Editura Evenimentul si Capital

Cât va COSTA poliţa RCA. Vezi aici LISTA COMPLETĂ a noilor tarife

Autor: | | 1 Comentarii | 10049 Vizualizari

Ministerul Finanțelor pune în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru RCA aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Potrivit propunerii, cea mai ieftină poliţă RCA pentru un autoturism va fi de 541 de lei pe an, iar cea mai scumpă, de 3.087 de lei. Cel mai mult vor plăti tinerii cu maşini puternice.

Actul normativ are în vedere situația deosebită apărută în urma unei disfuncționalități a pieței asigurărilor obligatorii auto din România, precum și a situațiilor financiare dificile ale unor societăți din piață, aspecte care au generat o evoluție ascendentă a primelor medii pe piață. 

Concret, prin acest proiect de HG, se  instituie un mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA. 

Tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări și că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenței. 

Tarifele de primă maximă pot fi consultate aici.

Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancțiunile contravenționale, în funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiuni contravenționale complementare. Contravențiile se constată de către persoanele cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancțiunilor contravenționale se realizează de către Consiliul ASF. 

Tarife de primă maxime se stabilesc pentru următoarele categorii de vehicule:  •        autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maxim nouă locuri;  •        autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;  •        motociclete, mopede, motocicluri și ATV-uri cu sau fără ataș;  •        tractoare rutiere;  •        autovehicule destinate transportului de mărfuri;  •        remorci și semiremorci;  •        alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje. 

Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. Societățile de asigurare care practică RCA vor aplica, pe o perioadă de 6 luni, tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime prevăzute în Anexa Hotărârii de Guvern.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate