Editura Evenimentul si Capital

Casa Regală este EXECUTATĂ de FISC. Regele Mihai este obligat să înapoieze impozitul de veteran de război pentru care a fost scutită Regina Ana | EXCLUSIV EVZ

Familia Regală, în 1997, perioada în care Radu Duda o curta pe Principesa Margareta FOTO: EVZ
Autor: | | 7 Comentarii | 1699 Vizualizari

Așa cum a anunțat „Evenimentul zilei”, încă de luni, în urma unei hotărâri de Guvern, veteranilor de război li se cer înapoi banii pentru impozitele de care au fost scutiți, până acum, cei alături de care trăiesc și dețin, împreună cu ei, o proprietate. În această situație se află și Regele Mihai I care deține, împreună cu regretata Regina Ana și ceilalți membrii ai Casei Regale, numeroase proprietăți în România

Casa Regală ar putea fi obligată să înapoieze o sumă uriașă de bani, după ce o hotărâre a Guvernului Cioloș a stabilit că soțiile și alte rude ale veteranilor de război, a persoanelor cu handicap sau a persecutaților politici nu mai sunt scutiți de impozite, ca și până acum. După cum neau declarat oficiali din cadrul Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), Regele Mihai este veteran de război și beneficiază, implicit, de aceleași drepturi. În această situație, Fiscul trebuie să aplice legea și în cazul lui, și ar putea obliga Casa Regală să plătească, din urmă, impozitele de care au fost scutiți Regina Ana și ceilalți membrii ai familiei regale.


Ministerul Finanțelor susține că Guvernul a clarificat noțiunea bunurilor aflate în coproprietate și nu a eliminat drepturi


Spre exemplu, numai pentru Castelul de la Săvârșin impozitul era de circa 33-35.000 de lei pe an, așa cum a declarat primarul localității, Ioan Vodicean. Familia Regală a solicitat, la începutul anului, autorităţilor din comuna Săvârşin, județul Arad, scutirea de la plata taxelor locale, invocând prevederi din Legea 44/1994 privind veteranii de război şi din noul Cod Fiscal, intrat în vigoare după ce a fost promulgat de președintele României, Klaus Iohannis. În condițiile în care a fost scutit de plata acestor taxe, până în luna iunie, ca și ceilalți veterani de război sau din Teatrele de Operații, Regele Mihai va fi obligat să returneze sumele de bani pentru regretata Regina Ana, ca și coproprietară a bunurilor, la fel ca oricare dintre veterani. Asta înseamnă, pentru trei luni, circa 9.000 de lei, doar în cazul castelului de la Săvârșin. Dacă scutirile pentru coproprietarii Regelui Mihai – regină, copii, alte rude - în cazul tuturor proprietăților de pe teritoriul României, se întind pe o perioadă mai lungă, la fel, sumele vor fi cerute înapoi, ca și în cazul celorlalți veterani de război.

Controversa guvernamentală

Guvernul a reacționat, ieri, prin vocea purtătorului de cuvânt, Liviu Iolu, susținând că, „nu s-a făcut o modificare legislativă, doar este lămurită, definiţia bunului aflat în proprietate”. Tot ieri, Ministerul Finanțelor a precizat, că actualul Cod Fiscal a fost elaborat de Guvernul Ponta. „Asta înseamnă că scutirea de impozit privește doar cota-parte ce revine categoriilor mai sus menționate, nu și cea deținută de soție, copil, rudă etc.”, precizează ministerul Finanțelor.

Așa cum am arătat în edițiile anterioare, HG 159/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobată pe 21 martie 2016, prevede: „În cazul clădirilor și terenurilor aflate în coproprietatea unor categorii de persoane care beneficiază de facilități (persoane participante la acțiuni militare și urmași, veterani și văduve de război, persoane persecutate politic, persoane cu handicap grav sau accentuat), scutirea de impozit pe clădiri/ teren se acordă corespunzător cotei – părți din dreptul de proprietate asupra clădirii/ terenului”.

Or, până atunci, în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis, în ultima zi a anului trecut, se preciza că nu sunt impozitate clădirile în care își au domicilul veteranii. „Nu se datorează impozit/ taxă pe clădiri pentru: (...) p) clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 2 lit. a), c)-e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare”; r) clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război și a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război”.

Mutilați de război, îngropați de Fisc

Loviți de prevederile HG 159/2016 sunt și veteranii din Teatrele de Operații. Șocul pentru militarii care au luptat în Afganistan, Irak sau Bosnia a fost cu atât mai mare cu cât mulți dintre acești militari au rămas mutilați pe viață, în urma participării la operațiunile din afara țării. Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) a reacționat, ca urmare a dezvăluirilor din „Evenimentul zilei” și a transmis primului ministru, Dacian Cioloș, dar și ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu, un memoriu în care solicită „abrogarea prevederilor pct 3 din Titlul IX din HG 159/2016 și aplicarea în continuare a dispozițiilor pct 23 din HG1/2016”. În memoriu se precizează că „o asemenea prevedere lezează grav interesele veteranilor și văduvelor de război, care, în marea majoritate, sunt persoane cu dizabilități, care au nevoie de însoțitor permanent și a căror situație materială este și așa destul de precară, indemnizațiile plătite de stat pentru această categorie de persoane fiind foarte mici”. Situația este cu atât mai gravă cu cât majoritatea veteranilor din teatrele de operații au făcut credite la bănci pentru a-și putea achiziționa locuințele, iar cei mai mulți sunt nevoiți să urmeze tratamente medicale costisitoare, în cea mai mare parte nedecontate de statul român. Sunt persoane care au nevoie de o îngrijire specială și, de cele mai multe ori, soțiile, părinții sau copii sunt nevoiti să renunțe la slujbe pentru a le putea acorda atenția necesară.

PSD amenință cu moțiune de cenzură

Prin vocea președintelui Liviu Dragnea, Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat că e pregătit să depună moţiune împotriva Guvernului, la aflarea veștii că veteranii de război şi militarii care au luptat în Teatrele de Operaţii au rămas fără drepturile prevăzute în Codul Fiscal. „Îi transmit lui Dacian Cioloş că, dacă astăzi este premierul României, aceasta se datorează în primul rând celor care au luptat, cu riscul vieţii, pentru ţara lor. Nu sunt patetic. Respectul pe care îl datorăm lor nu se măsoară în bani; cu toate acestea, drepturile pe care statul le acordă sunt atât de puţine. Îi cer de aceea premierului Cioloş ca, urgent, să anuleze efectele acestei noi şi uluitoare dovezi de dispreţ la adresa românilor. România este o ţară care îşi cinsteşte eroii, încă mai este aşa ceva. Dacă acest guvern nu va şti să-şi cenzureze măcar acest dispreţ, îl va cenzura PSD prin moţiune”, a precizat liderul PSD.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista noilor miniștri din Guvernul Mihai Tudose 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate