Editura Evenimentul si Capital

CAMPANIA "MEDICUL DE GARDĂ". Povestea pacienților care străbat zeci de kilometri până la SPITAL

Pacienți uitați de medici și dernmai-marii țării, locuitorii din OhabarnLungă mai au speranță doar în Dumnezeu și-n leacurile băbeștirnînvățate de la străbuni
Autor: | | 4 Comentarii | 527 Vizualizari

Într-o comună din județul Timiș, după Revoluție, nu a mai existat medic. E un fel de triunghi al Bermudelor la Ohaba Lungă: orice medic de familie, venit în ultimii 20 de ani aici, a plecat, fără să comunice motivul, în numai câteva luni.

Sunt peste 1.200 de localnici în cele patru sate, iar oamenii se plâng că dacă au o problemă de sănătate trebuie să facă 84 de kilometri, până la spital, la Timișoara, dacă li se pare că situația e foarte gravă. În alte cazuri, mai ușoare, apelează la spitalul din Lugoj, aflat la 40 de kilometri de ei, sau la medicul din comuna vecină, Bethausen, care se află la „numai” 8,9 kilometri depărtare.

Diagnosticare și tratament prin telefon

„Încercăm să nu ne îmbolnăvim. Dar și să avem medicamente în casă, de la antibiotic, la pastile de supt pentru roșu în gât”, spune una din localnice. „Am făcut stoc de medicamente acasă și am marele noroc că există telefonie mobilă, așa că sun medicul ori de câte ori fiica mea se îmbolnăvește. Suntem înscriși la o doctoriță din Lugoj. Am învățat să detaliez simptomele, ca să îmi poată recomanda cel mai bun tratament. Am avut și momente în care, la 3 noaptea, ne-am urcat cu copilul înfofolit în mașină și am plecat spre oraș, la spital, pentru că medicul nu a răspuns la telefon”, povestește Nicoleta Jurescu, mama unei fetițe de 3 ani.


FOTO: Constantin Jurescu spune că, de nevoie, se tratează cu ceaiuri, în lipsa unui doctor care să-i spună ce are și să-i dea o rețetă

Se salvează cu leacuri băbești

Viorica și Constantin Jurescu, un cuplu trecut de 75 de ani, spun că încearcă să se trateze cu leacuri „băbești”. „Mai luăm câte-o boambă, de tensiune, dar ceaiurile-s baza la noi. Ar fi bine să avem medic în sat”, spune bărbatul.

Asemeni altor săteni, Elisaveta Dehelean s-a înscris pe lista unui medic de familie din oraș. Femeia merge până la Timișoara, lunar, ca să își vadă de sănătate. E obeză, are reumatism și complicații cardiace. „E destul de greu să stai într-un loc unde cel mai apropiat medic e la 8,9 kilometri, iar acesta nici măcar nu e doctorul tău. Mai ales ca femeie singură”, spune văduva de 68 de ani.

În Ohaba Lungă nu există nici măcar farmacie. Oamenii își mai împrumută siropul de tuse, de la unul la altul, când au copiii bolnavi. FOTO: Cabinetul din dispensarul proaspăt renovat așteaptă un medic

Dispensarul, reabilitat cu 160.000 de lei

În centrul comunei, între Primărie și Căminul cultural, clădirea dispensarului, construită cu zeci de ani în urmă, de comunitate, a fost proaspăt renovată, de la acoperiș, la podelele laminate, strălucitoate, pentru că nimeni nu calcă pe ele. Clădirea arată ca nouă. Ne deschide Nadia Ișfănescu, asistenta medicală comunitară. Sala de consultații pare încremenită în timp. Pe biroul medicului stau documente, așa cum au rămas de la ultimul doctor care s-a gândit să lucreze aici. Alături, patul de consultație și un cuier în care - spălat, apretat și călcat - stă halatul alb pe care nu are cine să îl îmbrace.

FOTO: Asistenta Nadia Ișfănescu a apretat halatul, doctorul să vină

Plecările misterioase

În speranța că într-o bună zi un medic va intra în sat și va rămâne, femeia de serviciu de la Primărie are grijă ca ferestrele dispensarului să fie mereu strălucitor de curate, iar praful de pe mobile, șters. Prima impresie contează.

Nimeni nu știe de ce niciun medic nu vrea să rămână. Comuna îi asigură și locuință, în aceeași clădire cu dispensarul, cu toate dotările. Sunt mai multe camere, renovate și ele acum doi ani, în care nu a stat nimeni niciodată, e apă curentă, e tot ce trebuie”, ne spune asistenta.

FOTO: Pacienții suferinzi de cancer sunt supuși periodic analizelor specifice bolii, pentru ca, în final, să fi e lipsiți de medicamentele absolut necesare supraviețuirii

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate