Un nou CAZ MARCA DNA! De ce ar trebui să fie obligatorie RĂSPUNDEREA MAGISTRAȚILOR. După defilarea în cătușe, a urmat ACHITAREA!

Un nou CAZ MARCA DNA! De ce ar trebui să fie obligatorie RĂSPUNDEREA MAGISTRAȚILOR. După defilarea în cătușe, a urmat ACHITAREA!

Avocatul Călin Portan a fost achitat definitiv în dosarul în care DNA l-a acuzat de trafic de influență, spălare de bani și evaziune fiscala. Mai exact, în această speță, Inalta Curte a menținut decizia CA Oradea de achitare pe motiv că fapta nu există sau nu este prevazută de legea penală. Reamintim că Portan a fost defilat în catuse, umilit public și apoi trimis în judecată de procurorii, DNA Dan Chirculescu și Ciprian Man. Un caz ce demonstrează, spun jurnaliștii de la Lumea Justiției că răspunderea magistraților este obligatorie.

Întreaga poveste a început în decembrie 2013. Mai exact, in 3 decembrie 2013, cand avocatul Călin Portan (foto) a fost saltat de DNA si retinut pentru trafic de influenta si spalarea banilor. Portan a avut parte de intregul spectacol pe care parchetul lui Kovesi obisnuieste sa-l ofere, fiind umilit public si prezentat ca un veritabil corupt.

Sursă foto: Bihon

Ne puteți urmări și pe Google News

Defilare în cătușe în fața jurnaliștilor...

Avocatul a fost defilat in catuse, evident fiind dus prin fata jurnalistilor astfel incat sa fie fotografiat, dupa care a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventiva.

Judecatorul Antik Levente Farkas de la Curtea de Apel Oradea a refuzat sa emita mandat de arestare preventiva pe numele lui Portan, dar nu doar atat. Antik Levente Farkas a denuntat practicile DNA, stabilind ca “se remarca atitudinea provocatoare a denuntatorului care lucrand in 'echipa' cu personalul DNA, a incercat din rasputeri sa-l faca pe inculpat sa zica ca banii ar fi fost dati pentru a avea 'trecere' la executorul judecatoresc”, potrivit Lumea Justiției.

 

Minuta Inaltei Curti (dosar 424/35/2014):

“Respinge, ca neintemeiata, cererea de repunere in termenul de apel formulata de apelanta Dan Maria Liliana. Respinge, ca tardiv, apelul declarat de apelanta Dan Maria Liliana impotriva sentintei penale nr.110/P.I. din 21 noiembrie 2016 a Curtii de Apel Oradea – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori. Obliga apelanta Dan Maria Liliana la plata sumei de 50 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea impotriva sentintei penale nr.110/P.I. din 21 noiembrie 2016 a Curtii de Apel Oradea – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori, privind pe inculpatul Portan I.Calin Ioan. Cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea raman in sarcina statului. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat, pana la prezentarea aparatorului ales, in suma de 70 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva”.

Minuta Curtii de Apel Oradea (dosar 424/35/2014):

“Solutia pe scurt: in baza art. 396 alin. (5) Cod procedura penala cu referire la art. 17 alin. (2) Cod procedura penala rap. la art. 16 lit. a Cod procedura penala achita pe inculpatul PORTAN CALIN IOAN de sub acuzatia comiterii infractiunilor de trafic de influenta prevazute de art. 291 alin. 1 din Codul penal, cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal si spalare a banilor prevazute de art. 29 alin. 1 lit.'b' din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 5 Cod penal. In baza art. 396 alin. (5) Cod procedura penala cu referire la art. 17 alin. (2) Cod procedura penala rap. la art. 16 lit. b) teza a I-a Cod procedura penala achita pe inculpatul PORTAN CALIN IOAN de sub acuzatia comiterii infractiunii de evaziune fiscala, prevazute de art. 9 alin. 1 lit.'b' din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 5 Cod penal. Ridica sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului PORTAN CALIN IOAN prin ordonanta din 13 octombrie 2014 si procesul-verbal de sechestru din data de 14 octombrie 2014, pana la concurenta sumei de 91.684 lei. Constata ca inculpatul a fost retinut pe o perioada de 24 ore din data de 03 decembrie 2013 orele 17:45, pana la data de 04 decembrie 2013 orele 17:45, prin ordonanta de retinere nr. 103/P din 03.12.2013, ora 17:45, emisa de D.N.A – Serviciul Teritorial Oradea. In baza art. 275 alin. (3) Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica de azi, 21 noiembrie 2016”.

Procurorul Chirculescu, 17.000 lei pensie...

 

Ulterior, in 30 octombrie 2014, Calin Portan a fost trimis in judecata de DNA pentru acuzatiile de trafic de influenta si spalare de bani pentru care se fortase arestarea sa, dar si pentru o noua infractiune adaugata intre timp, cea de evaziune fiscala.

Portan a fost trimis in judecata printr-un rechizitoriu semnat de procurorul DNA Dan Chirculescu si confirmat de seful de la acea vreme al DNA Oradea, Ciprian Man. Doi procurori recunoscuti pentru abuzurile lor, in conditiile in care acestea au fost confirmate de instante. Doi procurori care au distrus nenumarate vieti si cariere, dar care nu au patit nimic. ,,Dan Chirculescu a iesit linistit la pensie, urmand sa traiasca cu vreo 17.000 lei lunar, iar Ciprian Man a fost promovat de Laura Kovesi la DNA – Structura centrala, trimis dupa scurt timp inapoi la DNA Oradea, dar pastrat in magistratura,,, spun jurnaliștii de la Luju.

 

Mai multe informații despfre acest caz pe site-ul Lumea Justiției!