Editura Evenimentul si Capital

Carpatica Asig, în rezoluție: Ce se întâmplă cu păgubiții și polițele

Autor: | | 0 Comentarii | 1821 Vizualizari

Compania va putea vinde în continuare polițe, spre deosebire de Astra care, odată emisă cererea de faliment, a sistat operațiunile

Carpatica Asig este a doua societate de asigurări care intră într-o procedură specială, pe fondul dificultăților financiare, după Astra Asigurări. În timp ce la Astra este vorba însă de faliment, ceea ce înseamnă practic închiderea business- ului, la Carpatica Asig se va încerca limitarea pierderilor, potrivit unor surse din piața de asigurări. Procedura rezoluției, declanșată în cazul Carpatica, este o premieră în domeniul asigurărilor, chiar și la nivel internațional.

După ce luni de zile administratorii companiei nu au reușit să redreseze financiar Carpatica Asig, prin surse proprii, și nu au reușit nici cooptarea unui investitor, în același scop, Fondul de Garantare al Asiguraților a fost desemnat adminstrator temporar la companie, ceea ce înseamnă că va superviza toate măsurile ce vor fi întreprinse în cadrul Carpatica Asig. „ Î n t r-un interval de cel mult 6 luni, ASF va întocmi Planul de rezoluție și se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluţie”, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară ieri, într-un comunicat.

Se mai vând polițe

Dacă în cazul Astra Asigurări, odată cu cererea de faliment înaintată de ASF, activitatea companiei a fost sistată, și nu s-au mai putut vinde polițe, în cazul Carpatica lucrurile stau cu totul altfel. Atât vânzarea de polițe, cât și despăgubirile, vor rămâne în sarcina companiei de asigurări. Ca și în cazul Astra, polițele de asiguări rămân în vigoare. „Aplicarea măsurilor de rezoluție nu afectează activitatea de bază a societății, care emite în continuare polițe de asigurări”, a explicat ieri președintele ASF, Mișu Negrițoiu. „Deo camdată, vechea conducere a companiei rămâne în funcție”, a precizat o sursă apropiată de ASF pentru EVZ. Urmează o evaluare a companiei, iar apoi se poate recurge la vânzarea unei părți din activele viabile ale companiei, fie că este vorba de sedii de unități sau alte active, fie aceste active funcționale vor fi transferate către o altă instituție.

Bani de la creditori

În termen de trei luni de acum încolo, Consiliul de Administrație al Societății va trebui să facă rost de fondurile necesare pentru a îndeplini cerințele minime de capital.

De asemenea, în termen de șase luni trebuie găsite fondurile necesare pentru a fi îndeplinită cerința minimă de solvabilitate. În acest răstimp, compania va trebui să găsească un investitor strategic, sub supravegherea Fondului de Garantare a Asiguraților.

Stadiul falimentului Astra

Tribunalul București a admis cererea de intrare în faliment a companiei Astra Asigurări, dar decizia nu este încă definitivă. După rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, vor putea fi acordate despăgubirile. Acestea pot fi ridicate după ce dosarul de daună depus la FGA este complet și aprobat la plată de către Comisia Specială. Până la data plății efective nu vor fi mai mult de 5-7 zile lucrătoare, a comunicat Fondul de Despăgubire al Asiguraților. Până acum o săptămână, din cele 51.566 dosare de daună preluate de Fond de la Astra, doar pentru 11.200 au fost depuse cereri de plată.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate