Cameră: Proiectul care prevede înfiinţarea a cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori, adoptat tacit

Cameră: Proiectul care prevede înfiinţarea a cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori, adoptat tacit

Consiliul local va asigura condiţiile pentru înfiinţarea a cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori din zona de competenţă, după cum prevede un proiect de lege adoptat tacit marţi de plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit proiectului pentru modificarea Legii 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, înfiinţarea acestor instituţii se poate face şi prin construirea unor anexe la grădiniţele existente, astfel încât să poată prelua şi copiii de la vârsta de un an.

Conform iniţiativei citate de Agerpres, cheltuielile privind înfiinţarea creşelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite.

Prin iniţiativa legislativă se doreşte impulsionarea mamelor pentru a se întoarce la serviciu, prin facilitarea accesului la înscrierea copiilor la creşă. În acelaşi timp, proiectul vine ca o măsură pentru reintegrarea timpurie în activitatea profesională a femeilor care au născut şi doresc să-şi continue dezvoltarea profesională, susţin iniţiatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creşterea copilului, statul trebuie să îşi dezvolte politicile în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educaţia timpurie a copilului", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege este iniţiat de Florentin Gust (neafiliat) şi semnat de deputaţii Maria Grecea (PNL), Dumitru Niculescu (UNPR), Ionel Stancu (minorităţi) şi Liliana Ciobanu, Răzvan Condurăţeanu, Maria Dragomir (neafiliaţi).

Camera Deputaţilor este primul for sesizat în acest caz.

Termenul pentru dezbatere şi vot final de 9 mai fiind depăşit, propunerea legislativă se consideră adoptată, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (2) din Constituţie şi ale art. 113 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.