Cazul Hexi Pharma, adevăratul rol al expertizelor în diluarea anchetei penale

Cazul Hexi Pharma, adevăratul rol al expertizelor în diluarea anchetei penale

Înainte ca jurnaliștii să înceapă o bătaie publică pe tema Hexi Pharma, înainte ca pacienții să se încaiere cu medicii și înainte ca geto-dacii să se lupte cu corporatiștii, e de preferat să înțelegem exact rolul ultimelor dezvăluiri despre acest proces penal. De fapt, cheia deslușirii acestor noi date stă în încadrarea penală dată de procurorii Parchetului General presupuselor fapte ale conducătorilor firmei care a ajutat la măcinarea încrederii - și așa șubrezite – în sistemul public de sănătate.

Dacă nu s-a schimbat nimic la dosarul Parchetului General – discuția de față nu are legătură cu ancheta de la DNA, unde sunt cercetate fapte de corupție, la câștigarea unor licitații, sau care țin de evaziune fiscală și spălare de bani – încadrarea pe care o știm toți de luni bune este legată de infracțiuni contra sănătății publice, „zădărnicirea combaterii bolilor” și „falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse”.

Ce a apărut nou, anunțat de procurorul general și confirmat de colegii mei de la Evenimentul Zilei? Că parte din testele făcute la Institutul Cantacuzino pe produsele Hexi au demonstrat că omoară bacteriile. Informația este esențială pentru a putea face un pronostic pe soarta anchetei Hexi Pharma, repet, cea de la Parchetul General, care nu vizează fapte de corupție.

Prima încadrare, zădărnicirea, este definită în Noul Cod Penal de articolul 352: „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.” Cuvintele cheie „dacă a avut ca urmare răspândirea unei boli” rămân fără valoare dacă substanțele zdrobesc bacteriile între dinți ca pe semințele de floarea soarelui. Aici trebuie spus că o încadrare făcută de procuror se transformă în vinovăție dacă sunt îndeplinite toate condițiile din definiția sa din Cod.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua încadrare, falsificarea, e definită, la alineatul al doilea al articolului 357, din același Nou Cod Penal: „Prepararea, oferirea sau expunerea spre vânzare de medicamente contrafăcute sau substituite care sunt vătămătoare sănătăţii se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.” „Care sunt vătămătoare sănătății”... din nou expertiza cu bacteria moartă în cotețul dezinfectanților este esențială și în zădărnicirea acestei încadrări.

Ca o primă concluzie, desprinsă din simpla analiză a definițiilor din Codul Penal și a declarațiilor procurorului general, reiese că acuzațiile aduse până acum firmei Hexi Pharma se diluează mult, dacă expertizele vor fi confirmate și de alte laboratoare. Dacă diluarea depășea datele de pe etichetele cu care au câștigat licitațiile, se impun alte acuze, alte încadrări.

Restul e, deocamdată, sfadă de Facebook sau de studiou de televiziune, dar nicidecum discuție juridică. De aceea discuțiile pe alte teme îmi par și insipide.