Editura Evenimentul si Capital

Bunicii noştri au mare nevoie de servicii sociale

În cadrul proiectului „Vârsta a treia” se caută soluţii pentru a veni în sprijinul persoanelor vârstnice
Autor: | | 1 Comentarii | 338 Vizualizari

Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „OMENIA” București a organizat miercuri, 9 martie, dezbaterea cu tema „Vârsta a treia - prioritate pe agenda publică locală”

Evenimentul a fost găzduit de Centrul Cultural „Ion Brătescu-Voinești” din orașul Pucioasa, județul Dâmbovița, la invitația C.A.R.P. „Speranța” Pucioasa și s-a bucurat de prezența numeroasă a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, Primăria Pucioasa, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, specialişti cercetători în domeniu.

Consultarea a debutat cu mesajul domnului Gheorghe Chioaru, Preşedintele C.A.R.P. „OMENIA” Bucureşti şi al Federației Naționale Omenia C.A.R.P.-urilor din România. Autoritățile publice locale au evidențiat faptul că, la nivel local, din cauza fondurilor insuficiente, serviciile sociale pentru persoanele vârstnice sunt foarte puțin dezvoltate, fiind, de altfel, o problemă generală la nivelul multor localități din țară.

Nu se găsesc medici și voluntari

O altă problemă este și deficitul mare de medici necesari în susținerea unor astfel de servicii sociale, dar și lipsa voluntariatului. Acest generos proiect destinat vârstnicilor s-a născut tocmai din necesitatea dezvoltării și promovării unor astfel de servicii sociale, iar implicarea autorităților publice locale în astfel de demersuri este mai mult decât necesară.

Nevoile sociale cu care se confruntă bătrânii sunt multiple și nu sunt cunoscute în detaliu, iar conștientizarea opiniei publice asupra acestei problematici este un prim pas esențial pe care Asociața C.A.R.P. „OMENIA” București l-a făcut cu succes. Cu toate că relația organizațiilor neguvernamen tale cu statul, respectiv cu autoritățile publice, este una bună. De multe ori această relație nu se concretizează în proiecte sau programe sociale care să răspundă problemelor vârstnicilor din România.

Dezbateri și la Pucioasa

O constantă a acestui proiect „Vârsta a treia - prioritate pe agenda publică” este elaborarea și implementarea unei strategii prin care se dorește schimbarea percepției autorităților, a cadrului legislativ, cu privire la nevoile și așteptările vârstnicilor. Necesitatea acestor consultări publice care avut loc la București, Ploiești, acum Pucioasa, și va culmina cu o a patra consultare organizată tot la București, când se vor trage concluziile de rigoare, s-a văzut deja prin prezența numeroasă a reprezentanților autorităților și ONG-urilor, prin ideile constructive expuse, propunerile și obiectivele stabilite, toate destinate identificării de soluții pentru extinderea și dezvoltarea serviciilor sociale destinate vârstei a treia.

Promisiuni există în acest sens. Recenta întâlnire care a avut loc între președinte Federației Naționale Omenia a C.A.R.P.-urilor din România, domnul Gheorghe Chioaru și doamna Ana Costea, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a fost una de bun augur, interesul fiind unul comun și de strictă necesitate în ceea ce privește problemele vârstnicilor.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate