Cum a ajuns victima unui furt să fie jignită de tot internetul. Adevăruri și minciuni în cazul călugărului Calinic și a Comorii de la Mănăstirea Pasărea

Cum a ajuns victima unui furt să fie jignită de tot internetul. Adevăruri și minciuni în cazul călugărului Calinic și a Comorii de la Mănăstirea Pasărea

Cele mai importante siteuri de știri, cărora li s-au alăturat în mare viteză și rețelele de socializare, au distribuit cu mult entuziasm informația potrivit căreia ”starețul de la Mănăstirea Pasărea” ar fi fost victima unui furt spectaculos, hoții părăsind chilia victimei cu aproximativ 100.000 de euro găsiți sub o saltea. Povestea din online conține însă doar urme vagi de adevăr, realitatea fiind complet diferită de această versiune a opulenței mănăstirești, înfierată cu mânie de ”influencerii” social media, veșnic oripilați de grandomania și bunăstarea clerului ortodox.

Pasărea nu e însă o mănăstire bogată iar izul austerității e ușor de depistat odată ce i-ai trecut pragul. EVZ a a încercat să descâlcească acest caz și crede că este în situația de a oferi cititorilor săi o versiune plauzibilă.

Pentru oricine e fermecat de împrejurimile Bucureștilor, M. Pasărea poate fi un punct important pe harta scurtelor evadări din tumult. Este un loc al păcii nu doar datorită serenității și cadrului său natural salvator, ci pentru felul minunat în care tratează patrupedele neîntrerupt abandonate pe terenurile mănăstirii și în apropiere. Fiecare călugăriță are în curtea chiliei pisici, un câine sau mai mulți și hrănește umbrele sperioase numai piele și os pe care numai foamea le mai scoate din întunericul pădurii din vecinătate.

Nu are stareț pentru că este mănăstire de maici. Are însă o stareță, pe vrednica maică stavroforă Mihaela Dumbravă. Despre vrednicia dânsei mărturisesc cei care o cunosc personal, dar mai ales atmosfera relaxată în care se întâmplă totul în incinta lăcașului unde nu întâlnești priviri care ceartă pentru că ai călcat gazonul, ai fotografiat sau ai călcat persanele abia aspirate sau ai râs în hohote. Ești primit și lăsat să te întorci către tine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu trei săptămâni mai înainte să fie 29 noiembrie și toată lumea să afle că ieromonahul Calinic Slabu e ”starețul” fabulos de bogat al unei mănăstiri de maici. Era într-o sâmbătă, pe la amiază. Mâncam bomboane cu cafea la magazinul bisericesc și ni se povestea despre furt. A fost, probabil, cineva familiarizat cu treburile de prin mănăstire pentru că s-a întâmplat pe când părintele era la slujbă. Au luat straie și mai multe obiecte bisericești valorose. Au dispărut și niște bani. De fapt, toți. S-a depus reclamație și poliția cercetează.

Chilia părintelui Calinic

Poliția cercetează așadar, iar pe 29 noiembrie (la aproape o lună după comiterea și reclamarea faptelor) sursele le dezvăluie unor jurnaliști că la Mănăstirea Pasărea a avut loc un furt spectaculos într-o chilie aproape la fel de bogată ca peștera lui Ali Baba. Erau bani nu doar sub saltea, ci prin rafturi și sertare...

Internetul ia foc:

 ”Ăsta e salariul meu la muzeu pe 30 ani... Mai bine mă făceam călugăr! Aveam și banii, dacă nu dădeau hoții de ei, plus că scăpam și de soacră!! Doar că pe Înger trebuia să-l fac așa... mai din călcâi”, scrie domnul Daniel I. Iancu pe pagina sa de Faacebook.

Corina Băcanu: ”Cică abia aseară a fost declarat un mare jaf care a avut loc la Mănăstirea Pasărea din București, la sfârșitul lui octombrie. Hoții au așteptat ca popa să intre la slujbă, i-au intrat în chilie şi au furat suma de 100.000 de euro pe care i-au găsit sub salteaua popii (SUB SALTEAUA POPII 100 000 DE EUROI), dar şi cruciulițe, bijuterii și documente. Deci avortonii ăștia au cel puțin 100 000 de E la saltea. Nu, nu la bancă, că nu sunt proști. Băi, hoților, felicitări! Dau un acatist întru pomenirea voastră! Sper să luați la rând mănăstirile și bisericile și să îi lăsați pe popi în tanga cu leopard, chiloții de slujbă.

Voi aveți, săracilor, sub saltea 100 000 de mii de E? Păi, vedeți? Vouă nu vă pupă mâinile pensionarii și amărâții fără discernământ care în loc să dea banii pe pâine, le dau ultimii bani jegurilor din biserici și mănăstiri. Cu 100 000 de mii de E mai cumpăra BOR-ul 3 000 000 de semnături la Coaliție, mânca-ne-ați candela! Ne bucurăm creștinește de răul vostru și sper să rămâneți în cururile goale!”

”Poate ma lămurește cineva cum poate un preot de la o manastire din Romania sa strângă 100.000 de euro si sa-i bage si sub saltea! Ca sunt unii care-au muncit o viata cu salarii bunicele, tot in euro si n-au fost in stare! Concluzia: Romania-țara tuturor posibilităților”, scrie și doamna Ioniță Daniela.  

Timorate, călugărițele de la Pasărea ne-au spus șoptit, la telefon, că ”nu s-au gândit la Dumnezeu când au scris asemenea minciuni” și ne-au îndrumat către Patriarhie.

În același timp, sursele noastre din Poliție au dezmințit că ar fi vorba despre o sumă atât de mare. ”Sunt patru cruci și alte obiecte de cult și diferite sume de bani. Dar în niciun caz 100.000 de euro”, i-au declarat sursele menționate mai sus colegului Petrișor Cană, adăugând că există și un cerc de suspecți.

Spre seară, domnul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, ne-a răspuns la toate întrebările legate de caz.

Banii nu aparțin mănăstirii și în niciun caz nu este vorba despre o asemenea sumă. Erau în jur de 10.000 de euro pe care părintele îi moștenise de la tatăl mort de puțină vreme. A venit mama dânsului la mănăstire și i-a adus. Se aflau, într-adevăr, în chilie pentru că părintele ieromonah nu se hotărâse ce va face cu ei. Pe lângă bani au mai fost sustrase câterva vase liturgice valoroase pe care părintele le folosea la slujbe. Într-adevăr, părintele se afla la slujbă când a fost comisă spargerea”, ne-a declarat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a mai precizat că deși Pasărea nu este o mănăstire bogată, spargerile și furturile sunt frecvente, dat fiind așezarea acesteia în vecinătatea unor localități rurale sărace. ”Maicile trăiesc preponderent din ceea ce produc iar vara mai ales se fură enorm de pe terenurile lor. Se descurcă greu din punct de vedere financiar, abia dacă reușesc să-și plătească contribuțiile la pensii și sănătate, și mai ales sunt extrem de vulnerabile”, a mai precizat Vasile Bănescu.