Editura Evenimentul si Capital

CAZUL BODNARIU scoate la iveală PRACTICI TERIFIANTE legate de EDUCAȚIA SEXUALĂ A COPIILOR. " Eu ce sunt, BĂIEȚEL SAU FETIȚĂ?" | EXCLUSIV PREMIUM

Autor: | | 10 Comentarii | 12145 Vizualizari

Din cauza promovării agresive a ideii de diversitate, un fenomen îngrijorător a luat amploare în rândul copiilor și al adolescenților din „Țara Fiordurilor”. Întrebarea de mai sus e formulată de sute de tineri și nu este adresată părinților, cum poate ar fi fost normal, ci unor consilieri care le stau la dispoziție pe platforma online ung.no.

Te simți singur? Nu ești sigur în privința orientării tale sexuale? Poți apela, gratuit și anonim, numărul de telefon...”.

Sub eticheta acestui anunț - una dintre multe altele - se regăsește un site oficial de informare a copiilor, a adolescenților și a tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani din Norvegia.

Platforma on line se numește ung. no și are rolul de a suplini rolul părinților care nu reușeșc, din rușine, din lipsă de timp, sau din neglijență, să le ofere propriilor copii o minimă educație sexuală sau să-i ajute în orice altă nelămurire legată de activitățile specifice vârstei. Ca în aproape orice problemă care vizează societatea norvegiană, chestiunea în cauză poate atrage adepți sau contestatari cu o ușurință uluitoare.Cum s-a ajuns aici și alte întrebări esențiale

Faptul că autoritățile statului au scornit o modalitate extrem de simplă prin care copiii și tinerii pot găsi rapid răspunsuri pertinente la în-trebări deosebit de importante pentru formarea lor ca oameni - nu poate fi decât o inițiativă lăudabilă.

Dar - iar acest dar, această conjuncție simplă, atât de prezentă în tot ce ține de mentalitatea nordică - atrage atenția asupra unei logice dezbateri: s-ar mai fi ajuns la această bulversare generală și acută a copiilor din Norvegia dacă statul n-ar fi promovat atât de agresiv diversitatea sub toate formele? S-ar mai fi ajuns la situația ca un copil de 13 ani, un puști, un mucos, cum l-ar numi românii, să se întrebe, nedumerit, dacă este băiețel sau fetiță? S-ar mai fi ajuns aici dacă acești pui de oameni n-ar fi fost învățați încă de la grădiniță noțiuni sexuale explicite, poate prea grele pentru un suflețel necopt? Și cum se explică faptul că, deși primesc o astfel de educație atât de devreme, când le vine rândul să joace rolul părinților, cei mai mulți tineri eșuează lamentabil, iar funcția lor este preluată de o platformă on line unde angajați ai statului - psihologi, juriști, sexologi și naiba mai știe ce alți specialiști - încearcă să le limpezească mintea și să-i ajute să facă alegeri? Discuția rămâne deschisă și, mai ales, liberă.Dacă sunteți totuși curioși să aflați ce probleme îi macină pe copiii, pe adolescenții și pe tinerii din Norvegia - și ar trebui să fiți, pentru că mâine- poimâine emigrați în „Țara Fiordurilor”, așa cum a făcut și Marius Bodnariu - înarmați-vă cu răbdare și parcurgeți rândurile de mai jos.

Nu mai puțin de 600 de întrebări ale unor puști cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani se regăsesc pe site-ul ung. no. Am ales, pentru exemplificare, câteva dintre ele, cu mențiunea că aceste 600 de semne de întrebare se referă, exclusiv, la nelămurirea dacă sunt normali, gay, lesbi sau bi, cum spun ei, acești preadolescenți confuzi.Un puști de 13 ani e convins că e „bi”

„Hei! Am o nelămurire: mă nasc gay sau mediul influențează asta?”. Răspunsul psihologului vine imediat: „Hei, bine c-ai întrebat. Ambele situații sunt valabile. Te poți naște așa sau poți deveni ulterior. Dar e bine să fii tu însuți!”. Ce să înțelegem de aici? Inclusiv faptul că modelul societății norvegiene poate determina un copil să-și schimbe orientarea sexuală? Mai precis - un băiat normal poate deveni homosexual „grație” mediului în care trăiește? Evit un răspuns de teama de a nu scăpa, în scris, o înjurătură. Totuși, atenție unde emigrați, să nu vă schimbe mediul!Alt exemplu. Un puști de 13 ani este în ceață totală: „Sunt atât de nesigur de ceea ce sunt și de ceea ce nu sunt... Am fost agresat în școală și numit gay. Toți băieții se jucau cu mașinuțe și cu tractoare, dar mie îmi plăceau păpușile Barbie. Când ei jucau fotbal, eu cântam... Ce credeți, sunt băiețel sau fetiță?”. Răspunsul, avizat, nu întârzie: „Bine că ai sunat, este primul pas în călătoria în care vei afla cine ești. Să știi că nu ești singurul care nu este sigur de sentimentele sale. Au sosit multe mesaje pe această temă, te putem ajuta să-i întâlnești pe cei asemeni ție. Oricum, dacă-ți recunoști orientarea sexuală, în ciuda reacțiilor negative din jur, vei simți o uriașă ușurare. Homosexualitatea nu spune nimic despre noi, ca oameni. Toți suntem diferiți, asta e normal”.

Citiți și despre problema spinoasă a unui alt norvegian de 13 ani, un copil până la urmă: „Sunt , este ok?”. Răspunsul psihologului este șocant, dacă nu idiot: „Ce bine că ai dublă orientare! Așa poți afla mai multe despre curiozitățile tale sexuale”. Mai departe, copilul de 13 ani cere date despre alți copii la fel ca el, cu scopul de a încerca diverse relații sexuale - iar specialistul de serviciu se conformează, livrându-i adrese de site-uri explicite în domeniu!. Pare un pic cam mult, nu? Demo crație, democrație, dar parcă n-ar fi fost rău să fie înștiințați și părinții de aventurile puștiului lor.

Trecem mai departe, sper că nu v-ați plictisit. Șarjează un băiat de 17 ani care se crede „fetiță”: „Hei! Cred că sun gay, dar nu vreau să le spun părinților. Ce să fac?”. Răspunsul e, din nou, năucitor: „Nu vrei să afle și ei? Nu-i nimic, bine că neai sunat pe noi, suntem de încredere 100%. Te vom ajuta”. Și, uite, așa, câteodată, dispare în neant noțiunea de părinte. Ung.no îi este copilului și mamă, și tată. O fi bine, o fi rău? Exemple de copii norvegieni copleșiți pur și simplu de enigma nerezolvată a orientării lor sexuale ar putea continua pe sute de pagini. Așadar, discuția rămâne deschisă și, mai ales, liberă.

Explicații legate de alcool, droguri, agresiuni sexuale și bani

Platforma on line ung.no nu oferă copiilor și adolescenților norvegieni doar consiliere pe teme sexuale. Specialiștii angajați de stat stau la dispoziția doritorilor și când vine vorba despre alcool, droguri, boli cu transmitere sexuală etc. Ba chiar se dau sfaturi legate de bani, puștii fiind învățați cum să-și gestioneze resursele fără a mai cere sfatul părinților. De asemenea, copiii sunt învățați cum să se ferească de agresiunile sexuale, dar și cum să utilizeze prezervativele.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate