Editura Evenimentul si Capital

Cazul Udrea: premieră în Parlament. Deputații au dat bile albe pentru reținere, nu și pentru arestare

Elena Udrea le-a transmis colegilor parlamentari că le va veni și lor rândul și vor „exploda” acuzații la adresa lor, indiferent cât „de parteneri cu sistemul” se consideră FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | -3 Comentarii | 1260 Vizualizari

Deputații au aprobat ieri două cereri din trei trimise pe numele Elenei Udrea de procurorii DNA. Parlamentarii au decis ca aceasta să poată fi urmărită penal și reținută pentru 24 de ore, dar și nu arestată preventiv

Pentru cererea de încuviințare a urmăririi penale și-au exprimat votul 325 de parlamentari dintre care 193 au votat „pentru”, 106 „împotrivă”, iar șase voturi au fost anulate. Imediat după vot aproximativ 100 de deputați au preferat să plece acasă, astfel că la votul pentru cererile de reținere și arestare doar 242 de deputați au votat. Pentru prima dată în Camera De putaților două cereri ale DNA care sunt votate secret, cu bile, au avut loc simultan, lucru stabilit în Biroul Permanent al Camerei. Astfel, la prezidiu au fost patru urne: două pentru cererea de reținere – una albă și una neagră - și două pentru cea de arestare – una albă și una neagră. Fiecare deputat era chemat nominal în față și primea patru bile: două – una albă și una neagră – pentru a vota o cerere - și două bile – una albă și una neagră – pentru cel de-al doilea vot. În aproximativ 30 de minute parlamentarii prezenți au votat.

Prea multe bile pentru deputați

Problemele și confuziile au început la numărătoare. Deputații din Comisia de numărare au ieșit și le-au spus jurnaliștilor că cererea de reținere a fost respinsă. După ce jurnaliștii au preluat informația și au dat-o „pe surse”, Ludovic Orban a explicat că s-a reluat numărarea bilelor pentru că în urnele pentru cererea de reținere erau mai multe bile decât voturi exprimate. „Au fost niște confuzii datorită faptului că unele dintre bile pentru arestare au fost trecute în urna pentru reținere și invers. Cred că au fost încurcături cu bună știință”, a spus liderul deputaților PSD, Marian Neacșu.

Timp de aproximativ două ore membrii Comisiei de numărare au numărat și renumărat bilele pentru a ajunge la un rezultat. Între timp, pentru presă, nicio vorbă. În final, rezultatul a fost explicat de Neacșu care a spus că „din punct de vedere aritmetic nu a fost nicio problemă”. Astfel, pentru cererea de reținere și-au exprimat 242 de deputați votul din care 123 „pentru” și 119 „împotrivă”, în condițiile în care minimum necesar ca cererea să fie aprobată era de 122 „pentru”. În schimb, pentru cererea de arestare preventivă au fost doar 220 de voturi exprimate dintre care 115 „pentru” și 105 „împotrivă”. „Greșeala a plecat din faptul că nu au reușit să interpreteze corect că au fost două bile în plus față de numărul de parlamentari prezenți, ele au fost considerate nule, nu au afectat aritmetica”, a declarat Neacșu.

Decizia, pasată comisiei de numărare a voturilor

Vă prezentăm filmul unei zile care s-a încheiat surprinzător:

13.20: Îmbrăcată într-un deux pieces negru cu bluză albă, Elena Udrea a sosit în plenul Camerei Deputaţilor. S-a așezat în bancă, dar nu înainte de a se pupa, îmbrățișa sau saluta cu preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, dar şi alţi parlamentari, printre care Remus Cernea, Radu Popa, Marin Anton, Mădălin Voicu sau Ludovic Orban. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei, Florin Iordache, pentru că Valeriu Zgonea este plecat în SUA.

14.10: După o întârziere cauzată de dezbaterile pe votul prin corespondenţă, Elena Udrea îşi susţine discursul în faţa colegilor deputaţi. Victor Ponta nu este prezent în sală, fiind plecat în Mexic. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, o ascultă cu atenţie, în timp ce co-preşedintele PNL Alina Gorghiu vorbeşte cu colegii sau îşi butonează telefonul.

14.30: Udrea îşi încheie discursul , se aşează în bancă zâmbitoare şi consiliera îi ţine companie. Din când în când, câte un parlamentar mai trece pe lângă ea şi o salută. Niciunul dintre liderii Opoziţiei nu vrea să ia cuvântul, cu excepţia lui Remus Cernea care spune că va vota pentru urmărirea penală, dar împotriva reţinerii şi arestării.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate