Editura Evenimentul si Capital

Casa Regală comemorează Ziua Republicii prin cel mai mare scandal din ultimii ani, cel al succesiunii

Alecu Racoviceanu
Autor: | | 10 Comentarii | 6105 Vizualizari

Cine își mai amintește, când ne ciondănim pe „Crăciun fericit” și „Felicitări de sezon”, că acum 26 de ani urările între oficialii români sunau așa: „Felicitări cu ocazia Zilei Republicii și a Anului Nou”?

 În mintea activiștilor, Ziua Republicii, 30 Decembrie, înlocuia Crăciunul în seria sărbătorilor de iarnă, Nașterea Domnului urmând a fi sufocată între Moș Gerilă și Nașterea Republicii. Nu au reușit, evident, iar 30 decembrie a redevenit, pentru cei mai mulți, o dată oarecare din calendar și, pentru alții, o comemorare a sfârșitului unei epoci.

Trecând peste stupizenia urărilor închipuite ca venind din sufletul omului nou, trăitor în societatea socialistă multilateral dezvoltată, nu pot să nu observ cum, tocmai în preajma aceleiași zile fatidice de 30 decembrie, Casa Regală a României se află în pragul celui mai mare scandal din istoria sa recentă. Scandalul e între foști și actuali membri ai nu știu cărui consiliu cu nume încurcat, între partizani ai variilor tabere care au amușinat luxul la poarta Palatului Elisabeta, scandalul are un nume clar: Succesiunea.

Miza nu mai poate fi încoronarea, reinstaurarea monarhiei fiind acum un vis tot mai palid, odată cu trecerea anilor peste Rege și cu descoperirea că la umbra sa nu au crescut personaje capabile să conducă o țară. Ar putea fi administrarea averii Casei Regale, o presupunere tot mai des auzită în public.

Cearta este mult mai periculoasă decât disputele de tot felul din ultimii ani, dat fiind potențialul său de a văduvi Casa Regală de singura sa valoare, cea de simbol.

Pe scurt, lucrurile stau așa: regalitatea noastră are un singur simbol autentic în viață, Regele. Dar el are peste 90 de ani, e dispărut de ceva timp din peisajul public și multe din deciziile care i se atribuie sunt discutabile.

Până în 2007 ( tot pe 30 Decembrie) când Principesa Margareta a fost desemnată moștenitoare, lucrurile erau clare: neavând succesori bărbați, Mihai I lăsa coroana șefilor Casei Hohenzollern- Sigmaringen. După 2011, când s-a rupt legătura cu această familie, lucrurile au devenit și mai interesante din puctul de vedere al succesiunii.

În paralel, Casa Regală a investit energie multă în două personaje, Principesa Margareta și fostul Principe Nicolae. Prima, în ciuda eforturilor de tot felul, nu a reușit să „cucerească masele”, poate și din cauza consortului, personaj oscilând permanent între intangibilitatea ”osului regal” și atracția pentru mărirea destinată plebeilor, candidat la președinție, misionar al Executivului.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate