Editura Evenimentul si Capital

Casa Regală este EXECUTATĂ de FISC. Regele Mihai este obligat să înapoieze impozitul de veteran de război pentru care a fost scutită Regina Ana | EXCLUSIV EVZ

Familia Regală, în 1997, perioada în care Radu Duda o curta pe Principesa Margareta FOTO: EVZ
Autor: | | 7 Comentarii | 1763 Vizualizari

Așa cum a anunțat „Evenimentul zilei”, încă de luni, în urma unei hotărâri de Guvern, veteranilor de război li se cer înapoi banii pentru impozitele de care au fost scutiți, până acum, cei alături de care trăiesc și dețin, împreună cu ei, o proprietate. În această situație se află și Regele Mihai I care deține, împreună cu regretata Regina Ana și ceilalți membrii ai Casei Regale, numeroase proprietăți în România

Casa Regală ar putea fi obligată să înapoieze o sumă uriașă de bani, după ce o hotărâre a Guvernului Cioloș a stabilit că soțiile și alte rude ale veteranilor de război, a persoanelor cu handicap sau a persecutaților politici nu mai sunt scutiți de impozite, ca și până acum. După cum neau declarat oficiali din cadrul Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), Regele Mihai este veteran de război și beneficiază, implicit, de aceleași drepturi. În această situație, Fiscul trebuie să aplice legea și în cazul lui, și ar putea obliga Casa Regală să plătească, din urmă, impozitele de care au fost scutiți Regina Ana și ceilalți membrii ai familiei regale.


Ministerul Finanțelor susține că Guvernul a clarificat noțiunea bunurilor aflate în coproprietate și nu a eliminat drepturi


Spre exemplu, numai pentru Castelul de la Săvârșin impozitul era de circa 33-35.000 de lei pe an, așa cum a declarat primarul localității, Ioan Vodicean. Familia Regală a solicitat, la începutul anului, autorităţilor din comuna Săvârşin, județul Arad, scutirea de la plata taxelor locale, invocând prevederi din Legea 44/1994 privind veteranii de război şi din noul Cod Fiscal, intrat în vigoare după ce a fost promulgat de președintele României, Klaus Iohannis. În condițiile în care a fost scutit de plata acestor taxe, până în luna iunie, ca și ceilalți veterani de război sau din Teatrele de Operații, Regele Mihai va fi obligat să returneze sumele de bani pentru regretata Regina Ana, ca și coproprietară a bunurilor, la fel ca oricare dintre veterani. Asta înseamnă, pentru trei luni, circa 9.000 de lei, doar în cazul castelului de la Săvârșin. Dacă scutirile pentru coproprietarii Regelui Mihai – regină, copii, alte rude - în cazul tuturor proprietăților de pe teritoriul României, se întind pe o perioadă mai lungă, la fel, sumele vor fi cerute înapoi, ca și în cazul celorlalți veterani de război.

Controversa guvernamentală

Guvernul a reacționat, ieri, prin vocea purtătorului de cuvânt, Liviu Iolu, susținând că, „nu s-a făcut o modificare legislativă, doar este lămurită, definiţia bunului aflat în proprietate”. Tot ieri, Ministerul Finanțelor a precizat, că actualul Cod Fiscal a fost elaborat de Guvernul Ponta. „Asta înseamnă că scutirea de impozit privește doar cota-parte ce revine categoriilor mai sus menționate, nu și cea deținută de soție, copil, rudă etc.”, precizează ministerul Finanțelor.

Așa cum am arătat în edițiile anterioare, HG 159/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobată pe 21 martie 2016, prevede: „În cazul clădirilor și terenurilor aflate în coproprietatea unor categorii de persoane care beneficiază de facilități (persoane participante la acțiuni militare și urmași, veterani și văduve de război, persoane persecutate politic, persoane cu handicap grav sau accentuat), scutirea de impozit pe clădiri/ teren se acordă corespunzător cotei – părți din dreptul de proprietate asupra clădirii/ terenului”.

Or, până atunci, în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis, în ultima zi a anului trecut, se preciza că nu sunt impozitate clădirile în care își au domicilul veteranii. „Nu se datorează impozit/ taxă pe clădiri pentru: (...) p) clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 2 lit. a), c)-e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare”; r) clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război și a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război”.

Mutilați de război, îngropați de Fisc

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate