Editura Evenimentul si Capital

Cum a ajuns victima unui furt să fie înjurată de tot internetul. Adevăruri și minciuni în cazul călugărului Calinic și a Comorii sale de la Mănăstirea Pasărea

Călugărul Calinic slujește de opt ani la Mănăstirea Pasărea
Autor: | | 9 Comentarii | 3679 Vizualizari

Cele mai importante siteuri de știri, cărora li s-au alăturat în mare viteză și rețelele de socializare, au distribuit cu mult entuziasm informația potrivit căreia ”starețul de la Mănăstirea Pasărea” a fost victima unui furt spectaculos, hoții părăsind chilia victimei cu aproximativ 100.000 de euro găsiți sub o saltea. Povestea din online a provocat comentarii virulente şi numeroase injurii la adresa victimei, după de opulența mănăstirească a fost înfierată cu mânie de ”influencerii” social media, veșnic oripilați de grandomania și bunăstarea clerului ortodox.

Pasărea nu e însă o mănăstire bogată iar izul austerității e ușor de adulmecat odată ce i-ai trecut pragul. EVZ a a încercat să descâlcească acest caz și crede că este în situația de a oferi cititorilor săi o versiune plauzibilă.

Pentru oricine e fermecat de împrejurimile Bucureștilor, M. Pasărea poate fi un punct important pe harta scurtelor evadări din tumult. Este un loc al păcii nu doar datorită serenității și cadrului său natural salvator, ci pentru felul minunat în care maicile tratează patrupedele neîntrerupt abandonate pe terenurile mănăstirii și în apropiere. Fiecare călugăriță are în curtea chiliei pisici, un câine sau mai mulți și hrănește umbrele sperioase numai piele și os pe care numai foamea le mai scoate din întunericul pădurii din vecinătate.

Nu are stareț pentru că este mănăstire de maici. Are însă o stareță, pe vrednica maică stavroforă Mihaela Dumbravă. Despre vrednicia dânsei mărturisesc cei care o cunosc personal, dar mai ales atmosfera relaxată în care se întâmplă totul în incinta lăcașului unde nu întâlnești priviri care ceartă pentru că ai călcat gazonul, ai fotografiat, ai ciufulit persanele abia aspirate sau ai râs în hohote. Ești primit și lăsat să te întorci către tine.

Cu trei săptămâni mai înainte să fie 29 noiembrie și toată lumea să afle că ieromonahul Calinic Slabu e ”starețul” fabulos de bogat al unei mănăstiri de maici. Era într-o sâmbătă, pe la amiază. Mâncam bomboane cu cafea la magazinul bisericesc și ni se povestea despre furt. A fost, probabil, cineva familiarizat cu treburile de prin mănăstire pentru că s-a întâmplat pe când părintele era la slujbă. Au luat straie și mai multe obiecte bisericești valorose. Au dispărut și niște bani. De fapt, toți. S-a depus reclamație și poliția cercetează.

Chilia părintelui Calinic

Poliția cercetează așadar, iar pe 29 noiembrie (la aproape o lună după comiterea și reclamarea faptelor) sursele le dezvăluie unor jurnaliști că la Mănăstirea Pasărea a avut loc un furt spectaculos într-o chilie aproape la fel de bogată ca peștera lui Ali Baba. Erau bani nu doar sub saltea, ci prin rafturi și sertare...

Internetul ia foc:

 ”Ăsta e salariul meu la muzeu pe 30 ani... Mai bine mă făceam călugăr! Aveam și banii, dacă nu dădeau hoții de ei, plus că scăpam și de soacră!! Doar că pe Înger trebuia să-l fac așa... mai din călcâi”, scrie domnul Daniel I. Iancu pe pagina sa de Faacebook.

Corina Băcanu: ”Cică abia aseară a fost declarat un mare jaf care a avut loc la Mănăstirea Pasărea din București, la sfârșitul lui octombrie. Hoții au așteptat ca popa să intre la slujbă, i-au intrat în chilie şi au furat suma de 100.000 de euro pe care i-au găsit sub salteaua popii (SUB SALTEAUA POPII 100 000 DE EUROI), dar şi cruciulițe, bijuterii și documente. Deci avortonii ăștia au cel puțin 100 000 de E la saltea. Nu, nu la bancă, că nu sunt proști. Băi, hoților, felicitări! Dau un acatist întru pomenirea voastră! Sper să luați la rând mănăstirile și bisericile și să îi lăsați pe popi în tanga cu leopard, chiloții de slujbă.

Voi aveți, săracilor, sub saltea 100 000 de mii de E? Păi, vedeți? Vouă nu vă pupă mâinile pensionarii și amărâții fără discernământ care în loc să dea banii pe pâine, le dau ultimii bani jegurilor din biserici și mănăstiri. Cu 100 000 de mii de E mai cumpăra BOR-ul 3 000 000 de semnături la Coaliție, mânca-ne-ați candela! Ne bucurăm creștinește de răul vostru și sper să rămâneți în cururile goale!”

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate