Editura Evenimentul si Capital

CASCADA DRACILOR, locul unde face baie „Necuratul” - GALERIE FOTO

Turistul poate lua masa chiar în vârf de munte, loc de unde poate admira Valea Bistriței, în toată splendoarea ei FOTOGRAFII: PETRIȘOR CANĂ
Autor: | | 4 Comentarii | 4772 Vizualizari


Vezi galeria foto:

În creierii munților Vâlcan, din județul Gorj, se află o cădere de apă care le dă fiori localnicilor. Oamenii spun că, de mii de ani, acolo se scaldă „rudele lui Scaraoschi” și că noaptea e bine să eviți zona.

O zonă sălbatică, mai puțin atinsă de civilizație, am găsit pe Valea Bistriței. În județul Gorj, râul străbate masivul muntos Vâlcan și curge, la vale, pe lângă Hobița, satul marelui sculptor Constantin Brâncuși, până în apa Tismanei.

Ca să poată admira frumusețile acestor locuri, călătorul trebuie să treacă prin Târgu Jiu, pe DN 67D, care duce către Mănăstirea Tismana, până în comuna Peștișani. Din centrul localității, un drum se face la dreapta. Poate fi străbătut doar până la o anumită altitudine cu un autoturism „de oraș”. „Doar cu un 4x4 poți ajunge să vezi Cascada Dracilor”, ne-a avertizat un localnic.

Înmormântare pe Bistrița

Atrași de renumele cascadei care le dă fiori localnicilor, am intrat în pădurea de la poalele muntelui Vâlcan. De-a lungul drumului, Bistrița susură pe dreapta. O barieră arată că, de acolo, începe pădurea Obștii Peștișani, întinsă peste câțiva munți.

Pe malul apei, am întâlnit un grup de femei, bărbați și copii îmbrăcați în haine de culoare neagră. De la ei am aflat că un obicei străvechi al acelor locuri este „înmormântarea pe Bistrița”. Ne-au zis că, din moși strămoși, la o săptămână după înhumare, rudele morților din Peștișani vin pe malul râului și îndeplinesc un ritual. Gheorghe, un bărbat din localitate, împodobise un toiag, pe care agățase un prosop, lână, dulciuri, batistă și flori. Un băiat, Ionuț, a intrat în apă până la glezne și a luat cu o cană apă din râu pe care a turnat-o peste un prosop pus pe o piatră. La fiecare cană pusă, Maria, o femeie de vreo 50 de ani, rostea câteva cuvinte ritualice. Apoi, ajutată de o altă consăteancă a pus patru lumânări pe o coajă uscată de dovleac și i-a dat drumul să plutească pe Bistrița. Cele patru lumânări simbolizează cele patru capete care se pun la mort. „Așa pleacă sufletul mortului. Cu cât lumânările stau aprinse și merg mai mult, la vale, cu atât înseamnă că răposatul este împăcat”, spunea Maria. Apoi, toți participanții poftesc la masă, ca la o mică pomană.

Barajul construit pe jumătate

Am lăsat în urmă familia îndoliată să îl petreacă pe cel trecut în lumea drepților și am mers, mai departe, pe drumul amenajat, până la pensiunea Păstrăvarului, o cabană a Obștii Peștișani.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate