Editura Evenimentul si Capital

Cafeaua și Dom’ Profesor. Dar CÂTĂ cafea? Și CÂTĂ apă? Berbecii sunt gata de acțiune, Fecioarele să nu mai stea atâta sub duș

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3770 Vizualizari

Câteva grame de cofeină pot ucide, dar pe pachetul de cafea nu scrie câtă cofeină este în suta de grame. De ce oare? Pe alte produse de ce scrie cât zahăr, grăsimi și proteine conțin? Dar, apa, apa cu care se face cafeaua, mai este potabilă?

HOROSCOP Pe 28 aprilie s-au născut: Saddam Hussein, Odette Sansom, Oskar Schindler, Jay Leno, Harper Lee, Antonio Salazar, Ann Margret, Penelope Cruz, Günter Verheugen, Ileana Teodorini-Dan, Sava Athanasiu, Edgar Istratty, Aurora Ienei, Elena Cosma, Augustin Costinescu, Traian Buzoianu.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Iason şi Sosipatru şi protoromânii Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia. Dezlegare la pește, mă gândesc la o nouă rețetă de salată cu pește. Nimic în ”Kalendar”.

HOROSCOP Dragi lupi, padawni și hobbiți - ieri am primit 418 emailuri. Cred că am răspuns la toate. Poate, unii dintre domniile voastre nu au fost mulțumiți de răspuns, este adevărat, procentul este mic, cred că sub 5%, dar, REPET, nu fac horoscoape personale, nu iau ucenici, nu socializez, nu am cont pe cartea cu mutre, nu am cont pe nicio rețea, nu particip la grupuri sau conferințe dacopate, sau la târguri ezoterice, nu vin la televiziuni, nu încercați să mai mă folosiți, îmi jigniți inteligența. Eu sunt un pustnic, cu canonul lui, sărac, abstinent și ascet. Caut înălțarea. Și sunt aproape sigur că am găsit calea.

În mai toate emailurile sunt asociat cu cafeaua. ”Cafeaua și Dom Profesor sunt plăcerile dimineții” Poate și unde sunt un mare, foarte mare băutor de cafea. Nu fumez, doar una-două pipe PE AN, la ocazii, beau doar vin sec, de calitate, românesc, un pahar la două zile, sau când este permis de calendar. Dar cafea, beau, multă... În prima parte a zilei. După ora 16 beau ceai Darjeeling.

Câtă cafea beau? Înainte vreme, un ibric, că făceam cafeaua după metoda stră-strămoșului meu, marele clucer Dimitrie Ștefănescu. Ia mult timp, că boierii aveau timp, nu ca mine. Așa că în prezent folosesc un coffee percolator, care dozează cafeaua și obțin cam 400 de ml de cafea tare și nu prea. De ce nu prea tare? Pentru că toată cafeaua de pe piață, din orice țară, dacă este prăjită și râșnită, a fost și procesată! I s-a luat o parte din aromă și din cofeina, dar și din celelalte 27 de principii, din compoziția cafelei cu tărie și gust!

Cafeaua prăjită boabe trebuie să fie lucioasă, ușor uleioasă, nu mată și uscată ca cea de pe piață. Nu numai în România, în mai toată lumea. Am învățat teoria cafelei la Conakry, în Guineea, de la ministrul Moussa, acum iată, aproape 40 de ani, o viață de om. Cred că știți că sunt două specii de cafea, Robusta și Arabica. Mai sunt câteva subspecii dar de ce să ne complicăm. Amestecul savant al celor două sorturi de cafea dă gustul. Sigur și țara de proveniență contează și încă foarte mult. Și gradul de prăjire. Și... dar sunt multe de spus, nu vă fac aici un tratat de cafea.

Medicii, cercetătorii, savanții au fixat faptul că 400 mg de cofeină, (cafeină în romgleză) zilnic, este benefic pentru organismul uman. Așa am citit în mai multe articole, ba și în cărți serioase. Câtă prostie, câtă superficialitate! Tot 400 de mg cofeină este limita și pentru o mâță de fată de 50 kg, care lucrează ca funcționară la o multinațională, la fel ca și pentru un bărbat de 120 kg, care lucrează în abataj, este miner?

Ca în multe alte probleme s-a creat o confuzie dorită, dar periculoasă. PE NICIUN PACHET DE CAFEA, NICAIERI IN LUME, NU SCRIE CÂTĂ COFEINĂ ESTE LA SUTA DE GRAME! De ce nu scrie? Cum scrie pe alte produse, cât zahăr, grăsimi și proteine sunt, procentual și cantitativ. Știți că într-o anumită cantitate, nu foarte mare, cofeina poate ucide pe loc? Se pare că doza letală este cam la 5 grame la 10 kg corp, doi studenți sportivi și în stare excelentă, erau să plece în Rai la jumătate de doză, la 30 grame, în cursul unor experiențe tâmpite. În State, bineînțeles, unde altfel se fac experiențe tâmpite. Spuneți că și în România? Nu știam!

HOROSCOP Ca să se facă cafeaua bună, trebuie apă de calitate, fără gust, miros, să nu fie dură, sau acidă. Cu apa este o altă problemă!

În prezent, anul 2017 de la naşterea Domnului Iisus, și 7526 de la Facerea Lumii, două miliarde și jumătate de oameni de pe Pământ trăiesc în condiţii de „stres hidric”. Aceasta a fost stabilit de Programme des Nation Unies pour l’Environnement (PNUE) - Programul Naţiunilor Unite pentru mediul înconjurător. PNUE consideră stres hidric situaţia în care, la un moment dat, consumul de apă este superior cu 10% refacerii naturale a stocului de apă dulce. După cum arată Global Environment Outlook, editat de PNUE şi citat de „Le Figaro”, dacă tendinţele actuale se menţin în următorii ani două treimi din umanitate, iar printre ele China şi India, vor cunoaşte stresul hidric: „Declinul resurselor mondiale de apă dulce, în termeni calitativi dar mai ales cantitativi, poate deveni principala problemă ecologică şi de dezvoltare a secolului XXI.”

În prezent circa 70% din consumul mondial de apă dulce este destinat agriculturii, pentru irigaţii. Şi tot în prezent, din ce în ce mai multe zone de pe glob încep să sufere de sete. Dacă ne gândim la viitor situaţia apare tragică. Cei şapte miliarde și ceva de locuitori ai Terrei vor deveni nouă miliarde, poate chiar zece, în anul 2050. Urmând nu ştiu ce lege nefericită a lui Murphy, creşterea populaţiei se va înregistra în acele regiuni în care se simt deja tensiuni în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă dulce. Astfel Africa va trece de la 950 milioane la 1,7 miliarde de locuitori, iar Asia de la 3,7 la 5,4 miliarde de persoane. Rezultatul: dacă nu se ia nici o măsură, în anul 2050 vor fi 37 de ţări africane şi asiatice fără rezerve de apă, iar China şi India se vor afla în stare de stres hidric.

Bun, cum stăm cu România, binecuvântată de Dumnezeu cu o rețea hidrografică de invidiat? România poate conta pe cel puţin 10.800 metri cubi de apă pe locuitor şi an – şi aceasta considerând doar jumătate din debitul Dunării. Este enorm, Franța are, de exemplu, doar 3.100 metri cubi, pe locuitor, anual. Dar ca și în alte domenii totul merge din rău, în mai rău. Nu s-a mai investit în hidroenergetică nu s-au mai construit baraje de acumulare multianuale, ca să fie rezerve de apă. Unii specialiști sunt de părere că România este deja în stres hidric și va intra în criza apei potabile la nivelul anilor 2025-2027.

Eu îi cred pentru că am o experiență personală pe măsură. Acum 25 de ani aveam o fântână meșteșugit făcută, adâncă, cu șase izvoare, care nu seca niciodată, cu apă bună și vie ca în povești. Dar un nefericit de vecin și-a făcut porcăria, adică cotețul porcilor, pe pantă, în amonte, la câțiva metri de fântâna mea. Acum apa din fântână este spurcată, plină de e-coli și încă alte zeci de microbi. Porcăria vecinului a infectat stratul freatic. Nu mai vorbesc cu vecinul, care susține că este dreptul lui să facă ce vrea în curtea lui. Ce să fac, să-l dau în judecată pe țopârlan? Mori cu dreptatea de mână, prostia, țuica și democrația au luat mintea, puțină, a vecinilor mei. Acum beau apă la bidon, Pi, găsesc că este cea mai puțin otrăvitoare. Cam asta este situația extinsă la toată țara. Stratul freatic, puțin, insuficient, este otrăvit de pesticide și de activitățile umane, unele industriale, de poluare și neglijență.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate