Editura Evenimentul si Capital

Cartea-eveniment a anului 2015: „Du-te şi pune un străjer”, de Harper Lee

15-11/strajer-carte-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 962 Vizualizari

Un roman memorabil, care conferă profunzime şi aduce o nouă înţelegere capodoperei … „Să ucizi o pasăre cântătoare”.

„Du-te şi pune un străjer” este continuarea celebrului roman „Să ucizi o pasăre cântătoare”. Polirom a publicat ediţia în limba română a celei mai aşteptate şi mai discutate apariții editoriale a anului 2015: „Du-te şi pune un străjer” (Go Set a Watchman ), romanul recent descoperit al scriitoarei americane Harper Lee. Un adevărat fenomen editorial, romanul „Du-te şi pune un străjer” va fi lansat la Târgul Internaţional de Carte şi Educaţie Gaudeamus, ediţia 22: sâmbătă, 21 noiembrie, la ora 16.00, cu Aurora Liiceanu, Bedros Horasangian și Bogdan-Alexandru Stănescu.

„Du-te şi pune un străjer” este continuarea poveştii din ... „Să ucizi o pasăre cântătoare”, însă a fost scrisă, de fapt, înaintea cărţii care a consacrat-o pe scriitoarea americană şi a fost descoperită recent, în toamna anului 2014, de avocata autoarei, Tonja Carter. Romanul este în curs de traducere în treizeci de limbi.

La două decenii după evenimentele din … „Să ucizi o pasăre cântătoare”, Jean Louise Finch – mai cunoscută după porecla ei, Scout – se întoarce în Maycomb, Alabama, să-şi viziteze tatăl, pe Atticus, acum atins de bătrâneţe şi de boală. Pe fondul luptei pentru drepturile şi libertăţile civile care zguduie Sudul Statelor Unite, Jean Louise descoperă adevăruri tulburătoare despre familia sa, despre oraşul în care a copilărit şi despre oamenii care îi sânt dragi. Amintirile revin în valuri, iar valorile şi opiniile ei sânt serios zdruncinate. „Du-te şi pune un străjer” readuce în scenă multe dintre personajele romanului … „Să ucizi o pasăre cântătoare”, surprinzând în chip magistral zbuciumul unei tinere şi al unei lumi care trebuie să depăşească iluziile trecutului.

„Du-te şi pune un străjer este, în multe privinţe, o revelaţie, un eveniment literar autentic”, apreciază The Guardian, iar New Statesman crede că „Romanul lui Harper Lee ridică întrebări profunde despre originile rasismului. Tocmai într-un moment în care America are nevoie disperată de o discuţie matură despre problemele rasiale.”

Autoarea

Harper Lee s-a născut în Monroeville, Alabama, în 1926. A studiat Dreptul, apoi s-a stabilit la New York, dedicându-se scrisului. În 1959, l-a însoţit pe Truman Capote, prietenul ei din copilărie, în Holcombe, Kansas, ca asistent în munca de cercetare ce a stat la baza romanului „Cu sînge rece”. În 1960 a publicat ... „ Să ucizi o pasăre cântătoare”, distins cu Premiul Pulitzer în 1961 şi ecranizat în 1962 în regia lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck în rolul principal, un film care a obţinut trei premii Oscar (din opt nominalizări), trei Globuri de Aur şi Premiul Gary Cooper la Cannes. Deşi s-a bucurat de un succes uriaş (ediţia în limba engleză s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume şi a fost tradusă în peste 40 de limbi), Lee şi-a întrerupt activitatea literară, mutându-se înapoi în Monroeville, împreună cu sora ei, Alice. În 2007 preşedintele Statelor Unite i-a decernat Medalia Libertăţii.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate