Care este legătura dintre ISIS, Obama și George Soros?

Care este legătura dintre ISIS, Obama și George Soros?

Miliardarul George Soros a mers la Casa Albă spre sfârșitul anului trecut pentru a se întâlni cu controversatul consilier al lui Obama în problemele ISIS. Ce ascunde această vizită a miliardarului?

Potrivit registrului de vizite al Casei Albe, Soros, însoțit de consilierul său, Michael Vachon, și de analistul politic bulgar Ivan Krastev, s-a întâlnit cu Robert Malley, șeful echipei de consilieri a președintelui pentru campania anti-ISIS din Irak și Siria, în după amiaza zilei de 8 octombrie 2015.

names dates

Powered by Socrata

Casa Albă nu a oferit nici un detaliu privind scopul întâlnirii, care a avut loc la Executive Office Bulding, de la ora 16.45.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși, Robert Malley a fost numit în funcția de consilier al lui Obama pentru campania anti-ISIS doar la câteva săptămâni după întâlnire, toate indiciile arată că gruparea teroristă a fost principalul subiect de discuție.

Ivan Krastev, președintele Centrului de Strategii Liberale din Sofia și membru al Institutului de Științe Umaniste de la Viena, publica în New York Times, cu o zi înainte de întâlnire, un editorial în care analiza lupta pentru putere dintre Rusia și Statele Unite în Orientul Mijlociu.

La rândul său, Soros a fost unul dintre cei mai activi comentatori în ceea ce privește felul în care Statele Unite ar trebui să reacționeze față de intervenția Rusiei în Siria.

Nu este surprinzător că Soros a avut intrare la Malley. Miliardarul face parte din „board”-ul International Crisis Group, și principalul finanțator al Grupului, care se implică în toate crizele majore de pe planetă, și unde Malley a fost director pentru Orientul Mijlociu înainte de a deveni consilierul lui Obama.

Totuși, în 2008, Malley a avut o colaborare informală cu Obama, în campania electorală a acestuia. Colaborarea a fost întreruptă brutal pe 9 mai, când ziarul britanic Times a dezvăluit că Malley are legături cu Hamas, grupare catalogată ca teroristă de către Departamentul de Stat.

Robert Malley a declarat pentru New York Times că a renunțat la colaborarea cu Obama „pentru a evita orice percepție greșită în ceea ce privește poziția candidatului față de mișcarea islamistă”.

Multe voci i-au reproșat lui Malley atitudinea favorabilă palestinienilor, în defavoarea Israelului, lucru evident în multe dintre articolele sale, după cum arăta NBC News.

În 2006, de exemplu, Malley susținea că întărirea poziției Hamas în Fâșia Gaza nu este neapărat „un eșec fatal” al diplomației.

„Chiar și în plan diplomatic, victoria Hamas nu este neapărat un eșec fatal”, scria Malley la vremea respectivă. „Abordarea islamiștilor este mai în acord cu modul de gândire actual al Israelului decât scopul ambițios al Autorității Palestiniene de a negocia o pace permanentă.”

În 2002, Malley susținea că armata israeliană a distrus spitale și școli, folosind ca pretext „motive de securitate”.

„Logica din spatele acestor acțiuni pare să aibă mai puțin de-a face cu securitatea viitoare a Israelului, cât cu scopurile sale politice.”

Este a 13-a vizită a miliardarului de 86 de ani la Casa Albă; cele anterioare au inclus întâlniri cu președintele Obama în Biroul Oval și cu vicepreședinte Joe Biden în Executive Office Bulding.