Topul bolilor provocate de telefonul mobil

Topul bolilor provocate de telefonul mobil

Dureri de cap, probleme de memorie şi concentrare, oboseală, depresii, dureri şi înţepături la nivelul ochilor, scăderea acuităţii vizuale, fluctuaţii ale tensiunii arteriale şi pulsului sunt tot atâtea efecte secundare ale "excesului" de telefon mobil.

"Boomul" tehnologic al telefoanelor mobile a stârnit foarte multe controverse legate de posibilele efecte cancerigene ale radiaţiilor emise de acestea sau de eventualele efecte asupra creierului. În ultimii 10-20 de ani, diverşi specialişti s-au dedicat cercetării acestei probleme, fără rezultate clare.

O cercetare nouă arată că activitatea cerebrală o ia razna după o expunere de 50 de minute la telefon, mai afectaţi fiind copiii, dar şi persoanele care au deja diverse boli neurologice. O mare de specialişti români elimină ipoteza cancerului, dar susţin că efecte există, de la oboseală şi dureri de cap la depresii, probleme de memorare şi afectare a vederii.

Telefonul care "frige" ne fură toată energia

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă în cazul radiaţiilor ionizante de tipul razelor X s-a dovedit pericolul asupra sănătăţii, în cazul celor neionizante, emise de electrocasnice şi de telefoane mobile, nu există încă dovezi care să ateste producerea unor afecţiuni grave.

"Există cercetări care arată că radiaţiile au efecte nocive asupra sănătăţii omului, dar şi cercetări care arată că nu există niciun efect. Este foarte greu de demonstrat ceva concret, pentru că e greu să standardizezi sistemele de iradiere. Telefoanele mobile nu produc o iradiere omogenă, fapt care induce în eroare aceste experimente", explică Mihalea Moisescu, profesor în cadrul Catedrei de Biofizică a UMF "Carol Davila" din Bucureşti.

Cei mai mulţi specialişti sunt însă de acord că radiaţiile neionizante cresc temperatura corpului, provocând oboseală şi congestie cerebrală.

Puteţi să vă faceţi o idee despre câtă energie absoarbe corpul prin telefon citind pe ambalajul sau pe site-ul producătorilor rata specifică de absorbţie sau "SAR" (Specific Absorption Rate), exprimată în watt pe 1 kilogram. Alegeţi întotdeauna un telefon care are un SAR mic.

Potrivit normelor internaţionale stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cele mai "sănătoase" telefoane din acest punct de vedere sunt cele care au valoarea SAR mai mică de 0,2 W/kg şi cele mai periculoase, cele care al căror SAR sare de 1 W/kg. Nu este nevoie însă de măsurători pentru a simţi acest efect, mai ales când convorbirile depăşesc o oră-două. În general, organele slab vascularizate (ficatul, glandele reproductive, stomacul, vezica urinară) se încălzesc cel mai uşor. Câtă căldură absoarbe corpul depinde de tipul telefonului, de antenă, precum şi de semnal.

În plus, "cu cât semnalul telefonului este mai prost, cu atât este mai ridicat nivelul de iradiere a telefonului mobil. Antena, cea mai importantă sursă de radiaţii a telefonului mobil se află la doar 3-5 cm de creier, atunci când vorbim la telefon", adăugă specialistul în biofizică Mihaela Moisescu.

Scade acuitatea vizuală

Dureri de cap, probleme de memorie şi concentrare, oboseală, depresii, dureri şi înţepături la nivelul ochilor, uscarea şi lăcrimarea excesivă a ochilor, scăderea acuităţii vizuale, fluctuaţii ale tensiunii arteriale şi pulsului sunt tot atâtea efecte secundare ale "excesului" de telefon mobil raportate în întreaga lume. F

oarte "agasat" de radiaţiile telefonului mobil este cristalinul ochiului. Acesta asigură transparenţa şi funcţia de acomodare a ochiului, şi, fiind mai slab alimentat cu sânge, este mai sensibil la iradiere, slăbind acuitatea vederii.

Radiaţiile dau bici creierului

Un studiu recent publicat în "The Journal Medical Association" arată că o convorbire de peste 50 de minute intensifică activitatea cerebrală. Acesta este primul studiu care a analizat efectul radiaţiilor emise de telefonul mobil asupra metabolismului glucozei, funcţia de bază a creierului. În mod normal, el îşi reglează singur cantitatea de glucoză necesară.

Cercetătorii au testat creierele a 47 de voluntari reprezentativi, demonstrând în final că activitatea cerebrală o ia razna după expunerea prelungită la telefon, comparativ cu perioadele de "linişte" când telefonul este închis. Mai afectaţi ar fi cei care suferă deja de diverse probleme neurologice, care ar putea fi agravate.

Şi copiii sunt mai vulnerabili în faţa radiaţiilor, întrucât ei au un craniu mai subţire comparativ cu un adult şi impactul e mai mare asupra acestora.

Oboseală, cefalee, probleme de concentrare şi de memorie

În ciuda numărului mare de studii efectuate în întreaga lume până acum, nu există însă informaţii puternice care să susţină ipoteza tumorilor cerebrale şi a cancerului în general. Fenomenul este explicat şi de profesorul Constantin Popa, neu rolog la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti.

"Trăim într-o mare de radiaţii, dar radiaţiile emise de telefonul mobil şi alte aparate electrocasnice nici nu se compară cu radiaţiile solare. De dezastrul de la Cernobâl nici nu mai vorbim. Nu există studii semnificative care să demonstreze că telefonul mobil provoacă tumori cerebrale sau alte cancere, iar eu, personal, nu cred aşa ceva. Apar însă oboseala, cefaleea, problemele de memorie şi lipsa de concentrare. Este nevoie însă de o perioadă mai îndelungată de studiu pentru a obţine rezultate definitive", a explicat acesta.

Totuşi, telefoanele nu au apărut de când lumea, cercetările mergând totuşi pe un "teren minat".

"Cu cât semnalul telefonului e mai prost, cu atât e mai ridicat nivelul de iradiere. Antena este cea mai importantă sursă de radiaţii." MIHAELA MOISESCU, profesor de biofizică la UMF "Carol Davila"

PENTRU PROTECŢIE

Nu dormiţi cu mobilul lângă cap, nu-l ţineţi aproape de inimă, ci în genţi

  • Nu aşezaţi telefonul la capătul patului pe post de deşteptător. Telefonul "nu doarme" noaptea, ci funcţionează chiar şi în starea de stand-by.
  • Nu purtaţi telefonul lângă inimă sau organe care conţin multă apă. Cel mai bine este să-l ţineţi în genţi.
  • Evitaţi pe cât posibil să acoperiţi cu mâna antena telefonului (vedeţi unde este amplasată în cartea telefonului, dacă nu vă este clar).
  • Atunci când situaţia o permite, trimiteţi mai degrabă SMS-uri. Telefonul are nevoie doar de câteva secunde de radiaţii pentru a trimite un mesaj şi nu este lângă cap.
  • Dacă sunteţi "un împătimit" al convorbirilor, evitaţi să le prelungiţi sau folosiţi telefonul fix, pentru că nivelul acestora de radiaţii este practic neglijabil.