Editura Evenimentul si Capital

Cazul Mihalea. Noaptea Sfântului Andrei în care au ieșit demonii prejudecăților

Alecu Racoviceanu
Autor: | | 7 Comentarii | 3969 Vizualizari

Dacă Ioan Luchian Mihalea ar fi fost omorât astăzi, sunt sigur că nu s-ar mai produce isteria de informații declanșată acum 22 de ani.

 Și mai sunt sigur de un lucru, dacă Mihalea nu ar fi fost omorât acum 22 de ani și nu ar fi fost disecat moral pe străzile de atunci ale Bucureștiului, mintea românilor nu ar fi arătat astăzi la fel. Când imediat după crimă – 29 spre 30 noiembrie 1993 – s-a aflat că ancheta „bântuie” mediile de homosexuali din Capitală, a izbucnit o adevărată goană după informații din această ultimă comunitate pe care ziariștii nu o exploraseră încă. Porecle, obiceiuri, spaima de pușcărie – câți își mai amintesc că în acea perioadă Codul Penal pedepsea cu închisoarea relațiile între persoanele de același sex, aticolul 200? – batjocura publică la care se expuneau, toate au fost relevate publicului cu brutalitatea și naivitatea caracteristice presei vremilor.


Asasinarea lui Ioan Luchian Mihalea, o crimă care șochează și după 22 de ani

Unul dintre ucigași este liber, deși pedeapsa era pe viață


Mihalea a fost un caz și pentru că a fost prima vedetă de după Revoluție în ale cărei măruntaie a putut românul să-și bage mâinile, să cotrobăie după secrete, să o disece dornic de amănunte.

Și totuși Mihalea a fost prima lecție de toleranță, timidă ( dacă e s-o cântărim după stardadele de azi) dar curajoasă ( dacă ne gândim că era perioada soborurilor de preoți care sfințeau automate de suc Tec). A fost o primă temă de meditație pentru fiecare dintre noi asupra unor dileme sociale despre care nici măcar nu aveam idee că există. Poate e cinic, dar adevărul este că românii aveau nevoie de un caz ca Mihalea pentru a ajunge să gândească – măcar în marea lor majoritate – politically correct. Aveau nevoie să i se întâmple așa ceva unui om pe carel iubeau pentru arta sa și să se lupte în noi prejudecățile cu aprecierea. Și a câștigat dragostea pentru artist. Acea ”zgâlțâială” a fost începutul prăbușirii prejudecăților.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate