Editura Evenimentul si Capital

Caragiale despre demonstrația de stradă care a răsturnat Guvernul Victor Ponta | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 23 Comentarii | 6744 Vizualizari

O demonstrație de stradă din seara lui 3 noiembrie 2015 a dus a doua zi, 4 noiembrie 2015, la căderea Guvernului Victor Ponta. Răsturnarea Guvernului sau mă rog! Tentativa de răsturnare a Guvernului printr-o mișcare de stradă mai mult sau mai puțin violentă nu e o noutate în Istoria postdecembristă.

Prin mișcări de stradă au fost date jos Guvernele Petre Roman (septembrie 1991) și Emil Boc (începutul lui 2012). Nu e o noutate nici în Istoria României. Cel puțin pe vremea lui Caragiale, mișcările de stradă pentru răsturnarea Guvernului de jos în sus, cum se spunea pe atunci, erau o realitate obișnuită.

După o astfel de Mișcare (tulburările de stradă din 5-6 aprilie 1893), Caragiale publică în Moftul român din 11 aprilie 1893, bucata Statistică, lesne de înscris în genul Prozogazetărie: "De curând s-a publicat sub auspiciile biroului central statistic din Statele Unite nord-americane, o notiţă statistică foarte curioasă şi pline de învăţăminte. Se ştie că statistica este o faclă care luminează ştiinţele sociale, şi se mai ştie cât sunt de elocvente cifrele. Iată ce ne spune ilustrul statistic Bob Schmecker, în notiţa de care vorbim: «Am calculat, după îndelungate experienţe şi notiţe personale – eu, în interesul ştiinţei, iau parte la toate tulburările de stadă – şi am ajuns a stabili următoarele: La orice revoluţie sau turburare, ia parte acelaşi public care ia parte la lminaţie, la paradă sau la foc, şi adică: bărbaţi, femei, copii de ambele sexuri.

Calculaţi pe vârstă ne dă la 1000: Majori ……………………………………………….. 515 Minori ……………………………………………….. 485 Calculaţi pe anii vârstii: Purtaţi în braţe sau mai mici de 7 ani …… 135 De la 7 la 10 ani ……………………………………. 200 De la 10 la 21 ani …………………………………. 150 De la 21 la 45 ani ………………………………….. 350 De la 45 la 75 ani ………………………………….. 150 De la 75 la 85 ani ………………………………….. 14 De la 85 la 100 ani ………………………………….. 1 Calculaţi pe motivele care-i mână în învălmăşeală: Din curiozitate artistică ………………………… 50 Din curiozitate critică …………………………… 15 Din curiozitate pură ……………………………… 230 Din instincte …………………………………………… 450 Din convingerea altora …………………………… 250 Din convingere proprie …………………………….. 5 După starea de conştiinţă: Pot răspunde pentru ce-au luat parte la mişcare ………………………………… 250 Nu pot răspunde ………………………………… 750 Pot răspunde, În mod fantezist ………………………………… 120 În mod naiv ………………………………………. 125,5 În mod plauzibil ………………………………… 0,5 Din capetele sparte, calculate pe 100 sunt: Nevinovate ………………………………….. 75 Vinovate inconştient ……………………. 24 Vinovate conştient ………………………… 1 În privinţa rezultatelor unei mişcări populare, calculat pe un milion de suflete avem: Câţi folosesc direct ……………………….. 100 Câţi folosesc indirect …………………….. 100 Restul până la un milion păgubesc». În adevăr statistica e plină de învăţăminte!”

Izvorâtă dintr-un eveniment concret, şi astfel lesne de a fi redusă la o intervenţie strict publicitică, proza lui Caragiale e o capodoperă a literaturii satirice. Statistica e pusă la lucru pentru a scoate dintr-un fapt viu, prin răceala clasificărilor, efecte comice. Dincolo însă de hazul stârnit de lectură, schiţa lui Caragiale ne oferă adevăruri valabile pentru toate mişcările de protest din vremea sa, toate beneficiind de aceeaşi structură: un nucleu de inşi aduşi de alţii, regizorii scandalului într-un loc anume, atrag numeroşi gură cască până la proporţiile unei revolte spontane.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate