Editura Evenimentul si Capital

„Califul” ISIS a FUGIT în Siria și se pregătește de marea BĂTĂLIE cu americanii pentru Raqqa, ultimul său BASTION

Paradă ISIS în Raqqa
Autor: | | 2 Comentarii | 3693 Vizualizari

Liderul ISIS a încercat să-l imite în toate cu fidelitate pe idolul său, Saddam Hussein. Se pare că și sfârșitul îi va fi asemănător.

Abu Bakr Al-Baghdadi, auto-proclamatul Calif al Statului Islamic (ISIS) se află în Siria 11 martie, relatează surse din serviciile de informații din Irak citate de Asia Times.

De când l-a declarat statul „său”, în iunie 2014, Al-Baghdadi a trăit la Mosul, în nordul Irakului. Cu cinci luni în urmă, armata irakiană a lansat o ofensivă majoră pentru recucerirea Mosulului. Acum, acesta fiind pe punctul de a cădea, a devenit un loc prea periculos pentru „Calif”.

Liderul jihadist de 46 de ani nu și-a mai putut găsi un adăpost în orașul Ramadi din centrul țării, care a fost eliberat de ocupația ISIS în 2015, nici în Tikrit, la nord-vest de Bagdad, unde ocupația de zece luni a ISIS s-a prăbușit în aprilie 2016.

Mai mult, trupele lui Al-Baghdadi au fost azvârlite și din orașul antic Palmyra, la începutul acestei luni, astfel că liderul ISIS nu a rămas cu prea multe opțiuni: Hawijah, în nordul Irakului, Al-Qaim, lângă frontiera cu Siria, și Albukamal, pe fluviul Eufrat, care încă mai sunt ocupate de gruparea jihadistă.

Acum, „Califul” se află în împrejurimile Albukamal, de unde se pregătește să se mute la Raqqa, capitala de facto a ISIS, pentru a prelua comanda trupelor sale în viitoarea lor bătălie cu un „cocteil” de inamici, printre care trupele Statelor Unite, milițiile kurde și armata siriană.

Nu cu mult timp în urmă, un teritoriu de dimensiunile Marii Britanii, și cu o populație de circa șase milioane – mai mult decât Finlanda sau Danemarca – se afla sub controlul lui Al-Baghdadi. Acesta s-a redus zi după zi, de aceea bătălia pentru Raqqa se anunță una decisivă: este ultima sa șansă.

La jumătatea acestei luni, trupele de elită americane ale US Rangers au trecut frontiera din Irak în Siria. Ele au fost urmate de 600 de „marines” cărora se pare că li se va alătura un nou contingent de 1000 de oameni, scrie Asia Times.

Aceste forțe vor conduce bătălia pentru Raqqa împreună cu milițiile kurde, cunoscute sub titulatura de Forțele Democrate Siriene (SDF). Potrivit comandantului acestora, Sapian Hamo, elicoptere de asalt Apache vor fi aduse de asemenea în zonă pentru a asigura acoperirea aeriană a trupelor sale, aflate în marș spre Raqqa.

Ofensiva este așteptată să înceapă pe 1 aprilie și ar urma să dureze „doar câteva săptămâni” pentru a înfrânge ISIS.

Contrar a ceea ce s-a scris în presa „mainstream” sau pe rețelele de socializare, Abu Bakr Al-Baghdadi nu este nici bolnav, nici rănit, scrie Asia Times. El este hotărât să joace un rol important în bătălia pentru Raqqa și, cum soarta luptei pare hotărâtă de pe acum, destinul său va semăna cu cel al lui Saddam Hussein, după ce regimul acestuia a fost învins în 2003.

Asemănările dintre Abu Bakr și Saddam încep să fie evidente: amândoi sunt irakieni sunniți, fascinați de trecutul luminos al țării lor și marcați de ura față de persanii șiiți.

Trăind în anii dictaturii celei mai cumplite a lui Saddam, Al-Baghdadi a primit multe lecții de viață. Pe când avea doar nouă ani, mulți dintre mebrii familiei sale și vecini au fost trimiși să lupte în devastatorul război dintre Iran și Irak. Unii dintre ei s-au întors fără un picior sau un ochi, iar mulți în sicrie de lemn.

Totuși nimeni nu s-a întrebat în legătură cu utilitatea prelungirii unui asemenea război sângeros, ceea ce pe Al-Baghdadi l-a impresionat foarte tare.

Supunerea totală este ceea ce Saddam cerea și ceea ce Al-Baghdadi a încercat să le insufle trupelor lui. Cei care au încercat să critice războiul au fost fie îndepărtați de serviciile de securitate, fie, cel mai probabil, împușcați în fața familiilor lor. Un obicei pe care Al-Baghdadi l-a imitat.

„Califul” a fost un admirator al abilității lui Saddam de a se strecura printre încercări și pericole și a merge înainte cu cultul personalității, devenind din ce în ce mai tenace și mai brutal. Era masculul irakian Alfa: dictatura sa l-a învățat pe Al-Baghdadi cum pot supraviețui liderii chiar și celor mai dramatice înfrângeri.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate