Care este cea mai profitabilă bancă din România

Care este cea mai profitabilă bancă din România

Grupul Banca Comercială Română, care deţine cea mai mare bancă din România după active, a raportat pentru 2010 un profit net de 465 milioane lei (110 milioane euro), conform standardelor IFRS, în scădere cu 46,7% faţă de 2009, potrivit unui comunicat emis azi. Rezultatul se situează sub cel înregistrat de grupul BRD, care a raportat conform stardardelor RAS.

"Ritmul formării creditelor neperformante a scăzut în 2010 faţă de 2009, dar s-a menţinut totuşi la un nivel ridicat", scrie în comunicat. Banca Comercială Română a înregistrat o creştere a soldului creditelor cu 4,5% în 2010, până la 48,6 miliarde lei, susţinută de creditarea pentru companii.

Nivelul depozitelor atrase de bancă de la clienţi a înregistrat de asemenea o creştere anul trecut raportat la anul anterior, cu 4%, până la 37,2 miliarde lei.

BCR, la concurenţă cu BRD Recent, grupul BRD, care deţine a doua bancă locală după valoarea totală a activelor, a raportat un profit net (calculat conform standardelor RAS) de 533 milioane lei (127 milioane de euro), în scădere cu 31% faţă de nivelul înregistrat în 2009. Rezultatul net al băncii a fost de 501 milioane RON (119 milioane EUR), potrivit aceloraşi standarde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profitul BRD l-a concurat în ultimii ani pe cel al BCR, deşi diferenta de active dintre cele două bănci este destul de importantă, BCR controlând la începutul anului trecut 19% din piaţa locală în timp ce BRD controla doar 14%.

Raportarea după stadarde contabile diferite (IFRS în cazul BCR şu RAS în cazul BRD) nu permite însă o comparaţie între profiturile celor două bănci.

Cu toate acestea, opinia multor bancheri din piaţă este că raportările făcute după standardele RAS (folosite de BRD) conduc la obţinerea unui profit mai mic decât în cazul IFRS, din cauza condiţiilor mai stricte de constituire a provizioanelor.