacșu.

Decizia, pasată comisiei de numărare a voturilor

Vă prezentăm filmul unei zile care s-a încheiat surprinzător:

13.20: Îmbrăcată într-un deux pieces negru cu bluză albă, Elena Udrea a sosit în plenul Camerei Deputaţilor. S-a așezat în bancă, dar nu înainte de a se pupa, îmbrățișa sau saluta cu preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, dar şi alţi parlamentari, printre care Remus Cernea, Radu Popa, Marin Anton, Mădălin Voicu sau Ludovic Orban. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei, Florin Iordache, pentru că Valeriu Zgonea este plecat în SUA.

14.10: După o întârziere cauzată de dezbaterile pe votul prin corespondenţă, Elena Udrea îşi susţine discursul în faţa colegilor deputaţi. Victor Ponta nu este prezent în sală, fiind plecat în Mexic. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, o ascultă cu atenţie, în timp ce co-preşedintele PNL Alina Gorghiu vorbeşte cu colegii sau îşi butonează telefonul.

14.30: Udrea îşi încheie discursul , se aşează în bancă zâmbitoare şi consiliera îi ţine companie. Din când în când, câte un parlamentar mai trece pe lângă ea şi o salută. Niciunul dintre liderii Opoziţiei nu vrea să ia cuvântul, cu excepţia lui Remus Cernea care spune că va vota pentru urmărirea penală, dar împotriva reţinerii şi arestării.

15.15: Începe votul privind urmărirea penală a Elenei Udrea. Cu puţine excepţii, deşi preşedinţii PSD şi PNL au recomandat vot la vedere, puţini parlamentari ai celor două partide au respectat această decizie. Pe holuri, parlamentarii spun că nu sunt de acord cu reţinerea şi arestarea, ci doar cu cererea de urmărire penală.

15.40: S-a încheiat primul vot. Elena Udrea aşteaptă în bancă, lângă Clement Negruţ.

16.00: Se anunţă rezultatul primului vot: deputaţii au încuviinţat urmărirea penală. Încep celelalte două voturi, de reţinere, respectiv de arestare.

16.40: Se încheie procedura de vot, parlamentarii pleacă pe rând. În plen rămâne doar Elena Udrea, alături de Adrian Gurzău, Marin Anton, Eugen Tomac şi consiliera sa.

17.00: Apar informaţii că nu s-a încuviinţat reţinerea sa şi Elena Udrea este veselă în plen, în timp ce vorbeşte cu Liliana Mincă.

17.05: În comisia de numărare a voturilor apar certuri, astfel că se decide renumărarea voturilor la reţinere şi arestare.

17.57: După aproximativ o oră după ce votul s-a încheiat, Elena Udrea a părăsit sala de plen și merge la Comisia de numărare. Udrea stă doar câteva minute, apoi merge din nou, în plen.

18.15: Cererea de reţinere a fost aprobată, iar cea de arestare preventivă a fost respinsă.

18.35: Zâmbitoare, Elena Udrea părăseşte Palatul Parlamentului, nu înainte de a face declaraţii presei.

„Cătușele nu trebuie să fie arma pentru a prelua puterea”

Fostul ministru a susţinut un discurs de aproximativ 20 de minute pentru a-şi susţine nevinovăţia:

◆ M-a întrebat presa dacă am primit sfaturi cum să mă port în acestă zi. Am cea mai mare experienţă pentru că sunt a treia oară în faţa dvs. în 8 luni de zile

◆ Cred că putem introduce în statutul Camerei arestarea Elenei Udrea

◆ Cătuşele nu trebuie să fie arma letală pentru a prelua puterea. Odată ce Sistemul va prelua puterea nu va mai exista control. Pentru a ieşi de sub acesta, rămâne doar Revoluţia, ca în 89.

◆ Sistemul a decis că Elena Udrea trebuie băgată iar în beci. Doamna procuror a cerut arestarea mea preventivă înainte să vadă ce am de spus în privinţa celor doua speţe.

◆ Vor mai face politică doar cei agreaţi de sistem. Care se lasă manipulaţi, conduşi, ceilalţi vor fi cu cătuşele la mâini sau cu dosare

◆ Suntem singura ţară care avem un prim-ministru pus sub acuzare. Nu contest ce e acolo. Dar punerea sub acuzare în timpul mandatului nu este normală.

◆ Indiferent cât de parteneri cu sistemul vă credeţi astăzi, o să vedeţi că o ajungeţi voi într-o postură similară. Plecaţi de bună voie acasă sau plecaţi la puşcărie.

◆ Vreau să știți: nu am cerut și nu am luat niciodata un leu sau un euro de la Buzoianu, un personaj pe care l-am întalnit o singură dată, în 2005.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate