Care este situaţia merelor moldoveneşti

Care este situaţia merelor moldoveneşti

Producătorii moldoveni au exportat în ultimele şase luni ale anului trecut 84 de mii de tone de mere pe pieţe noi.

Şeful Direcţiei protecţie şi sănătatea plantelor a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, Alexandru Ciobanu, a declarat că cele mai mari cantităţi de mere moldoveneşti au fost exportate în Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iordania, Irak, Libia şi Siria.

„Este devreme să comparăm piaţa nouă cu cea a Rusiei, este nevoie ca produsul nostru să fie apreciat, însă la nivelul calităţilor gustative merele noastre le depăşesc cu mult pe cele poloneze şi a altor state. Aceasta a fost o primă încercare. Merele moldoveneşti se bucură de apreciere. Spre exemplu, volumul de mere exportate în Kazahstan a crescut în acest an de 8 ori”, a declarat Alexandru Ciobanu.

Cerinţele noilor pieţe faţă de merele moldoveneşti sunt similare cu cele ale Federaţiei Ruse şi a statelor membre ale Organizaţiei europene a protecţiei plantelor, din care face parte şi Republica Moldova. „Suplimentar, unele ţări pot să ceară verificări la pesticide, totul este diferit de la stat la stat. Sunt şi cerinţe de bază, şi anume să nu admitem obiecte de carantină la merele exportate”, a mai spus şeful Direcţiei protecţie şi sănătatea plantelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă practic zilnic din Republica Moldova pleacă containere cu mere spre noile pieţe, în depozitele din republică încă se păstrează o parte semnificativă din recoltă. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor sunt în aşteptarea unui răspuns din partea Federaţiei Ruse privind reluarea importului de mere din Republica Moldova.