Editura Evenimentul si Capital

CAZUL GABRIEL OPREA IA CAPACUL DE PE OALA UNEI PRACTICI INSTAURATE DE PE VREMEA LUI CEAUȘESCU. Plimbări penale cu girofar | EVZ EXCLUSIV

În ziua morții motociclistului de la Rutieră Bogdan Gigină, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, avea în coloana ofi cială 27 de polițiști FOTO: EVZ
Autor: | | 18 Comentarii | 4952 Vizualizari

Cazul lui Gabriel Oprea, fostul ministru de interne cercetat, acum de DNA, a redeschis o rană mai veche a românilor: coloanele oficiale.

 Privite ca un moft al politicienilor, încă din vremea în care România era condusă de dictatorul Nicolae Ceaușescu, colanele cu girofar și antemergător circulă conform instrucțiunilor emise de Ministerul de Interne de 50 de ani încoace, de când este în vigoare Codul Rutier. Ca și Oprea, toți miniștrii de interne care s-au perindat la conducerea MAI au avut parte de același tratament. Și alți miniștri au benefi ciat de însoțire cu girofar, susțin foști șefi din Rutieră. Aceștia au explicat că ordinul prin care se punea în mișcare o coloană ofi cială venea direct de la ministru. La Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei erau pregătiți agenți și ofi țeri special desemnați pentru astfel de misiuni. Acolo, se întocmea un plan și se trecea în registre care demnitar sau care persoană urmează să benefi cieze de coloană ofi cială. Și acele registre au fost ridicate de anchetatori în cazul lui Oprea. Referitor la protocoalele încheiate cu diferite instituții, pentru coloane ofi ciale, surse din Poliția Rutieră ne-au spus că sunt trei astfel de documente. Pe de altă parte, oficiali din MAI și din Poliția Română susțin că organizarea unei coloane ofi ciale se făcea în baza unui Ordin intern secret nr. 0877/1999 semnat de ministrul de Interne de atunci, Constantin Dudu Ionescu. Documentul se afl ă, acum, în posesia DNA. Polițiștii rutieri cu state vechi susțin, însă, că miniștrii se foloseau de acoperirea legală a HG nr. 1391/2006 care spune că, în situații deosebite, pot benefi cia și ei de coloane ofi ciale, nu numai primul ministru sau președintele țării

DNA a cerut ridicarea imunității senatorului Gabriel Oprea pentru două infracțiuni de abuz în serviciu

Procurorii DNA au cerut, ieri, procurorului general al României Tiberiu Nițu să sesizeze Senatul, conform legii, pentru a aviza urmărirea penală a senatorului Gabriel Oprea, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, în forma asimilată infracțiunilor de corupție. Faptele pentru care este acuzat Gabriel Oprea au fost comise în calitate de ministru al Afacerilor Interne, calitate din care generalul Gabriel Oprea ar fi folosit ilegal și excesiv coloanele oficiale ale Poliției Rutiere.

Mai „tare” decât președintele și premierul

Conform procurorilor anti corupție, fostul vicepremier și ex-ministrul polițiștilor a folosit coloana oficială de 1.607 ori din ianuarie 2014 până în noiembrie 2015, deși nu avea acest drept, încălcând astfel condițiile prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006.

Cu Poliția Rutieră la restaurant

„Din probele administrate în cauză, a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, susțin procurorii DNA. El a beneficiat de coloană oficială și atunci când mergea la restaurant, la partid ori doar la locuința personală, deși conform actului normativ invocat, miniștrii pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere doar în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență (condiții care trebuie îndeplinite simultan).

Deși în România sunt la modă, coloa nele oficiale nu prea sunt utilizate în străinătate. Spre exemplu, președintele SUA a fost amendat la Londra, cu suma de 120 de lire, pentru că a folosit abuziv o coloană oficială. Tot la Londra a fost amendată și Ambasada SUA în capitala UK, cu sume totalizând 5,3 milioane de lire sterline pentru blocarea traficului, din 2003 până în prezent. Președintele american a fost amendat și în SUA pentru folosirea abuzivă a coloanei oficiale, cu suma totală de 1,5 milioane de dolari. În Rusia, doar opt persoane au dreptul la coloană oficială, după haosul creat la Penza de coloana oficială a șefului Servciului Federal al Migrației din Rusia.

„40 la sută din ordinele miniștrilor MAI sunt secrete, ceea ce este ilegal"

Președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), Iulian Surugiu, susține că obiceiul ordinelor interne este o practică veche. „Fiecare ministru de Interne dă ordine după cum vrea el și le bagă la sertar, le secretizează, nu le publică în Monitorul Oficial. Se știe că există un ordin secret cu privire la coloanele oficiale din anul 1999, de pe vremea lui Dudu Ionescu. Dar atenție, nu este exclus să fie și altele mai noi, ținând cont de faptul că minimum 40 la sută din ordinele date de miniștrii de Interne sunt secrete, ceea ce este ilegal”, a dezvăluit Surugiu. El a adăugat că SNAP a cerut, de mai multe ori, desecretizarea ordinelor MAI, dar „nimeni nu le-a scos de la sertar!”. Acesta susține și că Poliția Română are încheiate 720 de protocoale cu diferite instituții, dar nu numai pentru coloane oficiale.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate