Editura Evenimentul si Capital

Carol al II-lea, regele românilor și al propriei inimi | EXCLUSIV PREMIUM

Regele Carol al II – lea
Autor: | | 16 Comentarii | 2197 Vizualizari

Regele Carol al II – lea a avut calități excepționale și defecte excepționale. Personalitate puternică, cu o inteligență de necontestat, remarcabil prin energie și disponibil la nou, Carol a fost un politician excepțional, dar un Rege cu multe umbre.

 Autoritar, melodramatic, cu accente puternice de magalomanie și predispoziție pentru monumentalitate, acesta și-a dizolvat energia creatoare în proiecte care au eșuat. Mulți au crezut în el, mulți l-au iubit, dar patima pentru exces, grandomania irațională, corupția endemică ce a cangrenat politica autohtonă în a doua decadă a perioadei interbelice au atenuat realizările Domniei Sale de 10 ani. Va rămâne întotdeauna un personaj controversat, dar cu atât mai fascinant.

A dezertat din armată de dragul lui Zizi Lambrino

Acesta a văzut lumina zilei la 15 octombrie 1893, fiind primul născut al cuplului princiar şi moştenitor al Tronului României. A avut parte de o atenție specială din partea Regelui Carol I, primind o educație aleasă, cei mai buni profesori ocupându-se de instrucția Principelui.

Dezertor din dragoste

Atenţia pe care a primit-o nu l-a împiedicat să provoace grave probleme în interiorul Familiei Regale. În timpul Primului Război Mondial a fost numit comandant al Regimentului 8 de Vânători cu gradul de colonel. Nu a participat la luptele de pe front din motive evidente, petrecându-și timpul în spatele frontului.

Odată cu retragerea în Moldova, Principele o regăseşte în saloanele cochete ale capitalei de circumstanţă pe Ioana Maria Valentina (Zizi) Lambrino, fiica generalului C. Lambrino.

Flirtul nevinovat se transformă într-o adevărată dragoste, plină de pasiune din partea lui Carol. Acaparat total de obsesia sa faţă de Zizi, dezertează de la Regimentul 8 Vânători, cantonat la Târgu-Neamţ, şi pleacă cu iubita sa la Odessa, pe 27 august/9 septembrie 1918. Patru zile mai târziu se căsătoreşte cu aceasta. Principele trecuse graniţa cu acte de identitate false, într-o uniformă de ofiţer rus. Pentru dezertarea Sa pe timp de război, Carol ar fi trebuit condamnat la moarte şi executat. În plus, conform Statului Casei Regale, nu avea dreptul la o căsătorie morganatică, iar eventuala legătură cu o principesă dintr- o familie domnitoare a Europei trebuia aprobată de Consiliul de Miniștri și ratificată de Parlament.


FOTO: Zizi Lambrino și fiul ei, MirceaTotuşi, generalii, în urma unui consiliu, decid că pedepsirea lui Carol este de competenţa Regelui în calitatea Sa de Cap al Oştirii. După altă consultare cu principalii lideri politici, Ferdinand ia decizia să-l reţină pe Carol timp de 75 de zile la Mănâstirea Horaţia, judeţul Neamţ.

După discuții interminabile și amenințări, Principele consimte la anularea actului de căsătorie. Acesta este „eliberat” din închisoarea improvizată şi i se permite reîntâlnirea cu Zizi Lambrino.

Pasiunea pentru ea revine şi în august 1919 – în timpul războiului cu Ungaria lui Bela Khun – pleacă din nou de la Regimentul de Vânători şi îl anunţă pe Regele Ferdinand că renunţă la prerogativele regale.

Silviu, primul său născut

Este reținut imediat la garnizoana din Bistrița fără a i se permite părăsirea locației. Aghiotantul regal Nicolae Condeescu încearcă să îi distragă atenţia de la Zizi prin aducerea unei tinere pe nume Marie Martini. Din relaţia celor doi se va naşte un copil – Silviu.

Pentru a acoperi sarcina este căsătorită cu un anume domn Leonescu, care fusese condamnat la închisoare pentru falsificare de cecuri. În schimbul înţelegerii şi a tăcerii, Leonescu este numit în funcţia de şef de gară, iar darul de nuntă primit a fost suficient cât să le asigure un trai lejer.

Lucrurile se complică după ce Zizi îl naște la începutul anului 1920 pe Mircea. Ameninţând că îl va şantaja pe Carol cu scrisoarea prin care îl recunoaştea pe Mircea Lambrino ca fiind copilul său, Familia Regală decide expulzarea iubitei Principelui. În schimbul discreţiei va primi o sumă de 110.000 de franci anual. De asemenea, a primit o vilă la Neuilly, în apropiere de Paris, unde să locuiască cu fiul ei și al lui Carol.

A renunțat la tron pentru Elena Lupescu

Carol pleacă într-o călătorie în jurul lumii timp de 7 luni. În această călătorie o va cunoaşte pe Principesa Elena a Greciei, cu care se va căsători pe 21 martie 1921. Relația celor doi a fost rece, după dificultățile avute la nașterea viitorului Rege Mihai, Elena a încercat să evite pe cât posibil contactele intime cu Principele. Acesta, frustrat de răceala soţiei şi de dominaţia pe care o dezvolta premierul Ionel Brătianu asupra lui Ferdinand, începe o relaţie cu Elena Lupescu (foto) în 1925.


FOTO: Elena Lupescu (foto dreapta)Evenimentele se precipită după ce Carol este trimis la funeraliile Reginei Alexandra a Marii Britanii. Neputând să evite prezenţa la Londra – simulează un accident de călărie şi îşi trage un glonţ în picior – odată ajuns acolo pleacă fără nicio explicaţie, se întâlneşte cu Elena Lupescu la Paris, iar de-acolo se îndreaptă spre Veneţia.

De-aici trimite, la 12 decembrie 1925, o scrisoare prin care anunță din nou că nu mai dorește să își exercite funcțiile princiare și se angajează să nu se întoarcă în țară timp de 10 ani. Semnează o nouă declaraţie de renunţare în 28 decembrie. Neavând altă soluţie, Ferdinand convoacă un Consiliu de Coroană pe 31 decembrie şi anunţă desemnarea lui Mihai ca Principe Moştenitor. De asemenea a numit şi o Regenţă din care făceau parte Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea şi Gh. Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi.

Țărăniștii și criza economică au favorizat instaurarea dictaturii carliste

În următorii patru ani va începe un dans periculos între Carol şi politicienii din ţară, în special naţional-ţărănişti.

Revenirea în România nu a devenit de actualitate decât după decesele Regelui Ferdinand și premierului Ionel Brătianu, acesta din urmă murind la 24 noiembrie 1927.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate