Editura Evenimentul si Capital

Cazul László Tőkés – onoare şi Constituţie

Sever Voinescu
Autor: | | 10 Comentarii | 2084 Vizualizari

Ce ne mai place să învîrtim morala pe degete! Nici măcar taclaua politică nu ne dă atîta satisfacţie cît ne dă execuţia publică a cîte unui imoral.

 Şi sîntem, ca popor, mari maeştri să pleznim imoralitatea exact acolo unde e! De cîteva zile, fierbe iar fibra moral-politică în societatea noastră. Preşedintele Iohannis a semnat Decretul prin care se retrage Ordinul „Steaua României” acordat dlui László Tőkés în 2009. Iată un prilej de neratat pentru vorbe mari şi intransigenţe morale! Săriţi, e momentul să fiți patrioţi! Şi voi, ceilalţi, săriţi, e momentul să fiţi civici şi europeni!  O spun de la început, motivaţia preşedintelui Iohannis m-a convins – dacă  dl. László Tőkés nu este de acord cu Constituţia României, este bizar ca statul român, care există juridiceşte, atît în relaţia cu cetăţenii săi cît şi în relaţia cu orice alt subiect din lumea asta în baza acestei Constituţii, să-l decoreze suprem. Fireşte, dl László Tőkés este absolut liber să spună ce vrea despre România şi despre ordinea ei constituţională, inclusiv că nu e de acord cu ea, că i se pare opresivă, distrugătoare de unguri şi totalitară.  Constituţia însăşi nu doar că-i dă voie să spună toate astea, dar îl şi protejează dacă vreun apucat ar vrea să-l penalizeze cumva pentru opiniile sale.  Dreptul domniei sale de a crede şi de a spune ce crede sau ce vrea este indiscutabil. Pe de altă parte, statul român are dreptul legal şi moral de a decide absolut suveran pe cine decorează şi pe cine nu, cui retrage decoraţii date anterior şi cui nu. Înțeleg că dl László Tőkés s-a și judecat cu statul în chestiunea aceasta și a pierdut.

Mutînd puțin discuția, unii spun că trebuie retrase și alte decorații dacă s-a retras cea a dlui László Tőkés - poate că da. Și spun, mai departe, că dacă nu se retrag și acelea, atunci retragerea decorației pastorului apare drept injustă - sigur că nu. E ca și cum ai prins un doctorat plagiat și consideri că nu e corect să-l retragi pînă nu retragi toate doctoratele plagiate pe motiv că-l discriminezi pe cel, deocamdată, prins. Sau, în plan mai larg, e ca și cum ai spune că e injustă pedepsirea unei vinovății anume dacă nu se pedepsesc toate vinovățiile lumii.

Dacă memoria nu mă înşeală, dl László Tőkés a primit „Steaua României” în 2009, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din 1989. Pe bună dreptate, rolul domniei-sale în declanşarea Revoluţiei a fost extrem de important. Nu poţi decora pe cei care chiar au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989 şi să nu începi lista cu dl László Tőkés. Apoi, dl László Tőkés a făcut declaraţii vădit anti-constituţionale. Repet, are tot dreptul să le facă, după cum şi statul are dreptul să reacţioneze, simbolic, la aceste declaraţii.

Însă, declaraţiile dlui László Tőkés nu sînt deloc noi. Dl László Tőkés contestă texte fundamentale ale Constituţiei de mulţi ani, practic din 1990. Pastorul, actual euro-parlamentar, este unul dintre cei mai consecvenţi oameni politici din România, mai ales în ceea ce priveşte susţinerea autodeterminării comunităţii maghiare. Declaraţia care a inflamat pe toată lumea în 2013 nu era cu nimic diferită de multe altele, perfect similare, făcute de dl Tőkés în ultimii 26 de ani, cel puţin. Ba mai mult, din cîte ştiu, dl  Tőkés zicea şi în vremea lui Ceauşescu cam ce zice şi acum. De altfel, represiunea Securităţii i s-a tras de la asemenea poziţii, exprimate în apărarea intereselor comunităţii sale. Prima întrebare care se pune ar fi : cu ce a fost mai anti-constituţional dl László Tőkés în 2013, după decorare, decît era, să zicem, în 2008 sau în 2007 sau în 2006, înainte de decorare? Să admitem, însă, că rolul său în Revoluţie a fost mult prea important ca să nu fie decorat la jubileu. Dar apoi se ridică întrebarea, de ce rămîn membri ai Ordinului oameni cu condamnări penale pentru corupţie, de pildă? În raport cu Constituția, este mai demn de ”Steaua României” un condamnat penal pentru corupţie politică decît un iredentist?   Dar, am fost prea mult timp serioşi. În România, chestia cu onoarea nu poate fi serioasă mai mult de 5 minute. Întrebării de mai sus trebuie să-i răspundă un Consiliu alcătuit din 7 membri. Trei dintre ei sînt Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu şi Mircea Geoană. Sincer, cînd auziţi oricare dintre aceste trei nume sau pe toate împreună, nu-i aşa că primul cuvînt care vă vine în minte este „onoare”? Da, şi mie...

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate