Editura Evenimentul si Capital

CA Romsilva a făcut blat cu Crăciunescu ca să-și păstreze funcțiile

Șeful Romsilva a fost numit în funcție de Rovana Plumb, în 2012
Autor: | | 0 Comentarii | 1457 Vizualizari

Încercarea unui minister de a destitui un manager asupra căruia planează suspiciuni penale este mai degrabă îngreunată decât ușurată de renumita ordonanță a „managementului privat”. Cazul Adam Crăciunescu a demonstrat-o cu prisosință

Ieri a avut loc la Romsilva o întâlnire a Consiliul de Administrație, unul din punctele de pe ordinea de zi fiind retragerea lui Adam Crăciunescu din funcția de director general al Romsilva. Acesta este unul din managerii de la stat trimiși deja în judecată de către Direcția Generală Anticorupție în dosarul retrocedărilor ilegale care îi are ca actori principali pe Viorel Hrebenciuc și Gheorghe Paltin Sturdza.

Cu doar o zi în urmă, ministerul îl revocase pe Crăciunescu din Consiliul de Administrație al companiei, anunțând și planul de destituire din funcția de director general, prin intermediul Consiliului de Administrație. În cele din urmă, Adam Crăciunescu a demisionat de la conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi a anunțat Consiliul de Administrație că renunță la mandat din 21 martie, potrivit mediafax. ro. Asta înseamnă că își mai prelungește perioada cât se va afla la conducerea companiei cu peste două luni. O situație de compromis, în condițiile în care revocarea sa de către CA ar fi însemnat plecarea imediată. Acesta avea mandat până în decembrie 2016.

Menținerea timp de mulți ani în funcție a unui director trimis în judecată de DNA într-o companie inclusă în programul de „mangement privat”, ridică mari semne de întrebare.

5 membri din companie în CA

Având în subordine Romsilva, Ministerul Mediului ar fi trebuit să aibă puteri destul de mari asupra managerilor din subordine. Sub pretextul de a îndepărta controlul politic din instituțiile de stat, a apărut însă OUG 109/2011, a managementului privat, care lasă decizia cu privire la revocarea conducerii unei companii la nivelul Consiliului de Administrație.

În cazul Romsilva, actualul Consiliu, activ din decembrie 2013, când ministru era Rovana Plumb, include 5 angajați din structura centrală Romsilva sau din direcțiile subordonate (rămași doar patru după revocarea lui Crăciunescu), și doar doi membri din afara acestei structuri: un reprezentant al Ministerului Finanțelor și unul al Ministerului Mediului. Altfel spus, patru dintre membrii actuali ai CA Romsilva iau și decizii în calitate de administratori ai regiei și sunt și executanți, ceea ce reprezintă conflict de interese.

Executivul a anunțat însă că dorește schimbarea ordonanței 109/2011. Desigur, Mi nisterul Mediului are la dispoziție și revocarea membrilor de administrație ai CA, dar asta ar însemna întreruperea unor contracte de mandat, ceea ce prespune plata unor penalități.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate