Editura Evenimentul si Capital

CAPTURĂ ULUITOARE. O adevarată COMOARĂ a fost descoperită de poliţiştii de frontieră: 26 de kilograme de PIETRE PREŢIOASE

Poliţiştii de frontieră a descoperit o adevărată comoară: 26 de kilograme de chihlimbar (Foto:ITPF Sighetu Marmaţiei)
Autor: | | 1 Comentarii | 1194 Vizualizari

Descoperire uluitoare a poliţiştilor de frontieră din cadrul Sectorului PF Sighetu Marmaţiei. Oamenii legii au prins un contrabandist care avea asupra lui şi a încercat să introducă ilegal în ţară peste 26 de kilograme de chihlimbar, o piatră preţioasă a cărei vechime este estimată la circa 260 de milioane de ani. Dpecialiştii de la Centrul Gemologic Român au stabilit că valoarea chihlimbarului de contrabandă este de 80.000 euro

Povestea acestei capturi inedite pe teritoriul ţării noatre a început pe data de 18 decembrie a.c.. În jurul orei 2.00, o patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului PF Sarasău, a observat cu ajutorul aparaturii din dotare, pe raza localităţii Teceu Mic, jud. Maramureş,  trei persoane care se deplasau de la frontiera de stat către un imobil din apropiere, transmite Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei.

Imediat, a fost anunţată echipa de intervenţie care s-a deplasat către imobilul respectiv, unde a fost identificat proprietarul acestuia ca fiind Anton B., de 39 ani. Pe timpul efectuării verificărilor, în interiorul unui garaj, s-au auzit mai multe voci. În momentul în care un poliţist de frontieră s-a apropiat de anexă, din aceasta au fugit trei persoane care au reuşit să treacă pe teritoriul ucrainean, profitând de zona împădurită şi întuneric. Poliţiştii de frontieră români au informat, imediat, autorităţile statului vecin.

În interiorul garajului, însă, au fost descoperite trei raniţe în care se aflau mai multe pachete care conţineau un material solid de culoare maronie, posibil chihlimbar. Proprietarul casei,  împreună cu pachetele descoperite, a fost dus la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.

În urma inventarierii au rezultat 48 de pachete care conţineau cantitatea de peste 26 de kilograme de material solid de culoare maronie şi anume 5.974 bucăţi.

Ulterior, materialul descoperit a fost înaintat spre expertiză către Centrul Gemologic Român. Specialiştii acestui centru au anunţat, pe 22 decembrie a.c., că este vorba de un material organic din gema minerală a chihlimbarului, piatră preţioasă în stare brută, neprelucrată., a cărui valoare se ridică la suma de 361.000 lei, aproximativ 80.000 euro.

În acest caz se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere ilegală a frontierei de stat şi contrabandă, iar cantitatea de 26.8 kg de chihlimbar a fost ridicată în vederea confiscării. Aceasta a fost predată de către poliţiştii de frontieră, în data de 23 decembrie a.c., la Trezoreria Baia Mare, judeţul Maramureş.

Piatră preţioasă veche de sute milioane de ani

Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani, scrie Wikipedia. Provine din răşina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un mineral. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa răşinei.

Peştera Cave of El Soplao El Soplao din Cantabria, Spania, conţine cel mai mare zăcământ de chihlimbar din Europa, datând de acum 110 milioane de ani.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate