Editura Evenimentul si Capital

Care este acum cea mai mare ÎNGRIJORARE a investitorilor

Autor: | | 0 Comentarii | 258 Vizualizari

Investitorii consideră instabilitatea de pe continent principalul motiv de îngrijorare pentru planurile lor viitoare de investiţii, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă şi audit EY.

“Planurile de investiţii în Europa pentru următorii trei ani sunt puternice, 56% din investitorii globali intenţionând să-şi extindă prezenţa pe piaţa europeană, în pofida curentei volatilităţi geopolitice şi a pieţei financiare. Resursa de talente, capacitatea de inovaţie şi sistemul integrat de producţie, precum şi piaţa de mari dimensiuni continuă să fie considerate valoroase de către investitorii globali”, se arată în studiul “EY 2017 European attractiveness survey - Plan B for Brexit”, transmis Agerpres. 

Potrivit acestuia, din cei 254 de investitori globali intervievaţi, mai mult de o treime (37%) au identificat volatilitatea crescută a valutelor, a mărfurilor şi a pieţelor de capital drept cel mai mare risc la adresa deciziilor de a investi în Europa, în vreme ce instabilitatea economică şi politică din interiorul Uniunii Europene, excluzând Brexitul şi impactul lui, au fost socotite drept al doilea, respectiv al treilea mare risc (32%, respectiv 28% din respondenţi). 

“Riscurile geografice şi politice accentuate din Europa şi din Marea Britanie determină una din zece companii prezente în Europa să-şi revizuiască amprenta geografică. Cu toate acestea, studiul arată că rezultatul referendumului britanic de ieşire din UE reprezintă un motiv mult mai mare de îngrijorare pentru companiile străine stabilite în Marea Britanie (33%) decât pentru cele care nu au sediul aici (15%). Companiile care nu s-au stabilit în Marea Britanie sunt îngrijorate mai degrabă de creşterea instabilităţii geopolitice şi a Uniunii Europene (31%), cuplate cu încetinirea fluxurilor comerciale (30%)”, menţionează sursa citată. 

De asemenea, aceasta mai arată că 14% dintre investitorii străini cu prezenţă în Marea Britanie intenţionează să-şi schimbe sau să-şi relocheze o parte din operaţiunile europene în următorii trei ani dacă Marea Britanie va părăsi în cele din urmă piaţa unică europeană. 

Rezultatele studiului arată că Germania este destinaţia preferată a investitorilor care pleacă din Marea Britanie (54%), urmată de Olanda (33%) şi Franţa (8%). 

“Companiile de servicii financiare (FS) sunt cel mai puţin optimiste în privinţa perspectivelor lor de creştere în Europa, în următorii trei ani: doar 12% dintre ele anticipează o creştere puternică, în vreme ce 6% se aşteaptă să îşi "reducă uşor" prezenţa în regiune. Firmele de servicii financiare sunt aproape de două ori mai înclinate decât cele de producţie să considere instabilitatea UE (51%) şi Brexitul (41%) drept cele mai mari riscuri în creştere, volatilitatea fiind privită ca un risc mult mai puţin sever', informează EY 2017 European attractiveness survey - Plan B for Brexit. 

Sectorul tehnologic este lider de creştere în Europa, 72% din respondenţi intenţionând să investească în Europa în următorii trei ani. 

Peste 70% dintre investitorii străini susţin că deja au resimţit un oarecare impact în urma referendumului britanic privind apartenenţa la UE.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate