Care este legătura dintre Vladimir PUTIN şi Premiul Nobel pentru Pace? A pornit totul de la un cântăreţ DE OPERĂ? / VIDEO

Care este legătura dintre Vladimir PUTIN şi Premiul Nobel pentru Pace? A pornit totul de la un cântăreţ DE OPERĂ? / VIDEO

Preşedintele Fundaţiei ruse pentru Educaţie, Serghei Komkov, a propus, într-o scrisoare trimisă Comitetului Nobel, ca preşedintele Vladimir Putin să primească Premiul Nobel pentru Pace, ca urmare a contribuţiei sale la soluţionarea conflictului din Siria.

Potrivit pravda.ru., în scrisoare se subliniază că Putin şi-a dovedit prin fapte angajamentul faţă de valorile păcii. "Ca lider al unuia dintre cele mai importante state ale lumii, el depune mari eforturi pentru a menţine pacea şi liniştea în propria sa ţară şi contribuie activ la găsirea unor soluţii paşnice în toate conflictele de pe planetă", se mai argumentează în scrisoare. „Sunt supărat” Potrivit RIA Novosti, Comitetul Nobel s-a abţinut să comenteze pe marginea acestei propuneri. "Nu pot comenta aceasta informaţie", a declarat un purtător de cuvant al Comitetului.   „Dacă nu s-ar fi stabilizat situaţia din Siria, ar fi izbucnit un al treilea război mondial. Iată ce ne-a permis Vladimir Putin să evităm”. Aceasta declara în octombrie 2013, într-o conferinţă de presă din Beslan Kobahia, un responsabil al unei organizaţii ruse dedicate „uniunii spirituale şi cooperării dintre popoarele lumii”, aflată la originea iniţiativei ca lui Vladimir Putin să i se decerneze Premiul Nobel pentru Pace. În octombrie anul trecut, mai multe personalităţi ruse, au anunţat că l-au propus pe preşedintele Vladimir Putin la Premiul Nobel pentru Pace, pentru rolul său în criza siriană. De fapt, Iosif Kobzon, deputat şi cântăreţ celebru din epoca sovietică, a susţinut iniţiativa. „Sunt supărat că Barack Obama, care a iniţiat și aprobat agresiuni precum cele comise în Irak şi Afganistan, a primit acest premiu, iar Vladimir Putin al nostru, nu”, a declarat acesta. Preşedintele american Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2009, pentru că a „creat un nou climat în politica internaţională”.

Frank Sinatra rus

„Preşedintele nostru, care a făcut totul pentru a opri războiul (…), merită acest premiu mai mult”, a apreciat cântăreţul în vârstă de 76 de ani, supranumit uneori de media „Frank Sinatra rus”. „Vladimir Putin este un om politic înţelept şi echilibrat, ceea ce corespunde statutului de laureat al Premiului Nobel”, subliniază textul propunerii, trimis la Oslo încă de la 16 septembrie 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nominalizările pentru această distincţie sunt făcute, în general, în baza unor propuneri argumentate şi detaliate, emise de membri ai Adunărilor naţionale sau ai Congreselor legislative, însă şi de cercuri de profesori universitari în domeniul geopoliticii, dreptului sau ştiinţelor politice, precum şi de foşti laureaţi ai premiului, după cum preciza AFP. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1990, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, foarte critic la adresa lui Vladimir Putin, nu s-a asociat acestei iniţiative.

<iframe src="//www.youtube.com/embed/oMDHUdwHuME" width="620" frameborder="0" height="418"></iframe>