Editura Evenimentul si Capital

Caragiale despre demonstrația de stradă care a răsturnat Guvernul Victor Ponta | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 23 Comentarii | 6736 Vizualizari

O demonstrație de stradă din seara lui 3 noiembrie 2015 a dus a doua zi, 4 noiembrie 2015, la căderea Guvernului Victor Ponta. Răsturnarea Guvernului sau mă rog! Tentativa de răsturnare a Guvernului printr-o mișcare de stradă mai mult sau mai puțin violentă nu e o noutate în Istoria postdecembristă.

Prin mișcări de stradă au fost date jos Guvernele Petre Roman (septembrie 1991) și Emil Boc (începutul lui 2012). Nu e o noutate nici în Istoria României. Cel puțin pe vremea lui Caragiale, mișcările de stradă pentru răsturnarea Guvernului de jos în sus, cum se spunea pe atunci, erau o realitate obișnuită.

După o astfel de Mișcare (tulburările de stradă din 5-6 aprilie 1893), Caragiale publică în Moftul român din 11 aprilie 1893, bucata Statistică, lesne de înscris în genul Prozogazetărie: "De curând s-a publicat sub auspiciile biroului central statistic din Statele Unite nord-americane, o notiţă statistică foarte curioasă şi pline de învăţăminte. Se ştie că statistica este o faclă care luminează ştiinţele sociale, şi se mai ştie cât sunt de elocvente cifrele. Iată ce ne spune ilustrul statistic Bob Schmecker, în notiţa de care vorbim: «Am calculat, după îndelungate experienţe şi notiţe personale – eu, în interesul ştiinţei, iau parte la toate tulburările de stadă – şi am ajuns a stabili următoarele: La orice revoluţie sau turburare, ia parte acelaşi public care ia parte la lminaţie, la paradă sau la foc, şi adică: bărbaţi, femei, copii de ambele sexuri.

Calculaţi pe vârstă ne dă la 1000: Majori ……………………………………………….. 515 Minori ……………………………………………….. 485 Calculaţi pe anii vârstii: Purtaţi în braţe sau mai mici de 7 ani …… 135 De la 7 la 10 ani ……………………………………. 200 De la 10 la 21 ani …………………………………. 150 De la 21 la 45 ani ………………………………….. 350 De la 45 la 75 ani ………………………………….. 150 De la 75 la 85 ani ………………………………….. 14 De la 85 la 100 ani ………………………………….. 1 Calculaţi pe motivele care-i mână în învălmăşeală: Din curiozitate artistică ………………………… 50 Din curiozitate critică …………………………… 15 Din curiozitate pură ……………………………… 230 Din instincte …………………………………………… 450 Din convingerea altora …………………………… 250 Din convingere proprie …………………………….. 5 După starea de conştiinţă: Pot răspunde pentru ce-au luat parte la mişcare ………………………………… 250 Nu pot răspunde ………………………………… 750 Pot răspunde, În mod fantezist ………………………………… 120 În mod naiv ………………………………………. 125,5 În mod plauzibil ………………………………… 0,5 Din capetele sparte, calculate pe 100 sunt: Nevinovate ………………………………….. 75 Vinovate inconştient ……………………. 24 Vinovate conştient ………………………… 1 În privinţa rezultatelor unei mişcări populare, calculat pe un milion de suflete avem: Câţi folosesc direct ……………………….. 100 Câţi folosesc indirect …………………….. 100 Restul până la un milion păgubesc». În adevăr statistica e plină de învăţăminte!”

Izvorâtă dintr-un eveniment concret, şi astfel lesne de a fi redusă la o intervenţie strict publicitică, proza lui Caragiale e o capodoperă a literaturii satirice. Statistica e pusă la lucru pentru a scoate dintr-un fapt viu, prin răceala clasificărilor, efecte comice. Dincolo însă de hazul stârnit de lectură, schiţa lui Caragiale ne oferă adevăruri valabile pentru toate mişcările de protest din vremea sa, toate beneficiind de aceeaşi structură: un nucleu de inşi aduşi de alţii, regizorii scandalului într-un loc anume, atrag numeroşi gură cască până la proporţiile unei revolte spontane.

Adevările despre felul în care se naşte şi se amplifică o micşare de stradă din vremea sa sunt valabile pentru toate demonstraţiile, mitinguri şi protestele care au marcat istoria României. Inclusiv pentru cea din 3 noiembrie 2015, chiar dacă n-a avut violența mișcărilor de pe vremea lui Caragiale.

Aşa-zisa Revoltă spontană din decembrie 1989 poate fi înţeleasă în proporţiile sale, studiind cu creionul în mână schiţa Statistică. Potrivit lui Caragiale, motivul numărul unu „care-i mînă în învălmăşeală” pe cei ce n-au nici o legătură cu ţelurile social-politice ale mişcării rămâne Curiozitatea pură. Într-adevăr, în 22 decembrie 1989, în Piaţa Palatului se găseau mulţi, foarte mulţi inşi veniţi din curiozitate. Printre aceştia se număra şi subsemnatul.

De aceea, din 1000 de inşi întrebaţi „pentru ce-au luat parte la mişcare”, 750 nu pot răspunde. Sunt şi alte adevăruri în schiţă ce-ar putea lumina dedesubturile mişcării din decembrie 1989. Scrie la un moment dat Caragiale cu adâncă ironie: „Din capetele sparte, calculate pe 100 sunt: Nevinovate ………………………………….. 75 Vinovate inconştient ……………………. 24 Vinovate conştient ………………………… 1”. În decembrie 1989, n-a fost vorba doar de capete sparte. A fost vorba de morţi şi răniţi, mai ales în zilele după care s-a spus că au aparţinut teroriştilor. Cu un secol înainte, Caragiale prevesteşte că victimele vor fi nevinovate. Mult mai important, cu un secol înainte, Caragiale scrisese că de rezultatul Revoltei spontane vor profita doar câţiva: „În privinţa rezultatelor unei mişcări populare, calculat pe un milion de suflete avem: Câţi folosesc direct ……………………….. 100 Câţi folosesc indirect …………………….. 100 Restul până la un milion păgubesc”.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate