Editura Evenimentul si Capital

Casa Regală comemorează Ziua Republicii prin cel mai mare scandal din ultimii ani, cel al succesiunii

Alecu Racoviceanu
Autor: | | 10 Comentarii | 6089 Vizualizari

Cine își mai amintește, când ne ciondănim pe „Crăciun fericit” și „Felicitări de sezon”, că acum 26 de ani urările între oficialii români sunau așa: „Felicitări cu ocazia Zilei Republicii și a Anului Nou”?

 În mintea activiștilor, Ziua Republicii, 30 Decembrie, înlocuia Crăciunul în seria sărbătorilor de iarnă, Nașterea Domnului urmând a fi sufocată între Moș Gerilă și Nașterea Republicii. Nu au reușit, evident, iar 30 decembrie a redevenit, pentru cei mai mulți, o dată oarecare din calendar și, pentru alții, o comemorare a sfârșitului unei epoci.

Trecând peste stupizenia urărilor închipuite ca venind din sufletul omului nou, trăitor în societatea socialistă multilateral dezvoltată, nu pot să nu observ cum, tocmai în preajma aceleiași zile fatidice de 30 decembrie, Casa Regală a României se află în pragul celui mai mare scandal din istoria sa recentă. Scandalul e între foști și actuali membri ai nu știu cărui consiliu cu nume încurcat, între partizani ai variilor tabere care au amușinat luxul la poarta Palatului Elisabeta, scandalul are un nume clar: Succesiunea.

Miza nu mai poate fi încoronarea, reinstaurarea monarhiei fiind acum un vis tot mai palid, odată cu trecerea anilor peste Rege și cu descoperirea că la umbra sa nu au crescut personaje capabile să conducă o țară. Ar putea fi administrarea averii Casei Regale, o presupunere tot mai des auzită în public.

Cearta este mult mai periculoasă decât disputele de tot felul din ultimii ani, dat fiind potențialul său de a văduvi Casa Regală de singura sa valoare, cea de simbol.

Pe scurt, lucrurile stau așa: regalitatea noastră are un singur simbol autentic în viață, Regele. Dar el are peste 90 de ani, e dispărut de ceva timp din peisajul public și multe din deciziile care i se atribuie sunt discutabile.

Până în 2007 ( tot pe 30 Decembrie) când Principesa Margareta a fost desemnată moștenitoare, lucrurile erau clare: neavând succesori bărbați, Mihai I lăsa coroana șefilor Casei Hohenzollern- Sigmaringen. După 2011, când s-a rupt legătura cu această familie, lucrurile au devenit și mai interesante din puctul de vedere al succesiunii.

În paralel, Casa Regală a investit energie multă în două personaje, Principesa Margareta și fostul Principe Nicolae. Prima, în ciuda eforturilor de tot felul, nu a reușit să „cucerească masele”, poate și din cauza consortului, personaj oscilând permanent între intangibilitatea ”osului regal” și atracția pentru mărirea destinată plebeilor, candidat la președinție, misionar al Executivului.

De ceva timp, a fost lansat – aidoma unui produs, cu strategii de marketing, de comunicare – Nicolae, nepotul Principesei.

Apoi, deși tânărul posibil succesor la coroană a crescut în popularitate, „produsul” a fost retras. Explicațiile au fost de tot felul, de la abateri de la disciplina regală la relații ce duc la copii din flori. Unele veneau din surse credibile, altele din neantul netului. Un lucru a rămas însă clar, tabăra care deplângea scoaterea lui Nicolae din linia succesorală spunea că Regele a fost influențat de sfetnicii cu destul de mare experiență și în ale serviciilor secrete sau, mai rău, în ale perioadei comuniste. Tabăra care susținea excluderea, se ascundea sub pulpana deciziei suverane a Regelui.

Brusc, acum câteva zile, lucrurile s-au reaprins, acuza principală în jurul căreia gravitează acuzațiile mai dure sau mai firave pe care și le aduc combatanții, fiind capacitatea Regelui de a semna documente oficiale! O acuză gravă, cu efecte juridice incomensurabile pentru Casa Regală. Din punctul de vedere al succesiunii – așa cum însuși Regele a decis când a adoptat, în 2007, Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României – semnătura de pe actul din 1 august 2015 (de excludere a lui Nicolae din linia succesorală) este vitală, juridic vorbind.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate