Editura Evenimentul si Capital

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cartelul din Sănătate. Ce spun companiile farmaceutice bănuite că au cumpărat medicii anchetați de DNA

Casa unuia dintre medicii implicați în scandal în momentul unde au avut loc percheziții
Autor: | | 1 Comentarii | 1512 Vizualizari

Din 11 companii citate ca fiind implicate în scandal, una spune că nu are nicio legătură cu ancheta, o parte ne-au dat răspunsuri parcă trase la indigo, iar la altele „conducerea e plecată în vacanță peste hotare”

Scandalul declanșat, marți, când procurorii DNA au efectuat, simultan, 61 de percheziții în București și șapte județe - Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș -, vizând destructurarea unei rețele care făcea trafic cu medicamente destinate tratamentului bolnavilor de cancer și insuficiență hepatică, vizează mai mulți medici, dar și pe unii producători de medicamente.

Plăteau discursuri și vacanțe în străinătate

Producătorii sunt suspectați că ar fi plătit specialiștii anchetați pentru diverse prezentări fantomă, unde doctorii ar fi trebuit să laude pastilele lor, sau le-ar fi achitat vacanțe în țară ori în străinătate, pentru ca medicii, la rândul lor, să prescrie, cu precădere, medicamentele produse de aceste companii.

Potrivit Agerpres, firmele producătoare de medicamente implicate în ancheta DNA sunt: Roche România, Actavis SRL, Pfizer România SRL, Teva Pharmaceuticals România SRL, Novartis Pharma Services, Alvogen România SRL, Sandoz Pharma Services SRL, Glaxosmithkline România SRL, Egis International, Romastru Trading și Glenmark Pharmaceuticals SRL.

Companiile implicate, răspunsuri la indigo

„Evenimentul zilei” a încercat să obțină, oficial, pozițiile tuturor companiilor citate. Am avut parte de câteva surprize. În primul rând, una din firmele citate, Egis International, n-are nicio legătură cu scandalul.

„Este o confuzie între compania noastră, Elgis International, care n-are nicio legătură cu sănătatea sau cu medicamentele, noi având activitate în cu totul alt domeniu, și Elgis Pharmaceuticals. Ei fac medicamente“, ne spune o reprezentantă a companiei citate greșit.

Până la închiderea ediției, Elgis Pharmaceuticals nu a dat vreun răspuns solicitării noastre. Din celelalte 10 companii, ne-au oferit replica încă patru. Trei dintre ele, parcă ar fi tras la xerox răspunsul.

„Vă mulțumim pentru solicitare. Roche România a fost printre cele 61 de locații vizitate de Direcția N a ț i o n a l ă Anticorupție. Roche România cooperează pe deplin cu autoritățile și va pune la dispoziția acestora toate informațiile solicitate“, se arată în răspunsul oficial.

„Novartis România confirmă vizita Departamentului Național Anti-Corupție (DNA). Compania Novartis colaborează cu autoritățile. Nu putem face niciun comentariu deoarece investigația este în curs de desfășurare“, ne scrie Elena Mitova, Country President Novartis România.

„Sandoz România confirmă vizita Departamentului Național Anti-Corupție (DNA) în mai multe locații ale companiei. Compania Sandoz colaborează cu autoritățile. Nu putem face niciun comentariu, deoarece investigația este în curs de desfășurare“, semnează Country Head-ul firmei, Cezar Zaharia.

"Autoritățile au lansat o investigație sectorială ce se concentrează pe piața medicamentelor oncologice. GSK colaborează pe deplin cu autoritățile pentru a furniza informațiile solicitate în cazul acestei anchete", spun reprezentanții GlaxoSmithKline.

Surprize, surprize

În schimb, conducerea Pfizer România nu știe de ce numele lor este citat în scandal.

„Pfizer nu are cunoștință despre nicio acuzație sau investigație cu privire la companie sau la angajații săi. Colaborăm cu autoritățile în orice solicitare cu privire la activitățile noastre în România. Pfizer respectă cele mai înalte standarde internaţionale de programe și proceduri de complianţă şi depune toate eforturile pentru a asigura respectarea atât a tuturor reglementărilor locale, cât şi a Legilor Americane Împotriva Actelor Străine de Corupţie (Foreign Corrupt Practices Act), dar şi a codului de conduită ARPIM“, declară reprezentanţii Pfizer România.

Celelalte firme, contactate prin email și telefonic, nu au răspuns sau ne-au spus că responsabilii lor sunt în concediu!

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Medicul de gardă

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate