Cât de sigure sunt aparatele din spitale. Medic pediatru, judecat pentru că i-a ars unui bebeluș penisul cu un bisturiu electric

Cât de sigure sunt aparatele din spitale. Medic pediatru, judecat pentru că i-a ars unui bebeluș penisul cu un bisturiu electric

După scandalul provocat de electrocutarea medicului Marian Stamate de la Spitalul Colțea, un alt caz similar aruncă în aer sistemul medical românesc. De data aceasta, un medic a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de neglijență în serviciu, pentru că nu ar fi manevrat așa cum trebuie electrocauterul din dotarea spitalului. În timpul unei operații a unui copil de o lună, tensiunea aparatului s-a modificat brusc, iar bebelușul s-a ales cu leziuni foarte grave la penis. Culmea e că operația a avut loc în 2008, iar doctorul a fost deferit justiției în iunie 2016. EVZ a mers pe urmele dosarului.

Bogdan Savu este medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași și este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni profesioniști din acest domeniu. Este, de asemenea, șeful Secției Chirurgie Pediatrică I și cadru didactic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași. Deși are o reputație foarte bună, acum medicul este pus la zid din cauza unui dispozitiv medical similar cu cel care l-a electrocutat pe Marian Stamate, medic la Spitalul Colțea din București. Acum are calitatea de inculpat într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Iași. Este acuzat de comiterea infracțiunii de neglijență în serviciu, pentru că în timpul unei intervenții chirurgicale nu ar fi manevrat în mod corespunzător electrocauterul, adică bisturiul electric. Varianta procurorilor este contrazisă într-o manieră categorică de medicii care s-au aflat în sala de operație, de către anestezist și de asistenții medicali. Toți confirmă varianta potrivit căreia electrocauterul a fost defect și bebelușul a rămas fără penis din cauza unor fluctuații de tensiune electrică.

FOTO: Bogdan Savu

Ne puteți urmări și pe Google News

Bebelușul avea o inflamație

Pe data de 19 noiembrie 2008, Mihaela Cristina Mahmood a venit la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iași cu bebelușul său de doar 27 de zile, fiind alertată de o inflamare în zona penisului. Era vorba de o fimoză congenitală, o boală destul de frecventă la bebelușii de sex masculin. Pentru tratarea acestei afecțiuni era nevoie de o circumcizie. Medicul Bogdan Savu era de gardă în ziua respectivă și a programat operația pentru ziua următoare. După ce au fost făcute toate testele necesare, l-au băgat pe copilaș în sala de operație. Din echipa operatorie făceau parte cinci persoane. Bogdan Savu era prima mână, iar medicul Diana Pânzaru era mâna a doua.„După anestezia generală a minorului, am procedat la efectuarea unei circumcizii prin utilizarea electrocauterului din dotarea sălii de operații. Fac precizarea că în momentul în care se folosește electrocauterul se începe prin aplicarea intensității de lucru minime a instrumentului, care, apoi, este ajustată progresiv treaptă cu treaptă, pentru fiecare pacient în parte, până se obține efectul scontat (tăierea țesuturilor cu minimizarea sângerării prin sigilarea vaselor de sânge tăiate)”, a precizat doctorul.

„La intensitatea minimă nu am obținut efectul scontat”

După ce a început operația, electrocauterul nu funcționa aproape deloc la intensitatea inițială. Era setat la o intensitate care ar fi trebuit să cauterizeze tesuturile. Atunci, a fost mărită intensitatea.„ Electrocauterul pe care l-am folosit funcționa, însă la intensitatea minimă nu am obținut efectul scontat, ledul de control era închis la închiderea circuitului. Am luat decizia de a mări intensitatea de lucru la treapta următoare. A produs tăierea țesuturilor, ceea ce a produs leziuni locale de arsură grad I și II la nivelul extremităților distale ale penisului pacientului”, a declarat Bogdan Savu. Acesta a mai susținut că la internare părinții au fost anunțați cu privire la eventualele riscuri ale operației, însă nimeni nu s-a gândit că acel electrocauter ar putea avea un defect, care să conducă la secționarea pielii din zona penisului bebelușului.

Copilul s-a îmbolnăvit și mai tare în spital

Incidentul a fost anunțat la scurt timp către alți medici și șefi din cadrul Spitalului. „Precizez că la momentul respectiv erau funcționale două electrocautere, care erau mutate alternativ, în funcție de necesități, între sălile de operație. Nu cunosc dacă urmare a sesizării mele verbale s-au efectuat verificări sau reparații la acel electrocauter”, a declarat medicul Bogdan Savu. „Le-am explicat și părinților faptul că la momentul intervenției chirurgicale intensitatea specifică corpului copilului a produs un efect mult mai agresiv decât cel scontat la treapta utilizată. Specificul utilizării electrocauterului implică ajustarea intensității de lucru pentru fiecare pacient în parte, prin creștere din treaptă în treaptă începând de la minim”, a completat doctorul. La scurt timp după operație s-a constatat că micuțul s-a ales și cu infecție nosocomială. Au fost făcute mai multe analize zilnic și s-a constatat prezența unor tulpini de microbi rezistenți la spital.

A fost dus la un spital din Anglia, pentru reconstrucția penisului

Părinții au luat decizia de a-l duce pe copil la un spital din Anglia pentru a continua tratamentul de reconstrucție a penisului. Acest tratament a fost unul pozitiv. Institutul de Medicină Legală Iași a arătat că micuțul a avut nevoie de aproximativ 50 de zile de îngrijiri medicale pentru a-și reveni. Va rămâne însă cu prejudicii estetice destul de grave. Varianta medicului este confirmată și de ceilalți membri ai echipei operative.„La tensiunea nimimă a electrocauterului, medicul Bogdan Savu a constatat că nu produce efectul de coagulare, motiv pentru care, conform procedurii, a trecut la o treaptă superioară. În momentul când a mărit această treaptă, nu știu din ce cauză, posibil să fi fost o descărcare de tensiune, s-a produs o arsură în penisului minorului”, a precizat medicul Diana Pânzaru, cel de-a doilea doctor care a participat la operație.

„Este mult mai simplu să dai vina pe medic”

Evident, după toată această întâmplare, reprezentanții spitalului au susținut că medicul nu a știut să manevreze aparatul. Procurorii au făcut verificări inclusiv la E.oN Moldova pentru a vedea dacă au existat fluctuații de tensiune. În legătură cu dispozitivul respectiv, cei care se ocupau de mentenanță au susținut că a fost făcută revizia înainte cu o lună de operație. Părinții micuțului, care locuiesc în prezent în New York, au depus plângerea la poliție împotriva medicului abia în anul 2013, pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Pentru că micuțul a avut, sub 90 de zile de îngrijiri medicale s-a schimbat încadrarea juridică a faptei comise de medic în neglijență în serviciu. Medicul a fost trimis în judecată în iunie 2016. „Am văzut că și la București s-a constatat că, până la urmă, medicul nu a știut să manevreze electrocauterul. Este mult mai simplu să dai vina pe medic. De fiecare dată medicul este vinovat. Îmi pare foarte rău pentru situația în care a ajuns pacientul, însă nu am greșit cu nimic. Am încercat să-mi fac treaba cât mai bine posibil”, a declarat ieri Bogdan Savu. „Cred că până la urmă Justiția își va face treaba și va constata că aparatura medicală a fost defectă. Sunt mai mulți medici care au fost în situații similare, însă nu au curaj să înceapă un război cu un sistem putred. Era necesară efectuarea unei expertize, care să stabilească dacă electrocauterul era defect sau nu. Nu a fost făcută o astfel de expertiză”, a precizat avocata Dorina Răzuși, apărătorul medicului.

Cazul medicului electrocutat la Spitalul Colțea

În luna iulie, chirurgul Marian Stamate (foto) de la Spitalul Colțea din Capitală și pacientul pe care acesta îl opera au fost electrocutați. Amândoi au avut nevoie de îngrijiri medicale. A avut de suferit și rezidenta care asista la operație. În august, o asistentă ATI de la Spitalul Universitar din București s-a electrocutat și ea în timp ce încerca să trezească o pacientă din anestezie. Culmea, însă, după ce s-au făcut așa-zise anchete, explicațiile oficiale au fost halucinante: În primul caz, „medicul n-a fost instruit cum să lucreze cu electrocauterul”, deși el a făcut, cu acesta, mii de intervenții, iar asistenta nu s-a electrocutat, că n-avea cum! Acestea au fost concluziile reprezentanților Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), organismul care aprobă utilizarea dispozitivelor medicale. Întrebat de EVZ cam câte operații a făcut cu aparatul în cauză înainte de incident, chirurgul Marian Stamate a declarat: „Probabil, mii de intervenții”. De altfel, chirurgul spune că nu îl uimesc aceste concluzii. Mai mult, el ne dezvăluie că și ancheta derulată de conducerea Spitalului Colțea s-a făcut „pe genunchi”. „Da,concluziile sunt halucinante,dar erau de așteptat. Circulau de două săptămâni „pe surse” informațiile conform cărora asta a fost concluzia prestabilită. Oricum, și ancheta comisiei interne de la Colțea s-a finalizat fără audierea celor implicați în eveniment... dacă vă puteți imagina așa ceva... S-a făcut comisie, dar cei doi medici primari prezenți nu au fost audiați”, ne-a declarat dr. Marian Stamate.