CANCERUL la COPII, în CREȘTERE alarmantă. România NU are REGISTRU NAȚIONAL al CANCERULUI PEDIATRIC

CANCERUL la COPII, în CREȘTERE alarmantă. România NU are REGISTRU NAȚIONAL al CANCERULUI PEDIATRIC

Peste 230 de copii bolnavi de cancer sunt luați în evidența compartimentului de Hemato – oncologie pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, condus de singurul medic oncopediatru din județ, Adriana Apostol. Anul acesta, deși la început, sunt deja două cazuri noi de cancer la copii.

Bolile de cancer la copii, predominante, sunt leucemiile, tumorile cerebrale și limfoamele. “La adolescenți situația se schimbă puțin, crește numărul de tumori osoase, tumori cerebrale, sunt oase în creștere, sunt copii care folosesc mult celularele, tehnologia modernă”, a declarat medicul oncopediatru Adrian Apostol la evenimentul privind Luna Națională de prevenție a Cancerului care se celebrează, anual, în februarie. Compartimentul de Hemato-oncologie  funcționează din anul 2007 iar în 2014 a fost inființat Centrul de zi Focus pentru copii și adolescenți. Atunci au fost luate în evidență 24 cazuri noi. In 2015 au fost depistate alte 10 cazuri, în 2016, 30 cazuri iar anul trecut încă 21 copii au fost diagnosticați cu boli oncologice. Anul acesta, deși la început, sunt deja 2 cazuri noi de cancer la copii.

Nici acum nu se știe care este cauza îmbolnăvirii de cancer la vârste atât de mici dar se constată o creștere a agresivității cancerului. Pot fi factorii genetici, alimentația nesănătoasă, poluarea sau folosirea excesivă a dispozitivelor electronice, ipaduri, telefoane mobile etc. “Nu vreau să panicăm populația, dar totuși, dacă ați intra în secția de Pediatrie, pe furiș, ați vedea că mamele deschide celularul și îl pun la capul copilului. Șocant a fost când am văzut un sugar de 10-11 luni care știa să apese unde trebuie, să îi apară imaginea. Iar părinții sunt liniștiți că pot vorbi, pot comunica, se pot duce la baie, se pot plimba și copilul stă liniștit în pat”, spune medicul specialist.

 Adriana Apostol crede că părinții ar trebui să interzică, celor mici, să folosească celulalrele sau alte dispozitive pentru că “Organizația Mondială a Sănătăți  recomandă o oră și jumătate pe zi de ecran. Și în nici un caz la aceste vârste fragede, în creștere”. Medicul specialist spune că nu știe pe ce loc se situează Constanța la numărul îmbolnăvirilor de cancer la copii pentru că România nu are, încă, un registru național al cancerelor pediatrice. În țară, 500 de copii ar fi diagnosticați, anual, cu boli oncologice, iar la nivel mondial, statisticile indică 5500 cazuri noi/an.

Ne puteți urmări și pe Google News