Editura Evenimentul si Capital

CAZUL GABRIEL OPREA IA CAPACUL DE PE OALA UNEI PRACTICI INSTAURATE DE PE VREMEA LUI CEAUȘESCU. Plimbări penale cu girofar | EVZ EXCLUSIV

În ziua morții motociclistului de la Rutieră Bogdan Gigină, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, avea în coloana ofi cială 27 de polițiști FOTO: EVZ
Autor: | | 18 Comentarii | 4946 Vizualizari

Cazul lui Gabriel Oprea, fostul ministru de interne cercetat, acum de DNA, a redeschis o rană mai veche a românilor: coloanele oficiale.

 Privite ca un moft al politicienilor, încă din vremea în care România era condusă de dictatorul Nicolae Ceaușescu, colanele cu girofar și antemergător circulă conform instrucțiunilor emise de Ministerul de Interne de 50 de ani încoace, de când este în vigoare Codul Rutier. Ca și Oprea, toți miniștrii de interne care s-au perindat la conducerea MAI au avut parte de același tratament. Și alți miniștri au benefi ciat de însoțire cu girofar, susțin foști șefi din Rutieră. Aceștia au explicat că ordinul prin care se punea în mișcare o coloană ofi cială venea direct de la ministru. La Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei erau pregătiți agenți și ofi țeri special desemnați pentru astfel de misiuni. Acolo, se întocmea un plan și se trecea în registre care demnitar sau care persoană urmează să benefi cieze de coloană ofi cială. Și acele registre au fost ridicate de anchetatori în cazul lui Oprea. Referitor la protocoalele încheiate cu diferite instituții, pentru coloane ofi ciale, surse din Poliția Rutieră ne-au spus că sunt trei astfel de documente. Pe de altă parte, oficiali din MAI și din Poliția Română susțin că organizarea unei coloane ofi ciale se făcea în baza unui Ordin intern secret nr. 0877/1999 semnat de ministrul de Interne de atunci, Constantin Dudu Ionescu. Documentul se afl ă, acum, în posesia DNA. Polițiștii rutieri cu state vechi susțin, însă, că miniștrii se foloseau de acoperirea legală a HG nr. 1391/2006 care spune că, în situații deosebite, pot benefi cia și ei de coloane ofi ciale, nu numai primul ministru sau președintele țării

DNA a cerut ridicarea imunității senatorului Gabriel Oprea pentru două infracțiuni de abuz în serviciu

Procurorii DNA au cerut, ieri, procurorului general al României Tiberiu Nițu să sesizeze Senatul, conform legii, pentru a aviza urmărirea penală a senatorului Gabriel Oprea, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, în forma asimilată infracțiunilor de corupție. Faptele pentru care este acuzat Gabriel Oprea au fost comise în calitate de ministru al Afacerilor Interne, calitate din care generalul Gabriel Oprea ar fi folosit ilegal și excesiv coloanele oficiale ale Poliției Rutiere.

Mai „tare” decât președintele și premierul

Conform procurorilor anti corupție, fostul vicepremier și ex-ministrul polițiștilor a folosit coloana oficială de 1.607 ori din ianuarie 2014 până în noiembrie 2015, deși nu avea acest drept, încălcând astfel condițiile prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006.

Cu Poliția Rutieră la restaurant

„Din probele administrate în cauză, a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, susțin procurorii DNA. El a beneficiat de coloană oficială și atunci când mergea la restaurant, la partid ori doar la locuința personală, deși conform actului normativ invocat, miniștrii pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere doar în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență (condiții care trebuie îndeplinite simultan).

Deși în România sunt la modă, coloa nele oficiale nu prea sunt utilizate în străinătate. Spre exemplu, președintele SUA a fost amendat la Londra, cu suma de 120 de lire, pentru că a folosit abuziv o coloană oficială. Tot la Londra a fost amendată și Ambasada SUA în capitala UK, cu sume totalizând 5,3 milioane de lire sterline pentru blocarea traficului, din 2003 până în prezent. Președintele american a fost amendat și în SUA pentru folosirea abuzivă a coloanei oficiale, cu suma totală de 1,5 milioane de dolari. În Rusia, doar opt persoane au dreptul la coloană oficială, după haosul creat la Penza de coloana oficială a șefului Servciului Federal al Migrației din Rusia.

„40 la sută din ordinele miniștrilor MAI sunt secrete, ceea ce este ilegal"

Președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), Iulian Surugiu, susține că obiceiul ordinelor interne este o practică veche. „Fiecare ministru de Interne dă ordine după cum vrea el și le bagă la sertar, le secretizează, nu le publică în Monitorul Oficial. Se știe că există un ordin secret cu privire la coloanele oficiale din anul 1999, de pe vremea lui Dudu Ionescu. Dar atenție, nu este exclus să fie și altele mai noi, ținând cont de faptul că minimum 40 la sută din ordinele date de miniștrii de Interne sunt secrete, ceea ce este ilegal”, a dezvăluit Surugiu. El a adăugat că SNAP a cerut, de mai multe ori, desecretizarea ordinelor MAI, dar „nimeni nu le-a scos de la sertar!”. Acesta susține și că Poliția Română are încheiate 720 de protocoale cu diferite instituții, dar nu numai pentru coloane oficiale.


FOTO: Iulian SurugiuPremieră peste premieră. Primii doi capi ai Parchetului General s-au abținut. Nițu fi indcă apare în dosar, Licu fi indcă și-a dat doctoratul cu Oprea

Comunicatul DNA a creat un mic cutremur în Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (celebru ca Parchetul General), condus de Tiberiu Nițu. A doua acuzație de abuz în serviciu adusă fostului ministru al Afacerilor Interne, este cea de la punctul 2 din comunicat și se referă la protocolul semnat de Oprea, în baza căruia procurorul general al Parchetului ÎCCJ a beneficiat, nelegal, și permanent în deplasările din București de însoțirea echipajelor Poliției Rutiere. Deși niciunul din actele normative aflate la baza protocolului nu îl includ pe procurorul general printre beneficiarii coloanelor oficiale. El are dreptul la protecție SPP, deplasările fiind realizate un autovehicul al acestei instituții, care are un regim de circulație prioritară.


FOTO: Șeful Ministerului Public, Tiberiu Nițu, riscă să nu-și poată finaliza, la termen, mandatul de procuror general pentru că îi bate la ușă urmărirea penală FOTO: EVZCaz nemaiîntâlnit

Prin urmare, ieri s-a înregistrat premiera ca procurorul general să primească pe masa lui dosarul lui Gabriel Oprea, format din 15 volume, în care chiar numele lui Tiberiu Nițu apare în dreptul celor care au încălcat legea. Se afla în conflict de interese. Așa că după ce s-a gândit nițel, Tiberiu Nițu a comunicat prin Biroul de presă „că nu este oportun să facă niciun fel de declarații în ceea ce privește aspectele de la punctul 2 al comunicatului” DNA. Invocând și independența procurorului de caz, Tiberiu Nițu „s-a abținut de la soluționarea solicitării” DNA și a lăsat decizia în sarcina primului său adjunct, procurorul Bogdan Licu. Numai că, pentru că și-a dat doctoratul cu Gabriel Oprea, Bogdan Licu se abținuse încă din noiembrie 2015, când dosarul a fost preluat la Parchetul General, astfel că nu putea să decidă nici cu privire la cererea DNA. Și acesta este un caz-premieră. Așa se face că, până la urmă, cererea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost trimisă Senatului de către Codruț Olaru, cel de-al doilea adjunct al procurorului general.

Mașini cu girofar pentru protecția infractorilor

Mai mulți polițiști ne-au declarat că este o practică aproape obișnuită ca șefii să le ordone să însoțească, pentru trecerea prin județe, deputați, senatori sau miniștri. Au fost cazuri în care mașinile cu girofar erau folosite ca antemergător pentru infractori.

  • În Dosarul Moravița II, aproape o sută de vameși și polițiști au fost acuzați de complicitate cu traficanții de țigări. Mai mulți agenți de poliție din orașul Deta au fost cercetați de procurorii DNA după ce au folosit mașinile cu girofar pentru a-i însoți pe contrabandiști.
  • În martie 2012, trei rețele de hoți de fier vechi erau mână în mână cu polițiștii care îi și escortau în afara portului Constanța.
  • Doi polițiști de frontieră, din Galați, au fost prinși de procurorii DIICOT, în octombrie 2012,. Ei însoțeau mașinile traficanților de țigări. (Petrișor Cană)

Surse DNA: Coloanele oficiale ale Patriarhului, legale „S-au folosit pentru a transporta moaște”

Patriarhul României a scăpat de rușinea de a fi cercetat penal întrucât, conform DNA, nu a existat niciun protocol încheiat între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română.

Coloanele oficiale în acest caz au fost puține și justificate de starea excepțională a transportării moaștelor, ne-au declarat surse judiciare.


FOTO: Patriarhul Daniel este unul dintre cei care au fost denunțați la DNA că ar folosi ilegal coloanele ofi ciale. Denunțul nu s-a confi rmatReamintim că la începutul scandalului legat de coloanele oficiale de care au beneficiat fostul vicepremier și exministru al Afacerilor Interne, generalul Gabriel Oprea, și procurorul general al României, Tiberiu Nițu, presa a relatat și despre denunțarea coloanelor oficiale de care ar fi beneficiat Patriarhul Daniel. În comunicatul procurorilor DNA se vorbește numai despre ilegalitatea coloanelor oficiale folosite de Oprea și Nițu. Prin urmare am solicitat un punct de vedere. Astfel, surse judiciare din DNA ne-au precizat că în cazul Patriarhului și Patriarhiei nu a fost încălcată legislația în materie, coloanele oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR) fiind în limitele legii.

„Au fost foarte puține coloane oficiale și doar în situații excepționale, situații speciale, cum ar fi asigurarea transportului moaștelor: În acest caz, nu a fost încheiat niciun protocol între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhie”, ne-au precizat sursele citate.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate