Editura Evenimentul si Capital

Cât de nemiloase pot fi femeile jihadiste

Câteva dintre fetele care au scăpat din mâinile jihadiştilor au povestit ororile prin care au trecut
Autor: | | 2 Comentarii | 11478 Vizualizari

Tinerele yazidi sunt traficate ca servitoare ori ca sclave sexuale de militanţii Statului Islamic, iar câteva dintre fetele care au scăpat din mâinile jihadiştilor au povestit ororile prin care au trecut şi cât de crude sunt şi femeile jihadiste.

Jalila locuieşte acum la capătul unui drum de munte, atât de izolată încât James Harkin – cel care a stat de vorba cu ea – abia a găsit-o, deşi tânăra l-a ghidat timp de două ore prin telefon, scrie The Independent.

„ISIL nu te va găsi niciodată aici”, a glumit Harkin, când a ajuns, în sfârşit, la Jalila. Tânăra e jovială şi isteaţă. „Ăsta-i şi scopul”, i-a răspuns ea cu un zâmbet larg. Când teroriştii de la Statul Islamic au dat năvală în Sinjar anul trecut, ea a fost una dintre miile de femei luate prizoniere, pentru a fi vândută mai apoi ca sclavă sexuală. În luna mai, era în Deir Ezzor, în estul Siriei, când soldaţii americani au ucis cel puţin un membru ISIL – tunisianul Abu Sayyaf – şi au capturat-o pe soţia acestuia.

Cu mâna goală

Era primul raid de succes al forţelor americane pe teritoriul controlat de ISIL şi a doua oară când americanii puneau piciorul pe pământ sirian, de la debutul conflictului. O încercare eşuată avusese loc anterior, când au încercat să elibereze nişte ostatici americani, însă soldaţii s-au întors cu mâna goală. De această dată, însă, operaţiunea a fost un succes.

Abu Sayyaf era un membru important al ISIL: a adus milioane de dolari grupării teroriste, ajutând-o să vândă petrolul de pe teritoriile ocupate. Ulterior, s-a dovedit că fusese implicat şi în răpirea şi maltratarea americanei Kayla Mueller, care în cele din urmă a fost omorâtă de jihadişti. Şi Jalila, ca toţi ceilalţi, a fost surprinsă de sosirea bruscă a soldaţilor americani. A fost eliberată şi s-a întors în Irak. Din ascunzătoarea sa, departe de orice ameninţare, tânăra a povestit drama prin care a trecut.

La scurt timp după ce a fost luată prizonieră, spune ea, a fost separată de familia ei şi vândută ca sclavă în al doilea oraş din Irak, Mosul, care a căzut de curând în mâinile ISIL. Imediat au început problemele. „Spui că faceţi asta în numele lui Allah, dar voi violaţi şi ucideţi femei”, i-a spus unui militant jihadist. La fel ca multe tinere, ea a spus că e căsătorită, ca să nu atragă atenţie nedorită. Jihadiştii au aflat, însă, că minte.

În cele din urmă, sătui de încăpăţânarea fetei, proprietarii ei au schimbat-o pentru o altă fată yazidi şi aşa a ajuns Jalila în casa lui Abu Sayyaf. Aici, avea să devină sclavă pentru soţia teroristului, Umm Sayyaf. Aceasta i-a cerut să-i facă de mâncare. „Nu ştiu să gătesc”, i-a zis Jalila. A fost lovită de terorist şi ameninţată cu un pistol. Deseori era percheziţionată.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate