Catalonia, noul focar al separatismului european

Catalonia, noul focar al separatismului european

Spania a blocat, din punct de vedere legal, eforturile catalanilor de a obține independența. Barcelona avertizează că planurile sale merg, totuși, înainte.

Planurile guvernului regional de la Barcelona de a organiza un referendum pe 9 noiembrie pe tema independenței Cataloniei s-au poticnit de decizia Curții Constituționale de la Madrid care a declarat plebiscitul ilegal. Judecătorii au acceptat astfel recursul intentat de guvernul spaniol, care se opune votului popular, la doar două zile după ce Artur Mas, șeful executivului catalan, semnase un decret prin care convoca populația să voteze la referendumul de luna viitoare.

Madridul avertizase în repetate rânduri că se va opune prin orice mijloace acestui plebiscit care contravine prevederilor constituționale. „Nimic, nicio persoană, nicio putere sau instituţie, nu poate rupe principiul suveranităţii unice, indivizibile, pe care se bazează viaţa noastră comună’” a declarat premierul Mariano Rajoy într-o conferinţă de presă. „Regret pentru că (referendumul) este împotriva legii, depăşeşte cadrul democraţiei, divizează catalanii, îi îndepărtează de Europa şi de restul Spaniei, şi afectează grav bunăstarea lor”, a mai spus şeful guvernului spaniol.

Catalanii nu renunță

Ne puteți urmări și pe Google News

După Scoția, unde referendumul pentru independență a eșuat pe 18 septembrie, Catalonia a devenit noul epicentru al mișcării separatiste tot mai acut resimțită la nivel european, pe fondul crizei economice. Decizia instanței de la Madrid anulează practic orice efort de organizare a referendumului și invalidează din start votul popular. Reacționând la decizia de luni noaptea, purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Francesc Homs, a subliniat că procesul va continua, în pofida verdictului dat de Curtea Constituțională pe care l-a numit „cea mai gravă eroare a democrației spaniole”. Este greu de înțeles însă cum va mai fi organizat referendumul, mai ales sub ce temei juridic, și cum vor prezenta catalanii Europei un rezultat lipsit de legitimitate. Cel mai probabil, Artur Mas va pune mai multă presiune pe guvernul de la Madrid pentru a obține cât mai multe concesii pentru Catalonia, singura pistă rămasă deschisă catalanilor.

Pe de altă parte, analiștii atrag atenția că piedicile legale din calea referendumului vor acutiza resentimentele în rândul populației catalane, mai ales al celor care vor să își exprime punctul de vedere la urne. Cel mai probabil, vor urma noi manifestații de stradă în favoarea referendumului.

„Intrăm într-o zonă a necunoscutelor” a comentat Andrew Dowling, specialist în politica spaniolă la Universitatea din Cardiff, Țara Galilor, pentru Wall Street Journal. Dacă referendumul nu va avea loc, cel mai probabil scenariu va fi unul al alegerilor anticipate în Catalonia, susțin alte voci.