Editura Evenimentul si Capital

Cazul Gelu Diaconu sau Nu demisionezi, cum ți-a zis Dacian Cioloș ?! Te demisionează Binomul SRI- DNA!

Ion Cristoiu
Autor: | | 56 Comentarii | 9366 Vizualizari

De 26 de ani, ca director de gazete și ca editorialist am trăit și comentat multe începuturi de noi guvernări. Toate guvernările, dar absolut toate, au venit cu făgăduiala că nu vor înlocui oamenii fostei guvernări cu oamenii noii guvernări.

Și toate, dar absolut toate, au debutat prin a da afară pe oamenii fostei guvernări pentru a-și aduce oamenii ei. Din acest punct de vedere, nici o noutate în demiterea sau forțarea demiterii procurorului general, Tiberiu Nițu, a șefului ANAF, Gelu Diaconu, a șefului DGPI, a șefului Jandarmeriei și a șefului IGSU.

Dacian Cioloș e premierul Guvernului personal al lui Klaus Iohannis, primul guvern personal din Istoria modernă a României după cele ale lui Carol al II-lea. În calitatea sa de umil slujbaș al Majestății Sale de la Cotroceni, el trebuie să-i dea afară pe oamenii lui Victor Ponta și să-i aducă la putere pe oamenii lui Klaus Iohannis. Astfel, nu va trece mult și vom avea nu numai un Guvern personal, dar și o țară personală a lu Klaus Iohannis. Și pentru că Klaus Iohannis nu poate trăi weekendurile dacă nu merge la Sibiu, să joace table cu amicii, vom avea și o autostradă personală, București- Sibiu, pe care va circula cu alai de lumini doar Majestatea Sa.

Noutatea în cazul lui Diaconu o constituie felul în care a fost dat afară. La venirea unor noi premieri, unii înalți funcționari, știind că vor fi dați pînă la urmă afară, se prezentau ei cu demisia. Alții, care nu înțelegeau nimic din viață, se încăpățînau să rămînă în funcție. Pînă la urmă însă erau dați afară. Șmecheria la care se apela era campania de presă în multe cazuri, iar în unele, protestele colectivului condus de indezirabil. Nu de puține ori împotriva indezirabilului se ridicau sindicatele.

Șefia ANAF e un punct strategic cheie pentru orice nou regim. Prin ANAF sunt controlate ziarele și televiziunile, dar mai ales sunt puse să cotizeze firmele. Nu dai bani pentru campania electorală a partidului ? Vine ANAF și-ți închide mustăria. Nimic nou în faptul că șeful ANAF a fost schimbat. Ziarele și televiziunile Partidului Meu, zis și PNL, vor fi ocolite de noul șef. Cele care cutează să critice PNL sau Doamne ferește! pe Klaus Iohannis și pe Răvășitoarea sa Consoartă, se vor trezi pe cap cu valuri de controale ale ANAF.

Noutatea e dată de șmecheria la care s-a apelat acum pentru a-l schimba pe Șeful ANAF. Ca și în cazul Procurorului General (altul care nu se dădea dus!), a intervenit Binomul SRI-DNA, cel care, de fapt, va și alege anul acesta primarii din marile orașe și noul Parlament al României. Cine spune asta? Cum cine spune? Însuși Dacian Cioloș! Premierul a ținut joi, 11 februarie 2016, o conferință de presă la Ministerul Economiei. Cu acest prilej a fost întrebat despre demiterea lui Diaconu, anunțată deja.

Dacian Cioloș a răspuns astfel: „În urmă cu trei zile, am avut ultima discuţie legat de ceea ce e de făcut la ANAF. Dânsul deja, în urmă cu trei zile, a venit şi mi-a spus că dacă e nevoie, dânsul îşi prezintă demisia şi e gata să plece dacă eu am altă abordare la conducerea ANAF. Eu i-am spus să continue, am vrut să văd care e viziunea dânsului şi ce e de făcut acolo, care sunt priorităţile. Dar în condiţiile în care au apărut aceste elemente noi, pentru mine cel mai important e ca ANAF să rămână o structură credibilă. Au avut loc transformări foarte importante, cu bune rezultate în ultima perioadă acolo şi e important să continuăm acest trend. Dar nu trebuie să confundăm o instituţie cu nişte oameni.”

Acum trei zile înseamnă, prin raportare la ziua de joi, 11 februarie 2016, ziua de luni, 8 februarie 2016. Așadar, luni, 8 februarie 2016, așa cum el însuși recunoaște, Dacian Cioloș l-a chemat pe Gelu Diaconu pentru a discuta despre ANAF. Deși premierul susține că murea să vadă ce priorități are ANAF sub conducerea lui Gelu Diaconu, n-am nici o îndoială că șeful ANAF a fost chemat de Primul sfetnic al lui Klaus Iohannis pentru a i se cere demisia. Firește, așa cum se vede și din relatarea premierului, Gelu Diaconu a refuzat.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate