Editura Evenimentul si Capital

CATALONIA DUPĂ ALEGERI. Un partid separatist cheamă la NESUPUNERE. Disputa cu guvernul de la Madrid continuă |UPDATE

Alegerile pentru Parlamentul regional din Catalonia au fost câștigate de partidele care doresc secesiunea
Autor: | | 4 Comentarii | 1085 Vizualizari

Partidul separatist catalan radical de stânga CUP (Candidatura Unităţii Populare) a chemat, ieri, la „nesupunere", după victoria taberei separatiste în alegerile regionale din Catalonia.

UPDATE ora 9.44

Rezultatele alegerilor nu sunt atât de clare, pe cât sugerează retorica celor care se anunță învingători fără drept de apel. Tabăra pro-independență continuă să susțină că este gata să se rupă de Spania, chiar și în cazul unei opoziții puternice din partea guvernului spaniol, comentează BBC News.

Dar ei știu, de fapt, că acest obiectiv este controversat și complicat, și, de fapt, scopul lor este să obșină un referendum legal și recunoscut. Așa că vor continua să facă presiuni asupra guvernului, având în vedere că alegerile generale spaniole sunt doar la o distanță de trei luni.

În ciuda majorității lor parlamentare, separatiștii au obținut doar 47,8% din voturi. Catalonia are 7,5 milioane de locuitori și furnizează circa o cincime din PIB-ul Spaniei. Prezența la urne a fost de 78%, un record pentru un vot regional în Catalonia.

Un peisaj politic fracturat, la nivel național, sugerează că fie va fi o schimbare la nivelul puterii, sau cel puțin poziția Partidului Popular al premierului Mariano Rajoy va fi slăbită. Și acest lucru ar putea duce la o schimbare a poziției Madridului față de problema catalană.

Pablo Casado, purtător de cuvânt al PP, a declarat că separatiștii au „eșuat”, de fapt în a câștioga majoritatea voturilor în Parlamentul regional. „Alegerile ar trebui să pună capăt o dată pentru totdeauna acesteo dezbateri privind independența”, a spus el.

Guvernul spaniol a respins constant planurile de secesiune, pe care le-a catalogat drept un „nonsens”. Partidele pro-independență a anunțat că ei consideră acest scrutin ca fiind „de facto” un referendum asupra independenței Spaniei. Guvernul de la Madrid a refuzat să permită organizarea legală a unui referendum, ignorând un vot neoficial pe această problemă, în noiembrie 2014.

Sondajele de opinie sugerează că majoritatea catalanilor se pronunță în favoarea unui referendum, dar sunt divizați în ceea ce priuvește secesiunea propriu-zisă.

„Suveranitate catalană”

„Suveranitatea catalană a fost clară", a declarat liderul partidului Antonio Bańos la o întâlnire cu militanţi ai formaţiunii sale, organizată într-un cartier din Barcelona, Poblenou.

Cu aproape 99% din buletinele de vot numărate, coaliţia pro-independenţă Junts pel Si - compusă dintr-un partid de dreapta, o formaţiune a stângii republicane şi asociaţii separatiste - s-a plasat în frunte, obţinând 62 de locuri în Parlamentul regional.

Cu 10 locuri de la CUP, care şi-a multiplicat scorul de trei ori comparativ cu alegerile precedente, tabăra separatistă este majoritară în Parlament (72 de locuri din 135), aminteşte France Presse, citată de Agerpres.

CUP este totuşi foarte departe ideologic de Artur Mas, figură de frunte a Junts pel Si („Împreună pentru da"), un conservator. CUP a anunţat în mod repetat că va refuza să-l învestească preşedinte. Printre altele, acest partid a cerut un „plan de urgenţă socială".

„De mâine, legea poate şi nu mai trebuie ascultată de catalani", a declarat Banos, chemând locuitorii regiunii la nesupunere, să nu mai aplice „legile nedrepte pentru clasele sociale catalane".

„Trebuie ca toţi catalanii să poată avea toate cele trei mese pe zi", a mai declarat el, într-o critică a politicilor de austeritate impuse de Madrid, dar şi la adresa guvernului regional al lui Artur Mas.

„Astăzi se naşte republica", a mai spus el, apărând o „republică demnă şi inalienabilă".
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate